Päätös vanhan virastotalon kohtalosta taas askeleen kauempana: Kaarinan ydinkeskusta on odotustilassa

0
Oskarintalossa oli aiemmin koko Kaarinan kaupunginvirasto. Kaupunginviraston siirryttyä Kaarina-taloon vanhassa virastotalossa on työskennellyt enää noin sata kaupungin työntekijää.

Oskarintalon eli Kaarinan vanhan virastotalon kohtalo on ollut löysässä hirressä viime vuoden lokakuusta saakka, kun kaupunginhallitus teki periaatepäätöksen siitä, että kaupunki luopuu kiinteistöstä. Samalla Kaarinan ydinkeskustan kehittäminen seisahtui. Esimerkiksi väliaikaisen parkkialueen muutostöitä toriksi ei kannata aloittaa niin kauan kuin on epävarmaa, puretaanko vanha virastotalo vai ei ja millaisia lisätiloja kaupunki tarvitsee ydinkeskustasta työntekijöilleen.

Kaarinan ensi vuoden talousarviokirjasta käy ilmi, että lopulliset päätökset vanhasta virastotalosta ovat askeleen vieläkin kauempana kuin ennen.

”Ccovid-19-epidemia ja sen myötä käyttöön otetut etätyösuositukset saattavat muuttaa työskentelykulttuuria pysyvämminkin”, arvioidaan talousarviokirjassa.

Toimistotilan tarve todennäköisesti vähenee tai tarvitaan erilaisia toimistotiloja kuin aiemmin on totuttu.

Tilantarve täytyy arvioida uudelleen


Lisäksi tänä vuonna Valkeavuoren kampukselle päätettiin sijoittaa sosiaali- ja terveyspalveluita. Sen myötä sote-tiloja tarvitaan Kaarinan ydinkeskustassa vähemmän kuin aiemmin oli arvioitu.

Oskarintalon toinen kerros oli alun perin määrä remontoida kaupungin perhekeskukselle ja lastensuojelulle. Sen sijaan nyt niille järjestetään tilat Valkeavuoren koulukampukselta, jonne tulee myös Kaarinan äitiys- ja lastenneuvola sekä koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto.

Lisäksi sote-uudistus on aiempaa lähempänä toteutumistaan, ja se vähentänee entisestään sote-palveluiden toimistotilatarvetta Kaarinassa.

Näiden muutos- ja epävarmuustekijöiden vuoksi hankkeen tilatarvemäärittely tehdään uudelleen ensi vuoden aikana.

Vanhan virastotalon korvaaminen on edennyt tähän mennessä hitaasti erityisesti siksi, että kaupungissa on meneillään mittava uudistalojen rakennusohjelma samaan aikaan, kun kaupungin rakennuttamisyksikössä on vakansseja täyttämättä.

Uusien tilojen toteutusvaihtoehtoina on selvitetty muun muassa Kaarinan torin laidoilla sijaitsevien kaksikerroksisten liike- ja toimistorakennusten korottamista. Tämä ei kuitenkaan ollut mahdollinen vaihtoehto. Samoin Oskarinaukiolle nousevista neljästä Pohjola-rakennuksen kerrostaloista yksi voitaisiin muuttaa toimistotaloksi, tai Kaarina-talon kylkeen tehtäisiin uudisrakennus. Nämä vaihtoehdot ovat mahdollisia mutta edellyttävät kaavamuutosta, eli välitöntä rakennusvalmiutta ei ole.

Kaupunki omistaa edelleen 64% Oskarintalon osakkeista. Osakkeista 43% kuuluu Turun Seudun Osuuspankille.