Pääkirjoitus: Poikkeuksellisen vuoden mitalit?

0

Odotin kiinnostuneena, keitä muistettaisiin vuoden 2020 Kaarina-mitalilla. Mitkä ihmiset ja tahot nostettaisiin esiin historiallisena vuotena, jolloin elämä muuttui kertaheitolla poikkeusajaksi ja Kaarinassa on kamppailtu maailmanlaajuisessa pandemiassa?

Hämmästyin, kun mitalistiluettelo näytti ihan samalta kuin muina vuosina. Mukana on nimiä, jotka paikallislehti mielellään tunnustaa mitalin arvoisiksi, mutta yhtäkään kunnianosoitusta ei perusteltu poikkeuksellisen vuoden toiminnalla.

Mitalin edellytyksissä ei ole ehtoja – kuten toiminnan pitkäaikaisuutta – jotka estäisivät muistamasta nimenomaan vuoden 2020 sankareita.

Toki poikkeusajan mitaliehdokkaita olisi paljon, sillä kaikki ovat joutuneet pandemiassa joustamaan ja uhrautumaan. Toisaalta muutama taho on koronan hoitamisessa noussut jo selvästi yli muiden.

Terveyskeskuksen väki kääri etulinjassa hihansa ja valmistautui ottamaan aallot vastaan, käynnisti pikavauhtia innovatiivisia menetelmiä, samalla, kun oli suurimmassa riskissä sairastua tuntemattomaan virukseen.

Kun koronarajoitukset keväällä yhtäkkisesti annettiin, kesti viikkoja, ennen kuin kaupunki, seurakunta ja yhdistykset heräsivät auttamaan iäkkäitä, jotka oli velvoitettu pysymään eristyksissä. Sen sijaan muutamat kaarinalaiset – etunenässä Kimmo Hollmén ja Merja Kantalainen – organisoivat välittömästi apua iäkkäille ja kanavoivat ihmisiä auttamaan akuutissa kriisissä toisiaan.

Herää kysymys, missä ja milloin koronakeväällä 2020 ansioituneita muistetaan. Vai oliko se kaikki Kaarinassa vain itsestäänselvyyttä, joka jo unohtui?

Maria Kesti