Häh: Missä on pysähtymisviivan oikea paikka? Lukijaa huolestuttaa Rungontien ja 110-tien risteys

0
Rungontietä pitkin 110-tielle saapuvilla on nykyisin pakollinen pysähtyminen vasta suojatien jälkeen. Jalankulkijoita on toki silti väistettävä.

Piikkiöläistä lukijaa askarruttaa Stop-merkin pysähtymisviivan uusi sijainti Rungontien ja 110-tien risteyksessä.

Aikaisemmin viiva velvoitti Rungontieltä 110-tielle saapuvat autoilijat pysähtymään jo ennen suojatietä. Nyt Stop-merkki ja viiva velvoittavat pysähtymään vasta suojatien jälkeen. Kärkikolmio on kuitenkin jo ennen kevytväylää viestittämässä, että myös jalankulkijoita on risteyksessä väistettävä.

– Liikenneturvallisuuden kannalta olisi mielestäni parempi, jos Stop-merkki ja pysäytysviiva olisivat yhä entisellä paikallaan, ennen suojatietä, lukija kirjoittaa.

Mitä asiasta tuumii Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kaarinalainen liikenneturvallisuusinsinööri Jaakko Klang?

– Aikaisemmin pysähtymisviiva oli kyseisessä risteyksessä todellakin jo ennen suojatietä, mutta viivan sijainti ei ollut toimiva. Autoilijat eivät kokeneet järkeväksi pysähtyä paikassa, mihin 110-tien liikenne näkyi vain osittain.

Nykyisin ajatellaan, ettei pysähtymisviivaa kannata sijoittaa sellaiseen paikkaan, josta on heikko näkyvyys etuajo-oikeutetulle päätielle. Paikassa, mihin autoilija määrätään pysähtymään, on oltava hyvä näkyvyys molempiin suuntiin.

Eräs näkyvyyttä rajoittava tekijä Rungontieltä risteykseen tultaessa on 110-tien varressa vasemmalla oleva koivurivi. Kyseisillä koivuilla oli merkitystä pysähtymisviivan sijainnista päätettäessä.

Vanhan Viipurintien ja 110-tien risteyksessä on Stop-merkki ja pysähtymisviiva ennen suojatietä. Kommentti tähän?

– Vanhan Viipurintien ja 110-tien risteys tullaan lähiaikoina ottamaan tarkasteluun. Jos muutoksille koetaan olevan tarvetta, ne toteutetaan.

Liikennejärjestelyt pyritään tekemään tienkäyttäjien kannalta mahdollisimman mielekkäiksi. Epäonnistuneiksi tai omituisiksi koetut järjestelyt ruokkivat liikennesääntöjen laiminlyöntiä.

Korostan, että kolmion takaa tulevat autoilijat ovat tällaisissa risteyksissä aina väistämisvelvollisia myös kevyeeseen liikenteeseen nähden. Viiva tiessä tarkoittaa, että sen kohdalla on viimeistään pysähdyttävä.

Teksti ja kuva: Perttu Hemminki