Kolme vuotta oikeudenkäyntejä – Kaarinan seudun omaishoitoyhdistys ajetaan alas, uusi perustetaan alkuvuonna

0
– Meillä on osaavaa väkeä ja vahva yhteishenki. On olo, että teemme nyt jotain merkittävää, kommentoi omaishoitoyhdistyksen uusi puheenjohtaja Disa Malmberg.

Kaarinan seudun omaishoitajat ja läheiset ry:lle on valittu uusi puheenjohtaja ja hallitus.

Yleensä tällaiset valinnat ovat yhdistyksissä rutiinityötä tai korkeintaan pienten erimielisyyksien aihe. Sen sijaan Kaarinan omaishoitoyhdistyksessä vaihdokseen tarvittiin kolme vuotta ja lukuisia oikeuskäsittelyitä.

Aluehallintovirasto tosin antoi jo alkuvuonna 2019 yhdistyksen kahdelle jäsenelle luvan kutsua koolle ylimääräinen kokous, jossa valittaisiin uusi hallitus ja puheenjohtaja. Avin mukaan yhdistyslain edellytykset täyttyvät. Yhdistyksen silloinen puheenjohtaja Marco-Mihail Iljin kuitenkin vei asian oikeuteen, kuten aiemminkin, kun yhdistyksen asioihin on yritetty puuttua.

Oikeus ei asettunut hänen kannalleen. Avin päätös yhdistyksen ylimääräisestä kokouksesta sai lainvoiman nyt syyskuussa, kun korkein hallinto-oikeus ei enää myöntänyt asiaan valituslupaa. Kokous, jossa uusi puheenjohtaja ja hallitus valittiin, pidettiin lokakuussa.

Marraskuun lopussa omaishoitoyhdistyksen toiminta päätettiin kuitenkin ajaa alas.

Ulosotossa 11 000 euroa

Uudelle hallitukselle selvisi, että yhdistys oli joutunut edellisen puheenjohtajan aikana ulosottoon. Ulosotossa on yli 11 000 euroa.

– Jouduimme toteamaan, että meillä ei ole edellytyksiä jatkaa toimintaa, kertoo uudeksi puheenjohtajaksi valittu Disa Malmberg.

– On hurjan surullista, että kävi näin.

Uusi hallitus ja puheenjohtaja perustavat kuitenkin vuoden 2021 alussa vanhan rinnalle uuden yhdistyksen, joka pystyy toimimaan.

36-vuotias Malmberg työskentelee päivätyönään Paraisten yksikön johtajana ruotsinkielisessä kuntayhtymä Kårkullassa. Hän asuu Kaarinassa ja on toisen lapsensa, 11-vuotiaan tyttären omaishoitaja.

Malmbergia ei arveluttanut ryhtyä puheenjohtajaksi, vaikka taustalla onkin repiviä tapahtumankulkuja.

– Yhdistys on kuitenkin olemassa ensisijaisesti omaishoitajia varten, ja he ovat jääneet pitkäksi aikaa ilman tukea, hän miettii.

– Haluan auttaa, ja se voima kantaa.

Malmberg oli ollut Kaarinan omaishoitoyhdistyksessä jäsenenä aiemminkin. Lisäksi hän on toiminut Varsinais-Suomen puheenjohtajana korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten etujärjestö Talentiassa.

– Omaishoitoyhdistyksen puheenjohtajaksi haluttiin kokenut puheenjohtaja, Malmberg taustoittaa.

Hän ei koe, että kuormittuisi yhdistyksen vuoksi liikaa, päivätyön ja tyttären omaishoidon lisänä.

– Ihmiset harrastavat vapaa-ajalla, ja minulle yhdistystoiminta on mieluisaa. Saan tehdä työtä sen eteen, mistä nautin, ja vaikka tässä on nyt tumma pilvi mukana, myös iloa ja tekemisen tunnetta löytyy, Malmberg luonnehtii.

Raha-asioita setvitään vielä

Omaishoitoyhdistyksen hallituksessa toimivat nyt Johanna Huhtala, Hanne Kytöluhta, Marjatta Laine, Ruut Holmberg, Pauli Suominen ja Keijo Tapper.

Päämääränä on, että alkuvuonna pystyttäisiin uuden omaishoitoyhdistyksen avulla tarjoamaan Kaarinan seudun omaishoitajille esimerkiksi vertaistukiryhmiä ja virkistysretkiä.

Vanhan yhdistyksen raha-asioita sekä oikeuskulujen maksajia selvitellään vielä, eikä prosessia ole niiden osalta käyty loppuun.

– Tie on edelleen mutkikas. Tärkeintä on kuitenkin toiminnan saaminen alkuun. Muut asiat ratkeavat ja saavat lopulliset päätökset aikanaan, miettii Merja Kantalainen, joka on Huhtalan ja Kytöluhdan kanssa setvinyt vanhan yhdistyksen asioita.

– Hämmentävää on, miten pitkään aiempi puheenjohtaja sai jatkaa. Siitä on kolme vuotta, kun omaishoitoyhdistyksen asioihin alettiin puuttua, Huhtala kommentoi.

Omaishoito Kaarinassa

  • Hoidettava on yleensä omaishoitajan lapsi tai puoliso.
  • Kaarinassa on noin 300 omaishoitajaa.
  • Noin kolmasosalla on alle 65-vuotias hoidettava, kahdella kolmasosalla yli 65-vuotias.
  • Kaarinan seudun omaishoitajat ja läheiset ry:n toiminta-alueena on Kaarinan lisäksi ollut lähikunnat, kuten Parainen, Lieto, Paimio ja Sauvo. Sama on suunnitteilla uuteen yhdistykseen.

Taustaa

  • Varsinais-Suomen käräjäoikeuden mukaan Kaarinan seudun omaishoitajat ja läheiset ry:n aiempi hallitus ei ole pitänyt päätösvaltaisia kokouksia sitten toukokuun 2016.
  • Helmikuussa 2018 neljätoista yhdistyksen jäsentä eli vaaditut 10% jäsenistöstä vaati ylimääräistä kokousta, joka on yhdistyslain mukaan tällöin pidettävä. Kokousta ei kuitenkaan pidetty. Sen sijaan moni näistä jäsenistä erotettiin yhdistyksestä. Varsinais-Suomen käräjäoikeus kuitenkin katsoi kesäkuussa 2018 ja korkein oikeus toukokuussa 2019, että erottamiset eivät olleet laillisia.