Ennen ja jälkeen koronan: Kaarinan vuosi 2020 syntyi Metsänpeikon vierailuista, koronauutisista ja markkinaoikeuskäsittelyistä

0
Kaarinan avosairaanhoidon ylilääkäri Rita Arjonen on kertoillut pitkin vuotta Kaarina-lehdelle Kaarinan koronatilanteesta. Hän myös toi videovastaanotot Kaarinan terveyskeskukseen.

Tammikuu

Tammikuussa 2020 kohistiin valtakunnan medioita myöten Metsänpeikoksi itseään kutsuvasta, sekavasti käyttäytyneestä naisesta, joka ilmaantui Littoisissa kutsumatta ihmisten koteihin. Viranomaiset ja pelastusarmeija etsivät häntä. Kaarina-lehti esitteli kodin, joka naista oli odottamassa.

Sittemmin nainen saatiin kiinni, ja yöt Littoisissa rauhoittuivat.

Bioferme ja samalla Yosa lähtisi Kaarinasta, kun Fazer tarvitsisi lisää tilaa laajentua.

Kaarinassa oli aloittanut useita uusia virkamiehiä, joista Kaarina-lehdessä esiteltiin alkuvuonna Kaarinan Kehityksen uusi toimitusjohtaja, johtava rehtori ja kaupunkikehitysjohtaja.

Helmikuu

Kuusiston kartanossa alkoi uusi aikakausi. Kartanolla tehtiin isoja muutostöitä, ja Merja Markkulan sijaan taidekartanosta vastaisivat kesällä Anne ja Risto Ala-Kaila.

Valkeavuoren palloiluhallin rakennustöiden olisi pitänyt jo alkaa, mutta hanke olikin vedetty markkinaoikeuteen.

Tuorlan observatoriossa pidettiin viimeiset avoimet ovet. Tiedekeskus siirtyisi pois Tuorlasta, eikä Tuorlan tähtitieteen rakennusten tulevaisuudesta tiedetty.

Kaarinassa oli ennätystulvia: vedet nousivat pihoille ja kivijalkoihin. Hovirinnan rannan laiturit peittyivät.

Maaliskuu

Kaarina-lehden ensimmäinen koronauutinen julkaistiin verkossa 2.3.2020 ja printtilehdessä 4.3.2020. Lehdessä varoitettiin, että mikäli itsellä epäilisi koronaa, terveyskeskukseen ei saisi mennä.

Kaarinan kaupungin laskut ja maksut olivat pahasti myöhässä ohjelmistovaihdoksen vuoksi.

Hartwallin entisellä tornitalolla Piispanristillä oli jotain tapahtumassa, mutta suuria suunnitelmia ei paljastettu.

Kaarinan ja Turun kuntarajaa muutettiin kanta-Kaarinan pohjoiskärjessä, jotta Topinojan kiertotalouspuistosta saataisiin toimivampi.

Tilastojen mukaan Kaarinassa oli ollut ylivoimaisesti lämpimin talvi sataan vuoteen.

Maaliskuun puolessavälissä korona löi Kaarinaan: koko Suomi muuttui muutamassa päivässä. 18.3.2020 ilmestynyt Kaarina-lehti meni lukuisia kertoja uusiksi tietojen jatkuvasti muuttuessa.

Koulut siirtyivät vauhdilla etäopetukseen, lukio kesken ylioppilaskirjoitusten. Kaarinalaisesta Petri Hollménista tuli ”valtakunnan koronasetä”, kuten hän itse kuvaili. Hän kertoi sairastumisestaan sosiaalisessa mediassa.

– En ollut tajunnut, että olin ensimmäinen, joka kertoi sairastumisestaan omalla nimellään ja naamallaan, hän kommentoi Kaarina-lehdelle.

Muitakin uutisia oli: Littoistenjärven jään ”paksuudeksi” mitattiin 0 millimetriä.

Kaarinan keskustaan ilmestyi uusi ilmiö: drive in -koronatestit. Mehiläinen otti Turun seudun asiakkaidensa koronanäytteitä Kaarinassa auton ikkunasta, kertoi Kaarina-lehti 25.3.

Valkeavuoren palloiluhallista ei löytynyt yhteisymmärrystä valittaneen yrityksen kanssa.

Huhtikuu

Kaarinan terveyskeskuksessa aloitettiin etävastaanotot. Kaupunki aikoi lomauttaa väkeä töiden vähentymisen vuoksi.

Kuusistolaiset saisivat viimeinkin ruokakaupan, Kuusiston K-marketin. Korona oli tuonut Kaarinaan myös ympäri vuorokauden auki olevan ruokakaupan. Piispanristin Prisma aukaisi ovensa myös yöksi.

Pääsiäisen kirkonmenot olivat vaihtuneet etä- ja kotipääsiäiseksi.

Kaarinan Pajamestarien toiminta päättyi.

Urheiluseurat kehittivat pikavauhdilla tapoja harjoitella kotona.

Markkinaoikeus ratkoi Kaarinan lumenaurauksiakin.

Tuorlan observatorion toiminta jatkuikin, kun Tuorlan Tähtitornit Oy osti observatorion Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:ltä. Sittemmin paikan nimeksi vaihdettiin Väisälän avaruuspuisto.

Kaarina ei aluksi jakanut koululounasta kotikoululaisille mutta joutui pyörtämään päätöksensä. Kaksi kolmasosaa oppilaista halusi kaupungin koululounaan.

Kaarinassa pidettiin historian ensimmäinen etävaltuusto. Sen pelkkä nimenhuuto kesti lähes puoli tuntia.

Business Finlandin kiisteltyjä yritystukia tuli myös Kaarinaan.

Toukokuu

Koulut avattaisiinkin loppukevääksi, kertoi Kaarina-lehti toukokuun alussa. Epidemia oli pysähtynyt Kaarinassa.

