Korona ei pysäytä Kaarinan Taitoluistelijoita: “Etäluistelua kotona Zoomissa”

0
Paimiolainen Karoliina Peltonen, kaarinalainen Lumikukka Oksanen ja paraislainen Amanda Riski esiintyivät Kaarinan Taitoluistelijoiden virtuaalisessa joulunäytöksessä joulukuun 12. päivä Kaarinan jäähallissa.

Koronavirus on vaatinut nopeaa mukautumiskykyä sekä joustavuutta harrastustoimintaa järjestäviltä yhdistyksiltä. Kaarinan Taitoluistelijat ovat ottaneet vastaan suositukset huolellisuudella ja päättäväisyydellä: kipeänä harjoituksiin ei saa tulla, käsidesiä tarjoillaan heti ovesta sisään astuttaessa ja jäähallissa on otettu kasvomaskit käyttöön.

Valmentajat ja luistelijat käyttävät maskeja kaikkialla muualla paitsi jäällä, mutta pienten lasten ryhmissä valmentajat käyttävät niitä myös harjoituksissa.

– Yleensä vanhemmat katsovat jään reunalla, mutta nyt on ollut huomattavasti vähemmän liikennettä, 21-vuotias valmentaja Ilona Mäki kertoo.

Mäen mukaan haastatteluhetkeen mennessä yhtään koronatapausta ei seuran sisällä ole ollut.

Poikkeustilanne on vaatinut valmennukselta enemmän työtä. Kilpajoukkueiden koreografioita on jouduttu muokkaamaan, koska koronan vuoksi otteessa ja lähikontaktissa luistelu on kielletty.

Valmentajien täytyy myös pitää huolta siitä, että riittäviä turvavälejä noudatetaan. Mäki kertoo erityisesti pienten lasten unohtavan säännöt helposti, minkä takia heitä täytyy jatkuvasti muistutella.

– Kun eletään koko ajan epävarmuudessa, luistelijoiden on pitänyt tehdä paljon töitä motivaationsa eteen, Mäki toteaa.

Oheisharjoittelua Zoomissa

Kaarinan Taitoluistelijoiden yksi suurimmista huolista on se, että kilparyhmät kärsivät, jos tunteja ei voida pitää jäällä. Koronasuositusten vuoksi kaikki ryhmät jäävät tauolle 27.12. asti.

Jos jäälle voidaan palata suunnitellusti, SM-joukkueet jatkavat 28.12. ja muut aloittavat tammikuun alussa. Taitoluistelijat ovat kuitenkin varautuneet pahimpaan.

– Jos koronarajoitukset tiukentuvat eikä voida enää jatkaa jäällä, aloitamme oheisharjoittelut kotona. Luistelijat osallistuvat Zoomin kautta balettiin ja harjoituksiin luistimet jalassa kotoa käsin, Mäki sanoo.

Ainoa paikka, missä koko joukkue on paikalla, on jää.

Menestystä SM-tasolla

Diamond Edges -joukkueeseen kuuluvat 15-vuotias Karoliina Peltonen sekä 13-vuotiaat Lumikukka Oksanen ja Amanda Riski ovat yrittäneet koronatilanteesta huolimatta löytää positiivisia asioita.

– Olemme yrittäneet löytää yhteistä tekemistä koko joukkueen kesken, Oksanen muistelee.

Kaikki kolme ovat sitä mieltä, että nimenomaan joukkueillat ovat lisänneet ryhmähenkeä ja tiivistäneet luistelijoiden välejä entisestään.

Syytä iloon heillä on muutenkin, koska Diamond Edges, SM-noviisijoukkue, sijoittui kolmanneksi 7.–8.11. järjestetyssä SM-valintakilpailussa.

Kaikkein vaikeimmaksi liikkeeksi osoittautui kulmaläpimeno, jossa kaksi riviä menee toistensa läpi hyvin läheltä toisiaan.

– Siinä törmää todella helposti, ja muut kaatuvat sitten perässä, luistelijat täsmentävät.

Kunnianhimoisia tavoitteita

Kaarinan Taitoluistelijoiden toinen palkintosijoille luistellut joukkue on Dream Edges. SM-juniorijoukkue voitti kultaa SM-valintakilpailussa ja tänä vuonna 6.12. virtuaalisesti järjestetyssä Porter Classic -kilpailussa.

Pitkän aikavälin suunnitelmana on voittaa Marie Lundmark Trophy tammikuussa vuonna 2022.

Mäki paljastaa, että maaliskuulle on suunnitteilla suuri kevätnäytös, kunhan koronatilanne vain rauhoittuisi.

Teksti ja kuvat: Ada Potinkara