Maailman nyrjäyttävä taidegalleria – ”Yritin kerran olla vaatimaton, mutta ei se onnistunut”

0
– En ole ikinä ollut kiinnostunut Salvador Dalísta vaan Dalí minusta, kommentoi Ted Wallin. Hän kertoo muuttaneensa vuonna 1978 Kaarinasta Paraisille ja olevansa 23-vuotias, mahdollisesti 56. Hän on paitsi Dalín inkarnaatio myös yrittäjä kiinteistöalalla.

Lammas, jonka kyljestä voi vetää esiin laatikon. Laatikoita voi vetää myös kauniin naisen otsasta, rinnoista, kyljestä ja reisistä. Suun muotoinen sohva. Silmiä rivistössä. Valuvia kelloja, tietenkin.

Käynti Salvador Dalín taidegalleria Art Bankissa Paraisten keskustassa on häkellyttävä kokemus. Maailma nyrjähtää entisestään paikoiltaan, kun gallerian yrittäjä Ted Wallin esittelee itsensä maailman ainoaksi tunnetuksi Salvador Dalín inkarnaatioksi.

– Jos et usko, voit soittaa tällä puhelimella Dalílle ja kysyä, Wallin sanoo ja ojentaa mustan lankapuhelimen kuulokkeen.

– Hänhän ei ole kuollut vaan siirtyi vain neljänteen ulottuvuuteen.

Neljäs ulottuvuus sattuu myös olemaan nimi Dalín kuuluisimmille teoksille, valuville kelloille.

Matkailun Oskari

– Surrealismissa mikään ei ole todellista. Jokainen valitsee, miten paljon mielikuvitusta käyttää arkipäivässä, Wallin esittelee.

– Niille, kenellä ei ole mielikuvitusta, taide antaa mahdollisuuden löytää sen.

Opastuskierroksia hän ilmoittaa vetävänsä kaikilla maailman kielillä. Surrealistille mikään este ei ole liian suuri.

Tavallisena vuotena Art Bankissa kävisi paljon kansainvälisiä turisteja, Australiaa, Chileä ja Uutta-Seelantia myöten. Kansainvälinen suosio nousi humisten, kun näyttelystä julkaistiin artikkeli asiakaslehteen, joka oli saatavilla British Airways -yhtiön lentokoneissa ympäri maailmaa. Matkailun Oskari myönnettiin Art Bankille vuonna 2015.

Korona-aikana näyttelyssä on käynyt väkeä Suomesta, eniten Tampereelta ja pääkaupunkiseudulta.

Ennenkuulumatonta

– Tämä on maailman paras Salvador Dalín näyttely. Kaikki, mitä täällä on, on ennenkuulumatonta ja ihmeellistä, kommentoi Wallin.

Mikähän näyttelyssä on Wallinille rakkain esine?

– Minä! hän toteaa.

Hän on myös näyttelyn kallein esine.

– Yritin kerran olla vaatimaton, mutta ei se onnistunut, hän kommentoi.

Käy myös vessassa

Espanjalaisen taidemaalarin ja elokuvakäsikirjoittajan Salvador Dalín (1904–1989) näyttely perustettiin kuusi vuotta sitten Paraisten keskustaan, kävelykadun varrelle vanhaan kauppiastaloon. Sisäänkäynnin tunnistaa jättimäisestä muurahaisesta.

Varsinainen Dalín näyttely on maksullinen, mutta paikalla on useita huoneita vapaasti katseltavia taideteoksia. Esillä on esimerkiksi Sandra Wallinin eli Sandy Been naivistisia, kantaaottavia teoksia sekä Anna-Liisa Kankaanmäen realistisia alastonmaalauksia.

– Kankaanmäen teoksia on mennyt paljon, useampi Kaarinaankin, iloitsee Ted Wallin Ylösnousemus -teoksen äärellä, joka on maalattu alastomasta makaavasta miehestä varpaiden suunnasta.

Dalín teoksista myynnissä ovat ainoastaan uudistuotannossa olevat kalusteet. Niitä ei tulisi ihan joka kotiin hankittua joululahjaksi: esimerkiksi valaisimen hinta on yli kuusituhatta euroa.

Todennäköisemmin pukinkonttiin päätyy esimerkiksi Been ja Ida Ruohosen runokirjoja sekä tietenkin kaarinalaisen edesmenneen korutaiteilijan Matti Hyvärisen koruja.

– Matti on minun vanha frendini ja myös surrealisti. Hän on tehnyt kaikki minun koruni, sanoo Kaarinassa Koristossa lapsuutensa elänyt Wallin ja esittelee lukuisia korujaan.

Art Bankissa järjestettävillä surrealistisilla illallisilla syödään Hyvärisen suunnittelemilla Dalín aterimilla.

– Dalí oli hedonisti, joka osasi nauttia elämästä. Hän teki keittokirjan, joka perustuu hänen toiveisiinsa suosikkiravintoloilleen. Surrealistiseen tapaan sitä ei noudateta.

Jos Art Bankiin eksyy näyttelyyn tai vaikkapa illallisille, kannattaa käydä myös vessassa. Katossa on peili ja lavuaari lasia. Ainoa valo tulee lavuaarista. Wallin on päättänyt, että surrealistisen kokemus Art Bankissa on kokonaisvaltainen.