Mielipitei: Huomaamaton ihminen

0

Tiedätkö työpaikkasi tai oman yrityksesi siivoojan nimen? Muistatko edes, minkä näköinen hän on? Oletko milloinkaan puhunut hänen kanssaan sanaakaan? Vai, nyt sekunnin miettiessäsi asiaa, toteat, ettet edes muista koko siivoojaa. Kunhan hommat pyörii ja siistiä jälkeä tulee.

On kuitenkin kysymys ihmisistä. Ihminen yrityksessäsi siivoaa, ei pelkästään ”kai siellä joku hommat hoitaa”.

Kun työskentelin vielä sihteerinä, kysyin työkavereiltani, mitä alkaisitte tehdä, jos jäisitte työttömiksi. Jokainen heistä vastasi, että viimeinen ammatti olisi siivooja. Syyksi, miksi tuohon ammattiin ei haluttu, he vastasivat, että tämä ammattiryhmä on näkymätön ja myös huonosti palkattu.

Olen jo opiskeluajoista saakka tehnyt siivouskeikkaa oman työni ohessa. Nyt vanhuuseläkkeelle jäätyäni jatkan edelleen sitä hommaa. Viimeisessä vakituisessa työpaikassani kirkossa siivous oli myös suuri osa työtäni. En myöskään halua saada sosiaalitukea pienen eläkkeeni päälle, vaan teen mieluummin töitä niin kauan kuin joku minut vielä palkkaa ja itse jaksan duunia tehdä.

Uskoisin työpaikkasi siivoojan ilahtuvan, jos tänään sanoisit muutaman sanan hänelle ja moikkaisit iloisesti. Mikäli hän siivoaa yrityksessäsi vain öisin, tai silloin kun et itse ole siellä, voit jättää vaikka hauskan viestin siivouskopin oveen. Positiivisuudella saa aikaan todella paljon.

Maija Huhti (ps.)