Mia Markin kolumni: Vihainen oranssi setä

0

Kuten moni muukin, minäkin seurasin Yhdysvaltojen presidentinvaalia lähes pakkomielteisen kiinnostuneesti. Mietin samalla neljän vuoden takaisia ajatuksiani. Trumpin asettuessa ehdolle nauratti ja iloitsin varmuudella ensimmäisestä naispresidentistä. Enää en uskaltanut luottaa ennusteisiin ja yleiseen järkeen.

Yritin valmistautua henkisesti siihenkin, että kansa jostain käsittämättömästä syystä haluaisi hullun oranssin populistipresidenttinsä jatkavan. Tähän en kuitenkaan ollut valmistautunut: tähän käsittämättömään sirkukseen, jonka ei voi uskoa olevan totta.

Yhdysvaltojen presidentti on vihainen siitä, että demokratiassa kaikki äänet lasketaan. Hän käski lopettaa äänten laskemisen, koska ei pidä tuloksesta. Miettikää hetki tuota lausetta, miettikää, miltä sen lukeminen olisi tuntunut viisi vuotta sitten. Yrittäkää irrottautua tämän vuoden aiheuttamasta turtumuksesta, jossa mikään uutisotsikko ei enää hämmästytä.

Vaalipäivänä luin Trumpin sekopäisiä twiittejä pää höyryten. Twitterin piti sensuroida niitä, koska väitteet olivat niin järjettömiä. Yhdysvaltain presidentti twiittaa ilmiselviä valheita. Miettikää asiaa taas hetki vanhoilla aivoillanne, joille tämä sekopäisyys ei vielä ollut normaalia.

Väsyttyäni voimattomaan kauhistukseen ja ärsyyntymiseen tein sen, millä ikäiseni ottavat kaikki maailman ikävät ja sekavat uutiset vastaan kestääkseen pelon siitä, mikä maailma meille oikein jätetään: tarrauduin huumoriin. Aloin nauraa Trump-meemeille ja lukea oranssin sedän twiittejä pelkkänä huumorina.

Lukekaa uutisia järkevinä ihmisinä, jotka muistavat, että tämä on täysin käsittämätöntä. Muistakaa järkyttyä, pysähtykää hämmästelemään ja vaikka nauramaankin. Kunhan tästä ei tule normaalia. Kunhan emme turru tähän niin, että tästä tulee poliitikoille normaalia käytöstä.

Mia Markki