Onnexi tarjoaa keikkatöitä eläkeläisille – Veli-Matti Virtaselle toisen auttaminen on päivän piristys

0
Littoislainen Veli-Matti Virtanen on yksi Onnexin keikkatyöntekijöistä. Miestä pyydetään töihin yleensä muutaman kerran kuussa. Nykyisin Virtanen toimii myös Onnexin Turun alueen aluevastaavana.Littoislainen Veli-Matti Virtanen on yksi Onnexin keikkatyöntekijöistä. Miestä pyydetään töihin yleensä muutaman kerran kuussa. Nykyisin Virtanen toimii myös Onnexin Turun alueen aluevastaavana.

Littoislaisen Veli-Matti Virtasen , 61, puhelin pirisee muutaman kerran kuussa. Ikäihmiset ovat pyytäneet häntä avuksi kaatamaan puita, leikkaamaan nurmikkoa ja suoristamaan keittiön kaapinovia.

Virtanen ilmoittautui vuosi sitten keikkatyöläiseksi Onnexi Oy:n verkkosivuille. Yritys välittää työkykyisiä eläkeläisiä avuksi kodin pieniin hommiin. Suurin asiakasryhmä ovat kotona asuva ikäihmiset ja heidän omaisensa, mutta palveluja tarjotaan toki kaiken ikäisille.

Onnexin yrittäjä Ulla-Maija Soinisen mukaan yritysidea syntyi omasta tarpeesta. Hänen kahdeksankymppinen äitinsä asui yksin omakotitalossa Kemijärvellä 900 kilometrin päässä tyttärestään. Soininen etsi ihmistä, joka olisi käynyt satunnaisesti tekemässä pihahommia ja tyhjentämässä räystäskouruja äidin talolla. Sellaista oli vaikea löytää.

Soininen ymmärsi, ettei ole ongelmansa kanssa yksin. Suomessa on paljon vanhuksia, joilla ei ole ketään, jota voisi pyytää avuksi arjen pikkuhommissa. Suurin osa kotiin liittyvistä töistä ei vaadi erityisosaamista, vaan työhön pystyy kuka tahansa.

Piristystä ja lisätuloja

Yritystoimintaa aloittaessaan Soininen epäröi, moniko eläkeläinen on kiinnostunut keikkatöistä. Hän laittoi kokeeksi paikallislehteen ilmoituksen, jossa tarjottiin töitä eläkeläisille. Sen jälkeen puhelin soi monta päivää.

– Tekijöitä on ollut helppo löytää. Monelle työn tekeminen omilla ehdoilla tuo lisää merkitystä elämään ja sopivasti lisätienestiä, Soininen perustelee.

Runsas vuosi sitten sairauseläkkeelle jäänyt Veli-Matti Virtanen nyökyttelee sanoille. Virtanen kuvailee keikkatöitä harrastukseksi, josta saa vähän rahaa. Hän saa itse määritellä työaikansa ja sen, millaisiin hommiin on käytettävissä.

– Eläkkeellä ollessa päivät tuntuvat joskus niin pahuksen pitkiltä, kun emäntäkin on töissä. Päiviin tulee piristävää vaihtelua, kun joku soittaa ja pyytää hommiin. Yleensä se merkitsee päivän piristystä sekä minulle että asiakkaalle, Virtanen kuvailee.

Käsistään kätevä mies osaa tehdä monenlaista pientä remonttihommaa. Äskettäin mies oli paikkaamassa iäkkään pariskunnan kattoa, josta tuuli oli viskonut kattotiiliä pois paikoiltaan.

– Suomalaiset vanhukset ovat sellaisia, etteivät he oikein kehtaa pyytää apua, vaikka monesti se olisi järkevämpää kuin kiivetä huonoilla jaloilla itse tikkaille. Minulla on halu auttaa muita ihmisiä, vaikken pysty olemaan enää kokopäiväisesti työelämässä mukana, Virtanen kertoo.

