”Mediajulkisuudesta kohtuutonta haittaa, mutta rikos liian vakava”

0

Turun hovioikeus päätti viime viikolla Kaarinan lukion entisen musiikinopettajan virkarikossyytteestä.

Pääkäsittelyä ei pidetty, sillä opettaja peruutti pääosan valituksestaan. Asiaa käsiteltiin vain kirjallisesti.

Opettaja valitti lopulta ainoastaan rangaistuksestaan ja vaati, että vankeus muutetaan sakkorangaistukseksi. Käräjäoikeus oli määrännyt hänelle ehdollista vankeutta kuukauden ja 10 päivää.

Hovioikeus katsoi, että rangaistuksen kohtuullistamiseen ei ole aihetta. Toisaalta hovioikeus totesi, että musiikinopettaja todella on kärsinyt keskimääräistä enemmän mediajulkisuudesta, sillä hän on menettänyt töitä ja luottamustehtäviä. Rikoksen vakavuus on kuitenkin sitä luokkaa, että rangaistusta ei tarvitse hovioikeuden mielestä lieventää enää siitä, mihin käräjäoikeus päätyi.

Ratkaisu oli yksimielinen.

Tulonmenetystä

Mikäli opettaja olisi käyttäytynyt epäasiallisesti vain yhtä henkilöä kohtaan, hän olisi selvinnyt sakoilla, linjasi aiemmin käräjäoikeus. Koska opettajan toiminta kohdistui useaan ihmiseen ja tapahtuma-aika on pitkä, käräjäoikeus ei pitänyt tekoa vähäisenä. Ensikertalaiselle vankeustuomio annettiin ehdollisena.

Opettaja kertoi valituksessaan, että hän menetti työnsä paitsi Kaarinan lukiossa myös Musiikkiopisto Arkipelagissa, viihdekuoro Ramonassa, kuorojen kesäleireillä sekä joidenkin tunnettujen artistien yhteiskeikoilla.

Opettaja arvioi kärsineensä taloudellisia menetyksiä oikeudenkäynnin vuoksi 75 000 euroa. Lisäksi hän on ollut pitkiä ajanjaksoja sairaana.

Valituslupaa voi hakea

Hovioikeuden ratkaisuun voi hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta 25.1. mennessä.

Musiikinopettajan syyte laitettiin alun perin vireille marraskuussa 2018. Opettaja syyllistyi virka-aseman väärinkäyttämiseen toimiessaan Kaarinan lukion musiikin opettajana määräaikaisissa virkasuhteissa 2015–2018. Oikeuden mukaan opettaja ei käyttäytynyt asemansa ja tehtävänsä edellyttämällä tavalla. Esimerkiksi osa opettajan puheista ja viesteistä oli liian seksuaalissävytteisiä.

Syytetty opettaja toimii myös mainetta niittäneen KaMun taiteellisena johtajana. Teot eivät kuitenkaan liity KaMuun.