Mielipitei: Elämme mielenkiintoista aikaa

0

Suomen Kuvalehdessä kysyttiin sote-asioista eduskunnan sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajalta Markus Lohelta. Kysymyksessä oli hoitoon pääsy uudessa sotessa. Hän vastasi, että sote-uudistuksessa on tarkoitus ottaa käyttöön hoitotakuu, joka takaa kaikille suomalaisille pääsyn hoitoon kohtuullisessa ajassa. Lähtökohta on hoitoon pääsy viikon kuluessa, kun nyt niin sanottu kohtuullinen aika on kolme kuukautta. Samalla otetaan käyttöön palvelusetelit, jotka varmistavat, että jos ei julkiselle pääse, voi hakeutua setelillä yksityiselle. Hänen mielestään hoitotakuu astuisi voimaan samaan aikaan kuin sote-uudistus, eli vuonna 2023.

Erinomainen ajatus, mutta meneekö tämä hallituksen suunnitelma läpi ja millaisena, no se kai tiedetään 2021 kevään korvalla. Mitä sote-uudistus sitten tarkoittaa meille ikä-ihmisille? Sosiaali-terveyspalvelut, kotipalvelut ja kotihoito, asumispalvelut ja laitoshoito siirtyvät maakuntahallituksen, valtuuston ja erilaisten lautakuntien hoitoon kunnan hallinnasta. Vastuu siis siirtyy ikääntyneiden hoidosta maakunnille (hyvinvointi-alueille). Maakunta myöntää asiakasseteleitä, joilla voi valita hoitopaikan ja henkilökohtainen budjetti lisää valinnanvapautta.

Myöskin vanhuspalvelu on siirtymässä pikkuhiljaa etähoitoon, jossa hoitokäynti hoituu tabletin kokoisen ruudun kautta. Tulee monenmoisia liesi/jääkaappi/ovivahteja jossa tarkkaillaan ikäihmisen elämää. Tässä lienee ikäihmisen tulevaisuusnäkymät, niihin tulemme tottumaan. Ensin on kuitenkin selviydyttävä koronasta yhteisvoimin.

Toivotamme jaksamista ja hyvää asioihin paneutumista tuleville maakunnan päättäjille, jotka varmaan koostuvat nykyisistä hallitusten ja valtuustojen jäsenistä, pieni lisätyö on varmaan hoidettavissa.

Keijo Tapper

vanhus- ja

veteraanineuvoston varapj.