Joulumaassa satu muuttuu todeksi: Tennisvalmentaja Heikki Kestilällä on kotonaan viisi kaapillista joulukoristeita

0
Heikki Kestilä rakentama joulumaa sijaitsee Aktia Arenan lounasravintolan tiloissa. Ravintolan toiminnasta vastaa Nick's food design.

Heikki Kestilän joulumaasta voi bongata lumen keskeltä kurkistavia metsäneläimiä, kirkon edessä laulavan enkelikuoron ja raiteilla puksuttavan junan. Aktia Arenan lounasravintolan tiloihin rakennettu joulumaa vetää vertoja Stockmannin jouluikkunalle, ja mikä parasta, se on Kaarinassa.

Tennisseura ÅLK:ssa valmentajana työskentelevä Kestilä rakensi ensimmäisen joulumaan kotiinsa noin 15 vuotta sitten.

– En oikein itsekään tiedä, mistä se lähti. En ole millään tavalla taiteellinen ihminen, mutta halusin jotain vaihtelua perinteisen joulukuusen rinnalle.

Ensimmäinen kotiin rakennettu joulumaa oli aika pieni, mutta siitä tuli perheenjäseniltä hyvää palautetta. Seuraavana vuonna Kestilä osti lisää koristeita ja rakensi vähän isomman. Näin jatkui monta vuotta, kunnes koti rupesi käymään kaikille koristeille pieneksi.

Kolme vuotta sitten Kestilä rakensi Aktia Arenan tiloihin upean, satumaisen joulumaan, jota muistellaan edelleen. Hän kutsuu itse sitä areenakeikakseen.

– Tämä tämänvuotinen on ensimmäinen klubikeikkani, artisti naurahtaa viitaten ravintolan tiloihin.

Löytöjä ulkomailta

Kestilä toteaa olevansa sillä tavalla huono jouluihminen, ettei hän perusta jouluhössötyksestä kodin puunaamisineen. Joulupöydän ruuatkin hän jättäisi mieluummin muiden syötäväksi. Mutta koristelusta hän pitää.

– Oikein odotan, että tulisi taas joulu, jotta pääsisin rakentamaan taas joulumaata. Se on minun tapani nauttia joulun tunnelmasta.

Miehellä on kotonaan viisi kaapillista joulukoristeista. Monet niistä ovat tarttuneet mukaan laskettelumatkoilta ulkomailta.

– Saavuttuamme uuteen maahan täysikäiset tyttäreni lähtevät äitinsä kanssa kenkä- ja laukkukauppoihin, mutta minä etsin ensi töikseni lelukaupan. Naisväki kyllä huokailee, että yhtään lisää koristeita ei hankita, mutta aina jotakin löydän. Uuudistua täytyy!

Kestilän joulumaata katsellessa aikuisenkin mielikuvitus lähtee laukkaamaan ja omat joulumuistot palaavat mieleen. Lapset luistelevat kuun loisteessa peilikirkkaalla jäällä, maatilan väki on lähtenyt kinkunhakureissulle ja Korvatunturi tonttuineen siintää jossain takana.

Yksi Kestilän rakkaimpia aarteita on vanhanaikainen junarata, jota hän etsi kaupoista monta vuotta. Suomalaisissa lelukaupoissa myytiin vain moderneja Brion junia.

– Sellaisia junaradoille, joilla minun lapsuudessani leikittiin, ei ole kuulemma enää kysyntää, Kestilä harmittelee.

30 tuntia työtä

Tämänvuotista joulumaata Kestilä rakensi yhden viikonlopun ajan, yhteensä 30 tuntia. Hän ei suunnittele joulumaata kovin tarkasti etukäteen, vaan yksityiskohdat löytävät paikkansa rakentaessa. Aikaa kuluu, kun jokainen koriste-esine pitää teipata kiinni alustaan ja kätkeä sähköjohdot tekolumen uumeniin.

– Välillä olen miettinyt, miksi minä enää näitä rakennan, kun olen tehnyt tämän jo niin monta kertaa. Lopputulos on kuitenkin joka vuosi ihan erilainen. Olen ollut lopputuloksesta joka kerta aidosti ylpeä, Kestilä myöntää.

Joulun jälkeen koristeita purkaessa ja pakatessa mieli on monesti haikea.

– Kyllä siinä tulee kyynel silmään. Rakentaminen on paljon mukavampaa kuin hajottaminen.

Useat ihmiset ovat pyytäneet Kestilää rakentamaan joulumaan myös heidän kotiinsa, mutta toistaiseksi hän on koristellut vain lähimpien sukulaistensa koteja. Mies haaveilee, että pääsisi jonakin jouluna rakentamaan niin suuren joulumaan, että koko koristekokoelma pääsisi käyttöön. Mieluinen haaste voisi olla joulumaan rakentaminen esimerkiksi Kaarina-taloon.

Heikki Kestilän joulumaa on esillä Aktia Arenan lounasravintolan tiloissa ainakin loppiaiseen asti.