Peurakolaritilastot yhä synkempiä Kaarinassa – vaarallisin aika juuri nyt

0
Samaan aikaan, kun kolareita ajetaan yhä enemmän, peura- ja kauriskannat ovat kasvaneet. – Nämä korreloivat. Mitä enemmän eläimiä liikkuu, sitä enemmän kolareita tapahtuu. Hirvikantaa taas on saatu pienennettyä, joten hirvikolarit ovat vähentyneet, toteaa Anna-Maria Pasanen.

– Monet peurakolariin joutuneet ovat sanoneet, että peura ilmestyi auton eteen kuin tyhjästä. Peurat liikkuvat niin nopeasti ja tekevät pitkiä loikkia, ja vaikka kuvittelisi ehtivänsä reagoida, oikeasti ei ehdi muuta kuin huomata, että tuossa on peura, ja sitten törmätä, kuvailee LähiTapiola Varsinais-Suomen markkinointi- ja viestintäpäällikkö Anna-Maria Pasanen.

Hän on perehtynyt peura- ja kauriskolareihin Varsinais-Suomessa ja huolestunut vuosi vuodelta synkkenevistä tilastoista. Varsinais-Suomessa sattuu eniten hirvieläinkolareita koko Suomessa.

Tilastokeskuksen riistaonnettomuustilastoista käy ilmi, että vuonna 2017 Kaarinassa oli kaikkiaan 74 kolaria kuusipeuran, metsäkauriin, valkohäntäpeuran tai metsäpeuran kanssa. Vuonna 2018 lukema oli noussut 89:ään. Viime vuonna kolareita tapahtui Kaarinassa 93.

Useimmiten kolari sattui metsäkauriin kanssa.

– Vuonna 2017 peura- ja kauriskolareita sattui Varsinais-Suomessa noin 2400, ja nyt mennään noin 3100:ssa. Kolareiden määrä on kasvanut noin viidelläsadalla kolmen vuoden kuluessa, ja sama trendi on koko Suomessa, Pasanen sanoo.

– Tilanne on aika vakava.

Kiima-aika meneillään

Riistakeskuksen ja poliisin tilastoista vuosilta 2015–2019 selviää, että Kaarinassa peura- ja kauriskolarin kannalta erityisen vaarallisia teitä ovat Saaristotie Kuusistossa, Turun kehätie sekä Helsingintie eli 110-tie Piikkiössä. Kaksikaistaisilla maanteillä, joissa nopeusrajoitukset vaihtelevat 80–100 km/h välillä, peurakolareita sattuu eniten.

Kaikkein pahinta peurakolariaikaa on loka-marraskuu, sillä hirvieläimet liikkuvat paljon kiima-aikana ja niillä on poikasia. Lisäksi hämärässä syyssäässä autoilijan on hankala havaita vikkelästi liikkuvia eläimiä.

Peurakolareita sattuu eniten aamun työmatkaliikenteessä sekä iltahämärässä, eli tunti ennen ja jälkeen auringonnousun ja tunti ennen ja jälkeen auringonlaskun.

Korvaussummat muutamia tuhansia euroja

Pasanen toteaa, että pahentunut peurakolaritilanne näkyy LähiTapiola Varsinais-Suomessa vuosittain etenkin loppusyksystä.

Tyypilliset peurakolarivahingot ovat vakuutusyhtiön näkökulmasta kaskovahinkoja, kuten tuulilasi-, puskuri- ja peltivaurioita. Myös lievät loukkaantumiset ovat tavallisia, mutta vakavilta loukkaantumisilta ja henkilövahingoilta peurakolareissa useimmiten vältytään.

Etenkin moottoripyöräilijöille ja mopoilijoille peurakolarit voivat kuitenkin olla kohtalokkaita, toteaa Liikenneturvan Turun toimipisteen yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen .

Peurakolareiden korvaussummat pyörivät tavallisesti muutaman tuhannen euron paikkeilla.

– Toisaalta jos loukkaantuminen on vakava ja henkilö jää sen vuoksi esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeelle, vakuutusyhtiölle aiheutuu jopa miljoonan euron varaus vahingonkorvauksia varten tuleville vuosille, Pasanen sanoo.

Vältä hämärässä ajamista

Peurakolarin välttää parhaiten pysymällä tarkkaavaisena liikenteessä ja hiljentämällä vauhtia. Varsinkin aamu- ja iltahämärässä pitäisi ajaa hiljempaa, etenkin, jos näkee varoituskylttejä tai eläimiä.

Jos voi vaikuttaa omiin ajoaikatauluihinsa, liikkeellä kannattaa olla päivänvalossa.

Eläinkantojen pienentäminen on asia, mikä vähentäisi eläinkolareita, Pasanen ja Heiskanen sanovat.

– Tälle vuodelle peurankaatolupia on annettu Varsinais-Suomessa aika paljon aiempaa enemmän, joten on mielenkiintoista nähdä, muuttuvatko tulevina vuosina onnettomuuksien määrät. Toivottavasti, Pasanen toteaa.

Teksti: Pipsa Havula

Mitä tehdä, jos ajaa eläinkolarin?

  • Jos törmää liikenteessä hirvieläimeen, villisikaan tai suurpetoon, ensimmäisenä tulee varoittaa muuta liikennettä, jotta lisäonnettomuuksilta vältytään.
  • Riistakolareissa tulee aina soittaa hätänumeroon 112, vaikka ei itse loukkaantuisikaan. Hätäkeskus tai poliisi kertoo, saako paikalta poistua. Poliisi on yhteydessä paikalliseen riistanhoitoyhdistykseen, joka hoitaa tilanteen loppuun kuolleen tai loukkaantuneen eläimen osalta.
  • Kolaripaikka tulee merkitä mahdollisimman näkyvästi, mieluiten riistaonnettomuusmerkillä, mutta myös kaulahuivi tai heijastinliivi ajaa asiansa.
  • Kun olet päässyt turvallisesti pois paikalta, ole yhteydessä vakuutusyhtiöösi.
    LähiTapiola / Suomen Riistakeskus