Livia haluaa luopua turhista kiinteistöistään – Henkilöstökulut kasvavat ensi vuonna

0
Livian kiinteistöihin kuuluu esimerkiksi historiallisesti arvokkaita Tuorlan rakennuksia.

Peimarin koulutuskuntayhtymä eli käytännössä Livian ammattioppilaitokset etsivät lähivuosina säästöjä kiinteistöistä. Livian on pidettävä yllä neljää erillistä toimipaikkaa, mikä tuo lisähaasteita ammatilliseen koulutukseen, joka on jo valmiiksi maanlaajuisesti taloudellisessa ahdingossa.

Livian maaseutuopistot sijaitsevat Piikkiössä Tuorlassa ja Paimiossa Taatilassa, sosiaali- ja terveysopisto Kaarinassa Kiesikadulla sekä kalatalous- ja ympäristöopisto Paraisilla Kirjalassa.

Strategiana kuitenkin on, että neljällä toimipaikalla jatketaan ainakin vuoteen 2022. ”Tällöin on kuitenkin tehtävä kompromisseja niin henkilöstön määrän kuin investointienkin osalta”, todetaan Peimarin koulutuskuntayhtymän vuoden 2019 arviointikertomuksessa.

Etätyö sujui

Henkilöstön määrää on aikaisempien vuosien yt-kierrosten yhteydessä vähennetty niin mittavasti, ettei henkilöstökustannuksista ole saavutettavissa merkittävää säästöä ilman, että perustehtävän toteuttaminen vaarantuu, arvioidaan yhtymän ensi vuoden talousarviokirjassa.

Henkilöstömäärä on vähentynyt vuoden 2011 alun 180 työntekijästä noin 140 henkilöön, 22%. Jatkossa henkilöstömuutoksia aiotaan tehdä lähinnä eläköitymisten avulla.

Kiinteistöjen käyttöastetta pyritään nostamaan tehostamalla tilankäyttöä ja luopumalla turhista kiinteistöistä.

Mistähän kiinteistöistä aiotaan luopua?

– Meillä on tällä hetkellä myynnissä Paraisilla kalatalous- ja ympäristöopin entiset henkilöstön rivitalot. Muita konkreettisia luopumissuunnitelmia ei vielä ole, vastaa kuntayhtymän talousjohtaja Satu Villa .

– Toki meillä on rakennuskantaa jos jonkinlaista. Kun jokin niistä vapautuu koulun käytöstä, ensimmäiseksi nyt katsotaan, voidaanko siitä luopua.

Ensi vuonna selvitetään myös mahdollisuutta ottaa etäopetus vakituiseksi osaksi opetusta ja samalla tehostaa kiinteistöjen käyttöä. Koronaepidemiassa digitaalisten välineiden haltuunotto sujui hyvin.

Pientä alijäämää tulossa

Yhtymävaltuusto hyväksyi talousarvion maanantaina.

Alijäämää on tulossa 297 000 euroa.

Ensi vuoden toimintatuotoiksi arvioitiin 11,7 miljoonaa euroa, joista henkilöstökuluihin menee 73%. Kuntayhtymän toiminta- ja vuosikate ovat 373 000 euroa.

Valtakunnalliset palkkaratkaisut ja uuden kehittämispäällikön palkkaus nostavat Livian henkilöstökuluja noin 5%.

Valtiovarainministeriön budjettiesityksessä ensi vuoden ammatillisen koulutuksen määräraha on samalla tasolla kuin kuluvana vuotena, mikä Liviassa tarkoittaa 10,5 miljoonaa euroa. Kalatalous- ja ympäristöopiston osuus on 1,1 miljoonaa euroa, maaseutuopiston 6,6 miljoonaa ja sosiaali- ja terveysopiston 2,8 miljoonaa.

Ammatillisen koulutuksen rahoitus on laskenut noin 25% vuodesta 2013. Silloin rahoitus muuttui enemmän tuloksellisuutta korostavaksi, minkä vuoksi rahoitusta on ollut ja on jatkossakin vaikea ennakoida.

Kaikki omistajakunnat näyttivät vihreää valoa psykologin palkkaamiseksi Liviaan, ja rekrytointia käynnistellään.