Kaupunki hävisi markkinaoikeudessa Valkeavuoren palloiluhallista.

Vaikka Hovirinnan rantaravintola ei valmistuisi vielä pariin vuoteen, rannalta saisi tänä kesänä grilliruokaa, sup-lautoja ja oluttakin. Konttiravintolan yrittäjiksi valittiin Hovirinnan rannan jäätelökioskin yrittäjät Mikko Leino ja Lisa-Maria Junnila.

Kuusistonsalmen sillalla Papinholman kallioleikkauksen verkotustyöt käynnistyivät ja aiheuttivat hurjat jonot. Väliaikainen suojatie ja sen hidastetöyssyt ruuhkauttivat Saaristotien Littoisiin saakka.

Koronalomautukset kutistuivat Kaarinassa kouralliseksi.

Piikkiön kirkon hulevesiviemäröinnin työmaalla paljastui vanhan kirkon jäänteet. Aiemmin kirkon sijaintia ei ollut tiedetty.

Rippileirit peruttiin, mikä kismitti perheitä.

Kesäkuu

Koronaepidemia oli pysähdyksissä.

Enemmistö Ura Basketin liigajoukkuun osakkeista menisi sijoittajille.

Hartwallin tornitalon suunnitelmat paljastettiin. Piispantorniin tulisi Mauri Kososen Big blue -taideteos.

Heinäkuu

Arpa ratkaisi Valkeavuoren palloiluhallin rakennuttajan. Alun perin työhön oli valittu Peab, ja Lehto Tilat vei valinnan oikeuteen. Lopulliseksi urakoijaksi tuli NCC Suomi.

Kaarinassa oli ennätysmäärä havaintoja espanjansiruetanoista.

Kaarina hävisi markkinaoikeudessa lumenaurauksistakin.

Mieskolmikko istui neljä vuorokautta putkeen mökkilaiturilla vesisateessa Kuusistossa.

Elokuu

Epidemia oli yhä pysähdyksissä Kaarinassa. Koulut alkoivat käsidesien ja kaivinkoneiden keskellä. Lukiossakin palattiin lähiopetukseen.

Mehiläisen koronakontin jono piteni yhtäkkisesti ja tukki jo Paraistentietä. Ongelmaa setvittin pitkin elokuuta.

19.8. Kaarina-lehti kertoi ensimmäisestä koronatartunnasta kaarinalaisessa laitoksessa, päiväkodissa, jonka nimeä kaupunki ei paljastanut.

Yksi Suomen harvoista e-urheiluseuroista perustettiin Kaarinaan.

Syyskuu

Kasvomaskeja alettin suositella suomalaisille, vaikka aiemmin niitä ei ollut pidetty merkittävinä koronalta suojautumisessa. Kaarinan kaupunki jakoi vähävaraisille ilmaisia maskeja ensimmäisten joukossa.

Saaristo Open järjestettiin koronarajoitusten keskellä. Muun muassa Apulannan keikka keskeytettiin, kun yleisö ei noudattanut koronarajoituksia.

Kaarinaan tuli toinen laitostartuna, terveyskeskukseen, kertoi lehti 23.9.

Matti Nuutinen palasi Suomeen ja kasvattiseuraansa Ura Basketiin.

Lokakuu

Kaarinan tartuntamäärät alkoivat kasvaa niin paljon ja nopeasti, että Kaarinaan annettiin maskisuositus toisen asteen oppilaitoksiin ja yleisiin sisätiloihin, kuten kirjastoihin. Alkuun kasvomaskeja ei kuitenkaan näkynyt ihmisten kasvoilla.

Kaarina sai toisen kansanedustajan, kun Anne-Mari Virolainen (kok.) muutti Littoisissa Kaarinan puolelle.

Kaarina selvitti laboratoriopalvelujen siirtämistä osaksi TyksLabia, mikä herätti pelkoja siitä, että näytteenottoa varten pitäisi lähteä Turkuun.

Kouluissa oli ensimmäinen koronatapaus, Piikkiön yhtenäiskoulussa, kertoi lehti 14.10.

Ristikallion päiväkodin oopperatempaus kummastutti Littoistenjärvellä, kun päiväkodissa yritettiin ehkäistä nuorison ilkivaltaa soittamalla oopperaa kaiuttimista läpi viikonlopun

Marraskuu

Kuovinkadun päiväkodista saatiin viimein päätös: rakennus laitettiin vuokralle ja parin vuoden päästä purkuun.

Linnanraunioita kuvattiin Karppi-televisiosarjaan.

Skanska haki ympäristölupaa kivimurskaamolle Krossiin, mikä huolestutti asukkaita.

Lihakaupan kylkeen rakennettaisiin Saaristotien varressa kalakauppa.

Turku rakentaisi lisää vuokratalojaan Kaarinaan. Kaksi uutta TVT:n hanketta oli tuloillaan.

Joulukuu

Kaarinan influenssarokotukset puhuttivat. Moni valitti korona-ajan rokotusjärjestelyistä, mutta vielä enemmän tuli kehuja.

Koronavirus levisi vauhdilla Kaarinassa. Viikottaisia uusia tapauksia oli jo yli kaksikymmentä. Kuusiston koulussa oli tartunta.

Seuraavassa lehdessä kerrottiin uusista tartunnoista Piikkiön yhtenäiskoulussa ja Kuusiston päiväkodissa. Koulut siirtyisivät takaisin etäopetukseen.

Kaarina ei liittäisikään laboratoriotaan Tykslabiin.

Uusia koronatapauksia tuli viikossa jo yli 30. Tapauksia oli Suomen kristillisessä opistossa Toivonlinnassa ja Verkanappuloiden päiväkodissa.