Laulut pihalle ja virsikirjat karanteeniin: Koronajouluun valmistaudutaan Kaarinan ja Piikkiön kirkoissa

0
– Kaarinan kirkon ympärille saa mielellään tulla katselemaan joulumetsää, kertoo Anna-Kaisa Leppänen Kaarinan seurakunnasta. Sylissä on kirkkokoira Muksis.

Kauneimmissa joululauluissa jopa 400 osallistujaa kerralla. Ensimmäisen adventin messussa tavallisena vuotena 250 kävijää. Jouluaaton ja -päivän kirkonmenoihin on voinut ilmaantua 150 ihmistä kerralla.

Aluehallintoviraston mukaan sisällä järjestettäviin tapahtumiin saa tällä hetkellä osallistua korkeintaan 10 henkilöä, ulkona järjestettäviin 20.

Joulun ajan kirkonpyhät ja seurakunnan tapahtumat ovat monelle joulun tärkeimpiä tunnelman tuojia ja pysähtymisen hetkiä. Jäävätkö ne nyt kokonaan pois?

Eivät, vastaa Kaarinan seurakunnan diakoni ja viestintätyöntekijä Anna-Kaisa Leppänen.

Ulkona sateessakin

Kaarinan seurakunta on päättänyt järjestää suosituimmat tapahtumat tänä jouluna pihalla, säässä kuin säässä. Päätös tehtiin jo ennen avin viimeviikkoista rajoitusta.

– Toivotaan, että on sateeton joulukuu ja että ihmiset ottavat sateenvarjoja mukaan! nauraa Leppänen.

– Isoimmat tapahtumat on koko syksyn ajan pidetty ulkona, kuten nelivuotissynttärit ja mikkelinpäivän perhekirkko. Niistä on saatu hyvää palautetta.

Ulkona lauletaan sekä Kauneimmat joululaulut että pidetään jouluhartaudet. Lähietäisyydelle eli varsinaiseen tapahtumaan pääsee kulloinkin vain kaksikymmentä henkilöä, mutta musiikki kuuluu kauas.

Aluehallintoviraston koronarajoitukset ovat voimassa aatonaattoon asti. Mikäli tiukat koronarajoitukset jatkuvat 23.12. jälkeenkin, myös vähemmän ruuhkaiset joulunpyhien kirkonmenot pidetään ulkona. Näitä ovat joulupäiväaamun messu ja tapaninpäivän iltamessu.

Tapahtumia on Kaarinan seurakunnassa saman verran ja samoissa paikoissa kuin muinakin vuosina. Esimerkiksi Kauneimpia joululaulutilaisuuksia on 11 ja niitä on Kaarinan kirkon lisäksi Kuusiston kirkolla ja Littoisten seurakuntatalolla. Tapahtumat ja kirkonmenot ovat kuitenkin tavallista lyhyempiä, jotta kirkkoväki ei paleltuisi.

– Lisäksi isoimmissa tapahtumissa meillä on glögitarjoilua, lupaa Leppänen.

Korona-aikana virsikirjat on laitettu käytön jälkeen aina parin viikon karanteeniin. Leppänen kertoo, että virsikirjoja on riittänyt hyvin karanteenikierroksille.

Kauneimmissa joululauluissa saa lauluvihkosia. Ne saa tänä vuonna ottaa kotiin mukaan. Lisäksi laulujen ja virsien sanat löytyvät nuotteineen netistä, joten laulaa voi myös omalta kännykältä. Toiveissa on, että ihmiset kuitenkin antaisivat lahjoituksen Suomen Lähetysseuralle, jolle Kauneimmat joululaulut ovat olleet yksi tärkeimmistä rahoituskeinoista.

Joulumetsä pihalla

Kaarinan kirkon pihalle on ilmaantunut joulumetsä. Paikalle on tuotu 17 joulukuusta sekä heinää ja jouluvaloja tuomaan tunnelmaa. Tapahtumien yhteydessä ulos nostetaan myös penkkejä.

Lisäksi pihalta löytyy pieni mökki, jonka sisällä on seimi. Myöhemmin pieni joulutalli muuttuu Kuusiston tiekirkon infopisteeksi.

– Pieniä pulmia on pitänyt ratkoa. On tarvittu aikamoisia virityksiä, jotta sähkö saatiin kaikkiin jouluvaloihin. Korkeimmalla oleviin valoihin tarvittiin nosturi, kertoo Leppänen.

– Lisäksi välillä joulukuusten pystyssä pysyminen on tuottanut ongelmia. Kun tuuli veti ne nurin, osa luuli, että täällä myydään joulukuusia.

Lähipäivinä joulumetsään on tulossa kirkkokoira Muksiksen joulurastirata, jota perheet voivat kierrellä omatoimisesti. Lisäksi jouluviikolla Kaarinan kirkon työntekijöitä on ulkona joulumetsässä päivystämässä kello 13–18.

Myös alpakoiden oli tarkoitus vierailla joulumetsässä, mutta niiden vierailu peruttiin, jotta ruuhkia ei syntyisi.

Piikkiössä non-stop-evankeliumia ja nettihartauksia

– Uudet kokoontumisrajoitukset laittoivat meillä kaiken uusiksi, päivittelee Piikkiön seurakunnan seurakuntapastori Kirsi Huoponen .

Toisin kuin kanta-Kaarinassa, Piikkiön seurakunnassa Kauneimmat joululaulut – jotka oli tarkoitus pitää ulkoilmatapahtumina – on peruttu kokonaan.

Joulukuun jumalanpalvelukset nauhoitetaan etukäteen, ja ne ovat katsottavissa nettihartauksina.

– On sydäntä särkevää ajatella, että ihmisiä täytyy käännyttää kirkon ovelta pois. Lisäksi kanttorimme olivat suunnitelleet todella kauniita musiikkeja joulun tilaisuuksiin. Onneksi jotain voi kuunnella sentään verkon kautta, Huoponen kommentoi.

Piikkiön kirkkoon pääsee sisälle omalla ajalla. Kirkko on monena päivänä auki hiljentymistä, keskustelua ja yksityistä hartautta varten: joulukuussa sunnuntaisin ja joulupäivänä kello 10–12.30 sekä tänään ja ensi viikon keskiviikkona kello 15–19. Mahdollisesti lisää aukiolopäiviä on tulossa.

– Lisäksi pappi päivystää jouluaattona fyysisesti kirkossa kello 15–17. Jouluevankeliumia luetaan silloin kirkossa non-stoppina 20 minuutin välein, ja välissä soitetaan musiikkia. Paikalle voi tulla käymään vapaasti tuolla aikavälillä.

Vaikka avin koronarajoituksia lievennettäisiinkin aatonaattona, seurakunta ei ehtisi enää tiedottaa muutoksista seurakuntalaisia. Tästä syystä tavallisempaan arkeen palataan Piikkiössä aikaisintaan vuoden alussa.