Kaarina-lehti pyysi Piispanlähteen yläkoulun kotitalousopettajilta Merja Alitalolta ja Tuija Hellmanilta joulumakeisten reseptiä, joita perheen nuoriso pystyisi tekemään itse. Lopputuloksena oli kolme helppoa ja hauskaa ohjetta, joita voi tehdä jouluun naposteltavaksi tai lahjaksi: omatekoista toffeeta, pähkinäkolaa ja riisisuklaakarkkeja.
9-luokkalaiset Ronja Karttu, Fanny Luomala, Ella Hiltunen ja Kia Lindholm kokeilivat valmistaa karkkeja valinnaisen kotitalouden tunnilla, ennen kuin Kaarinan koulut siirtyivät koronan vuoksi etäopetukseen. Työt sujuivat tyttöjen mielestä helposti, ja hyvältä maistui.
– Näitä voisi tehdä itsekin lahjaksi, varsinkin toffeeta, he kommentoivat.
Ainoa hiukan vaikeampi vaihe näissä kolmessa makeisessa oli toffeen keittäminen. Sekään ei oikeastaan ollut vaikeaa vaan vaati vain kärsivällisyyttä.
Mistähän syötävästä he itse nauttivat eniten jouluisin?
– Kinkusta, vastasivat Ronja ja Fanny.
– Savulohesta, kertoivat Ella ja Kia.
Ensi jouluna täytyykin siis kehitellä suolaisia herkkuja.
Artikkelin kuvat ovat tyttöjen ottamia.
Toffee (20 kpl)
- 50 g voita
- 1 dl kuohu- tai vispikermaa
- 1,5 dl sokeria
- 0,5 dl vaaleaa siirappia
- 1 tl vaniljasokeria
- Koristeluun: 0,5 dl suklaa- tai karkkirouhetta1. Mittaa paksupohjaiseen kattilaan voi, kerma, sokeri, siirappi ja vaniljasokeri. Sekoita ja kuumenna kiehuvaksi.
2. Anna seoksen kiehua sekoitellen 15–20 minuuttia, kunnes seos sakenee kinuskimaiseksi. Testaa sopivaa koostumusta tipauttamalla sitä pari pisaraa kylmään veteen. Jos pisarat jähmettyvät, seos on valmista.
3. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan (noin 16×18 cm). Jäähdytä hieman ja koristele.
4. Jäähdytä toffee huoneenlämpöiseksi ja leikkaa paloiksi. Siirrä toffeet jääkaappiin kiinteytymään.
Pähkinäkola (20 kpl)
- 1 dl kuohu- tai vispikermaa
- 1 dl vaaleaa siirappia
- 1 dl sokeria
- 2 dl pähkinöitä (esim. kuorettomia maapähkinöitä, cashewpähkinöitä tai suolapähkinöitä)
- 1 rkl margariinia
- ¼ tl leivinjauhetta
1. Mittaa pinnoitettuun kattilaan kerma, siirappi ja sokeri. Kiehauta ja keitä seos kinuskiksi, kuten toffeen ohjeessa.
2. Lisää pähkinät, margariini ja leivinjauhe. Sekoita.
3. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun pieneen vuokaan.
4. Anna seoksen jäähtyä kunnolla. Paloittele kolapalat veitsellä.
Riisisuklaamakeiset
- 50 g kookosrasvaa
- 1 dl tomusokeria
- ¼ dl kaakaojauhetta
- ½ tl vaniljasokeria
- 4 dl riisimuroja
1. Sulata kookosrasva kattilassa. Anna rasvan jäähtyä hieman.
2. Mittaa kulhoon tomusokeri, kaakaojauhe, vaniljasokeri ja riisimurot. Sekoita.
3. Lisää sula kookosrasva joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
4. Annostele seos muffinivuokiin tai leivinpaperin päälle keoiksi.
5. Anna seoksen kovettua kylmässä.