840 influenssarokotusta päivässä – Jatkossa rokotetta tarjolla vain riskiryhmäläisille

0
Markku Kemppainen Kaarinan terveyspalveluista ohjasi ihmisiä torstaina Kaarina-talon etupihalla oikealle ovelle. Hänen kokemansa mukaan valtaosa tuhansista kävijöistä oli tyytyväisiä järjestelyihin.

Viime viikolla tuhansia kaarinalaisia ilmaantui Kaarina-taloon rokotettavaksi kausi-influenssaa vastaan. Keskimäärin 840 kaarinalaista sai rokotuksen päivässä, kertoo johtava ylihoitaja Riikka Apiainen Kaarinan terveyskeskuksesta.

Tuhansien kaarinalaisten rokottaminen yhden viikon aikana oli melkoinen operaatio. Ensimmäistä kertaa rokotukset annettiin ajanvarauksella. Joitakin asioita opittiin kantapään kautta.

– Paikan päällä oli kylttejä sekä ihmisiä ohjaamassa. Kylttejä siitä, missä odotetaan ja mistä mennään ulos, olisi kuitenkin tarvittu vielä enemmän, miettii Apiainen.

Kaikki rokotukseen tulijat eivät olleet havahtuneet siihen, että paikalle ei saa tulla odottelemaan: odotustilaa ei ole, vaan rokotukseen pääsee vain omalla ajalla. Myös lukijat ottivat Kaarina-lehteen yhteyttä asian vuoksi.

– Seuraavilla kerroilla tästä täytyy tiedottaa vielä enemmän. Toisaalta meille saakka kritiikkiä on tullut vain kourallinen. Paljon enemmän on tullut positiivista palautetta, kertoo Apiainen.

Tiiviistä rokotusaikataulusta huolimatta ajat pitivät Apiaisen mukaan hyvin paikkansa eivätkä ihmiset joutuneet siksi odottelemaan.

– Ajanvarauksella rokottamisesta tulee tulevina vuosina varmaan enemmän tai vähemmän pysyvä käytäntö, hän arvioi.

Influenssarokotukset ovat tältä erää ohi. Niitä on mahdollista saada yhä terveyskeskuksen kautta, mutta rokotetta on tarjolla enää vain riskiryhmäläisille tai sellaisten riskiryhmäläisten omaisille, jotka eivät itse voi ottaa rokotetta.

Tavallisesti kuka tahansa kaarinalainen olisi saanut terveyskeskuksesta influenssarokotteen, perusterveet maksullisena. Influenssarokotteen suosio kuitenkin yllätti tänä vuonna koko Suomen terveysviranomaiset ja -yritykset.

– Jos rokotetta ei nyt saanut, voi kuitenkin olla kohtalaisen turvallisin mielin. Rokotekattavuus on suosion vuoksi tänä vuonna parempi kuin tavallisesti, ja koronavirusta torjuvat toimet estävät myös influenssaa leviämästä, Apiainen muistuttaa.

Kaarina-lehden lukija ihmetteli, miksi ulkona ei ollut penkkejä odottajille. Penkkejä ei Apiaisen mukaan järjestetty siksi, että paikalle oli tarkoitus tulla vallitsevan koronatilanteen vuoksi vain juuri ennen omaa aikaa.

Rokotukset annettiin Kaarina-talossa viiden minuutin välein. Kaarina-lehden käydessä paikalla viime torstaina iltapäivällä ulkona seisoskeli kymmenisen ihmistä odottamassa vuoroaan.