Kaarina siirsi oppilaita etäopetukseen ja sulki liikuntatiloja: ”Haluamme pitää tilanteen sellaisena, että pärjäämme koronan kanssa jatkossakin”

0
4.-9.-luokan oppilaat ovat loppulukukauden etäopetuksessa. Myös Piikkiön liikuntahalli on kiinni. Arkistokuva: Jane Iltanen

Kaarinan kaupunki ilmoitti viime viikolla siirtävänsä 4.–9.-luokan oppilaat etäopetukseen. Päätöksen koulutilojen osittaisesta sulkemisesta teki sosiaali- ja terveyslautakunta. Sivistysjohtaja Elina Heikkilän päätöksellä osa oppilaista siirrettiin etäopetukseen. Koulutiloissa työskentelevät tällä viikolla ainoastaan pienimmät oppilaat sekä pienryhmät.

Ratkaisun taustalla on koronatartuntojen lisääntyminen. Sosiaali- ja terveysjohtaja Mikko Pakarisen mukaan tilanne on muuttunut merkittävästi huolestuttavampaan suuntaan niin Kaarinassa kuin lähes koko Varsinais-suomessa.

Kaarinassa ilmaantuvuusluku oli viime viikon lopulla 117 tapausta 100 000 asukasta kohti. Aiemmin ilmaantuvuusluku pysytteli 20 tapauksessa / 100 000 asukasta.

Lisäksi Kaarinan kouluissa on viime viikkojen aikana tapahtunut kaksi massa-altistusta, joiden takia oppilaita on jouduttu siirtämään karanteeniin.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä suositteli perjantaina, että alueen kunnat harkitsevat perusopetuksen siirtämistä etäopetukseen, jos paikallinen epidemiatilanne sitä edellyttää. Muun muassa Turku, Naantali ja Masku ilmoittivat Kaarinan tavoin sulkevansa koulut osittain.

– Epidemian hallinnan kannalta toimenpiteiden on oltava osin tulevaa ennakoivia. Siirtymällä etäopetukseen voimme vähentää massa-altistumisia ja taudin leviämistä. Meillä Kaarinassa ei onneksi ole päässyt syntymään pitkiä jatkotartuntaketjuja. Tästä on syytä kiittää muun muassa kouluissa tehtyä tarkkaa työtä. Haluamme pitää tilanteen Kaarinassa ja Varsinais-Suomessa sellaisena, että pärjäämme koronan kanssa nyt ja jatkossakin, Pakarinen perustelee ratkaisua.

Ruokakasseja tarjolla keskiviikkona


Johtavan rehtorin Emmi Virtasen mukaan Kaarinan kouluissa ryhdyttiin valmistelemaan etäopetukseen siirtymistä heti, kun tieto koulutilojen sulkemisesta tuli. Näillä näkymin oppilaat palaavat Kaarinassa normaalisti kouluun loppiaisen jälkeen.

– Siirtyminen etäopetukseen lyhyellä varoitusajalla sujui hyvin, ennalta laaditun varautumissuunnitelman mukaisesti. Kussakin koulussa rehtorit, opettajat, ohjaajat ja muu henkilökunta ovat todella hienosti lähteneet järjestämään arkea, hän kehuu.

Kouluilla ei järjestetä koronatilanteen takia tänä vuonna joulujuhlia. 9.-luokkalaiset näkevät syyslukukauden arvosanansa Wilman kautta. Muiden oppilaiden väliarviointi tehdään Virtasen mukaan tammikuussa tavanomaisen aikataulun mukaan.

Kaarina jakaa etäopetuksessa oleville oppilaille viime kevään tapaan ruokakasseja. Ensimmäiset ruokakassit jaettiin Virtasen mukaan maanantaina. Tänään keskiviikkona oppilaat saavat toiset ruokakassit.

Koulujen lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta päätti liikuntatilojen sulkemisesta loppiaiseen asti. Kaupungin sisäliikuntatiloista suljettiin kokonaan kaikilta ryhmiltä uimahalli, Littoisten monitoimitalo, Vapari ja Piikkiön liikuntahalli.