Työ maksaa asiakkaille 25–35 euroa tunnilta tehtävän mukaan, ja niistä saa verotuksessa kotitalousvähennyksen. Esimerkiksi puunkaadosta laskutetaan enemmän kuin siivouksesta, koska se vaatii erityisosaamista.

Keikkatyöläiset saavat työstä Virtasen mukaan normaalin työehtosopimuksen mukaisen korvauksen.

Lisää asiakkaita

Senioreita työllistävillä yrityksillä on pidemmät perinteet Ruotsissa kuin Suomessa. Ruotsalaisyritys ViiskytViisPlus laajensi äskettäin toimintaansa Suomeen.

Myös hämeenlinnalaisen Onnexin tavoitteena on tarjota tulevaisuudessa palveluja ympäri Suomea. Turun seudulla yritys on toiminut nyt runsaan vuoden verran.

Yhteydenottoja tulee Virtasen kokemuksen mukaan eniten Länsi-Turusta ja Raision suunnalta. Kaarinassa töitä on ollut harvakseltaan.

– Kysyntää ja tarvetta on Turun seudulla vähintäänkin samassa mittakaavassa kuin Hämeessä. Kyse on lähinnä siitä, että Onnexia ei tiedetä ja tunneta vielä tarpeeksi Turun seudulla, Soininen arvioi.

Pieniä pihatöitä tekeviä yrityksiä Kaarinassa

Kotitalonmiespalvelu Erno, Piikkiö: Pihatyöt, puunkaadot, kattojen ja rännien puhdistus yms.

Puutarhuri Snellman Oy, Piikkiö: Pihojen ylläpitohoito, kukkien ja viherkasvien hoito, nurmikonleikkaus, puiden kaato ja kantojen jyrsintä yms.

Tmi Auvo Ylhä, Piikkiö: Kaikki kiinteistön huoltoon ja korjaukseen liittyvät työt. Myös puunkaato eri menetelmin.

Piharakennus K. Salminen, Kaarina: Pihanhoitopalvelut, kivetykset, nurmikot, piha-alueen siistimiset, aitojen leikkuut yms.

Toimittajalta: Maan alla

Onnexin yrittäjä Ulla-Maija Soininen kertoo saaneensa yritysidean silloin, kun yritti etsiä iäkkäälle äidilleen apua omakotitalon pihatöihin.

Tämä lehtiartikkeli lähti taas liikkeelle lukijan kysymyksestä, onko Kaarinassa Onnexin lisäksi muita yrityksiä, jotka tarjoaisivat ikäihmisille pienimuotoisia puutarhanhoito- ja remonttipalveluja: helppoja hommia, joihin iäkkäät asukkaat eivät enää vain itse taivu.

Kysymys osoittautui yllättävän vaikeaksi. Kysyimme neuvoa Kaarinan Yrittäjiltä ja Kaarinan Kehityksestä, joilta saimme pitkän listan mahdollisia yrittäjiä.

Viimeistään listaa läpi kahlatessani aloin ymmärtää Soinista. Numero toisensa jälkeen tuuttasi turhaan. Lähetin tekstiviestejä perään ja odottelin vastauksia. Yksi kertoi toimintansa olevan niin pienimuotoista, ettei sitä kannata mainita lehdessä. Toinen oli muuttanut Lohjalle. Kolmas ja neljäs eivät koskaan vastanneet. Viidennen numeroa en löytänyt mistään…

Yhteydenotoista neljä tuotti lopulta tulosta. Ne on mainittu jutun yhteydessä. Pahoittelut, jos jonkun yrittäjän nimi puuttuu listasta. Teitä oli hankala löytää.

Siivous- ja kotipalveluja tarjoavia yrityksiä on sen sijaan Kaarinassa runsaasti. Ne löytyy helpoiten googlettamalla.

Heinimaija Hirvonen