Auranlaaksossa pääsee kaatamaan luvallisesti kuusen

0
Anders Öhman työskentelee metsäalalla ja on koulutukseltaan metsätalousinsinööri. - Koko ajatus joulukuusien kasvattamisesta alkoi, kun opiskelin metsäkoulussa, ja siellä myytiin ensimmäisenä opiskeluvuonna joulukuusia. Sieltä tämä 20 vuotta kestänyt projekti lähti.

Vanhoihin suomalaisiin jouluperinteisiin on kuulunut kuusen hakeminen metsästä. Kuusenhakureissut ovat katoava jouluperinne, sillä varsinkin kaupungissa asuvat perheet omistavat harvemmin metsää, josta kuusen voisi käydä hakemassa.

Paraislainen joulukuusikauppias Anders Öhman haluaa tarjota elämyksen ja järjestää tulevana viikonloppuna Auranlaaksossa tapahtuman, jossa ihmiset voivat käydä kaatamassa itselleen luvallisesti kuusen.

– Olen myynyt 20 vuotta Paraisilla kotimaisia joulukuusia. Yleisin kysymys, mitä kuusimyyjältä kysytään, on se, milloin kuusi on kaadettu. Ajattelin, että jos ihmiset saisivat kaataa kuusen itse, silloin he näkisivät omin silmin, missä kuusi on kasvanut ja milloin se on kaadettu, Öhman avaa ideaa.

Hänen tietojensa mukaan kuusenkaatotapahtumia ei ole aiemmin järjestetty Turun lähiympäristössä, kauempana ympäristökunnissa kylläkin.

Itse kaadettu kalliimpi

Toisin kuin esimerkiksi mansikoissa, joulukuusissa itse kaadettu maksaa enemmän kuin valmiiksi kaadettu puu. Öhman uskoo, että ihmiset ovat valmiita maksamaan elämyksestä. Itse kaatamalla saa myös juuri sellaisen kuusen kuin haluaa.

– Onhan se vähän erilainen elämys mennä lasten kanssa kuusimetsään kuin hakea muovikuusi rautakaupasta. Koronan takia moni joulutapahtuma on peruttu, mutta tänne voi tulla turvallisin mielin, hän lupaa.

Noin hehtaarin kokoisella kuusipalstalla on merkitty etukäteen sinisillä ja punaisilla nauhoilla ne puut, jotka saa kaataa. Osa kuusista jää vielä kasvamaan ja odottamaan tulevia jouluja.

Kuusen kasvattaminen on Öhmanin mukaan pitkäjänteistä hommaa. Hän on istuttanut nyt kaadettavat puut noin kymmenen vuotta sitten.

– Monilla ihmisillä on sellainen käsitys, että kuusten viljeleminen on helppoa –  sen kun laittaa puut kasvamaan – mutta kyllä tähän liittyy paljon työtä. Käyn pari kertaa vuodessa leikkaamassa kuuset ja lisäksi palstalla pitää tehdä heinäntorjuntaa, Öhman kuvailee.

Joulupuuseuraan kuuluvan yrittäjän mukaan kotimainen kuusi on tuontikuusta ekologisempi valinta, sillä sen kasvattamiseen on käytetty vähän lannoitteita ja torjunta-aineita. Kotimaisia kuusia ei myöskään kuljeteta pitkiä matkoja.

– Esimerkiksi Suomessa myytävät tanskalaiset kuuset on kaadettu todennäköisesti jo syyskuussa ja käsitelty homeenestoaineilla, jotta ne pysyvät jouluun asti hyvinä, Öhman vertaa.

Vinkit kuusen hakijalle

Asiakkaita kiinnostaa yleensä se, miten pitkään kuusi säilyy hyvänä.

Öhmanin mukaan ensi viikonloppuna kaadettu kuusi säilyy varmuudella jouluun, jos sitä hoitaa oikein. Kuusen kannasta kannattaa sahata hänen mukaansa pieni pala pois ennen kuin kuusi tuodaan sisälle. Jos kantaa ei ole sahattu, kuusi ei välttämättä pysty imemään vettä.

Sisälle tuotaessa kuusi pitää laittaa suoraan veteen, eikä sitä kannata sijoittaa patterin viereen.

– Jos kuusen päästää kuivumaan, silloin se on finaalissa, hän toteaa.

Kaada itsellesi joulukuusi

Tapahtuma järjestetään Auranlaaksossa Melatiellä 12.–13. sekä 19.–20. joulukuuta kello 8.30–16.