Empossa jouluvalmistelut alkavat jo kesällä

0
Ari Salmen pihalle Kuusiston Empoon ilmestyy joka vuosi lisää jouluisia hahmoja.

Jos joulupukki ei pääse tänä vuonna vierailulle, Kuusiston Empossa on nähtävillä miltei koko Korvatunturin väki. Ari Salmi on nikkaroinut kotipihalleen muun muassa joulupukin ja -muorin, Petteri Punakuonon rekineen ja tietenkin tonttuja.

Ensimmäiset satuhahmot syntyivät viisi vuotta sitten samoihin aikoihin, kun Salmesta tuli isoisä. Sen jälkeen pihalle on tullut joka vuosi muutama hahmo lisää. Nykyisin hahmoja on niin paljon, että pihan ohi ei voi kävellä niitä huomaamatta.

– Meillä joulu alkaa oikeastaan jo kesällä, kun menen varastoon tekemään uusia hahmoja. Vaimoni on minua parempi piirtämään, joten hän luonnostelee ensin hahmot paperille. Hahmotoiveet tulevat yleensä lapsenlapsilta.

Salmen piha sijaitsee Puistokadulla Empolan koulun ja Kuusiston päiväkodin läheisyydessä. Perhe on tottunut siihen, että piha-aidan takana saattaa olla välillä monta kymmentä silmäparia kurkkimassa satumaista pihaa. Salmen piha on myös mukana Empon joulukalenterissa.

– Jotkut selvästi arastelevat jäädä katsomaan, mutta meitä eivät katsojat häiritse. Päinvastoin yritämme pysytellä vaimon kanssa pois edestä, jotta ihmiset saisivat katsella rauhassa, kuvassakin mieluummin taka-alalla pysyttelevä mies kommentoi.

Entä miten pitkälle kevääseen satuhahmot valoineen saavat olla pihalla?

– Niin kauan kuin rupeaa hävettämään, Salmi naurahtaa ja toteaa keräävänsä jouluisimmat hahmot pois vuodenvaihteen jälkeen.