Pääseekö hoitokoteihin jouluna katsomaan omaisia? – Wanhustentalo Kotikummussa järjestetään kodinomaista juhlaa

0
Kotikummun asukas, Tuulikki, pääsi ulkoilemaan joulupukin kanssa. Joulupukki – epävirallisesti yrittäjä Jarmo Mäntsälä – toivoo, että poikkeusoloista huolimatta saataisiin vietettyä mahdollisimman perinteinen ja tunnelmallinen joulu.

Piikkiössä sijaitsevassa yksityisessä Wanhustentalo Kotikummussa on jo virittäydytty joulutunnelmaan. Pihalle ilmestyi jo marraskuussa valoin koristeltuja kuusia sekä jouluisia patsaita, ja tonttulakit on kaivettu varastosta esiin.

Yrittäjäpariskunta Heli ja Jarmo Mäntsälä kertovat, että poikkeusoloista huolimatta käsillä on vuoden odotetuin juhla.

Korona näkyy Kotikummussa rajoituksina vierailuissa ja sisääntulossa. Vierailut tulee sopia puhelimitse etukäteen, jotta niitä voidaan porrastaa. Tämän lisäksi myös pääovi pidetään poikkeuksellisesti lukossa vuorokauden ympäri, jotta kulkemista voidaan seurata ja tarpeen vaatiessa rajoittaa.

– Sään suosiessa suosittelemme, että omaisten tapaaminen ja ulkoilu yhdistettäisiin. Vanhukset ulkoilevat mielellään, kun ei ole liian kylmä, Heli Mäntsälä vinkkaa.

– Mahdolliset kotilomat harkitaan aina tapauskohtaisesti, senhetkinen koronatilanne huomioiden, Kotikummun vastaava hoitaja Nina Turunen lisää.

Pipareja leipomaan

Pariskunta muistuttaa, että rajoituksilla on pyritty takaamaan asukkaiden turvallisuus.

– Niillä ei ole tarkoitus kiusata asukkaidemme läheisiä, vaan turvata vanhusten hyvinvointi, joka on ykkösasia kaikessa.

Poikkeusoloista huolimatta Kotikummun asukkaille pyritään järjestämään mahdollisimman kodinomainen joulu. Aattoaamu alkaa riisipuurolla ja luumukiisselillä ja juhlapöydästä löytyy perinteiset jouluherkut laatikoineen, kaloineen ja lihoineen. Luvassa on laulua ja mukavaa yhdessäoloa.

Varsinaisten joulupyhien lisäksi asukkaille järjestetään muutakin jouluista ohjelmaa.

– Marraskuun lopussa vietimme perinteiset pikkujoulut, joissa koristeltiin kuusi ja leivottiin pipareita, Turunen kertoo.

– Lisäksi meillä oli itsenäisyyspäivän juhla lipunnostoineen, juhlalounaineen ja skoolauksineen.

Juhla ilman omaisia

Heli Mäntsälä kertoo, että Kotikummussa järjestetään vuosittain neljä suurehkoa juhlaa: vappujuhlat, kesäjuhlat, sadonkorjuujuhlat sekä joulupuuro, joka on asukkailla edessä joulukuussa.

– Normaalisti juhlat on tarkoitettu sekä asukkaille että heidän omaisilleen, mutta tänä vuonna ne järjestetään poikkeuksellisesti ilman yleisöä. Halusimme koronatilanteesta huolimatta pitää perinteistä kiinni ja järjestää asukkaille mieleistä virikettä. Esimerkiksi piparien leipominen ja kuusen koristelu ovat monelle asukkaalle yksi vuoden odotetuimmista kohokohdista.

– Meillä on todella motivoitunutta ja innostunutta henkilökuntaa töissä, Turunen kiittelee.

– He haluavat järjestää varsinaisten töidensä ohessa asukkaille monipuolista ohjelmaa, kuten laulu- tai leivontahetkiä, ympäri vuoden.

Tuttujen Tuvassa

Kesällä Kotikummun pihalle nousi Tuttujen Tupa, jossa läheiset voivat turvallisesti tavata omaisiaan. Tupaan on kaksi kulkua, toinen asukkaille ja toinen omaisille. Tila on jaettu pleksillä, jonka avulla näköyhteys säilyy koko tapaamisen ajan. Tilasta löytyy myös kuulokkeet ja kaiutin, joten keskustelu onnistuu myös huonokuuloisten asukkaiden kanssa.

Tuvan lisäksi Kotikummusta löytyy erillinen tuulikaappi, joka on muokattu turvalliseen tapaamiseen sopivaksi.

– Erillisten tilojen lisäksi vanhuksille voi tietenkin myös soittaa, ja meiltä löytyykin videopuhelumahdollisuus asukkaiden ja omaisten yhteydenottoja varten, Heli Mäntsälä kertoo.

Tuttujen Tuvan lisäksi Kotikummun pihalta löytyy entinen golfkärry, jonka Jarmo Mäntsälä hankki viisi vuotta sitten. Kärryä on muokattu koronaturvalliseksi suojapeitteiden ja pleksien avulla. Pienellä tuunauksella takaosaan saatiin rakennettua lisäosa, jonne on mahdollista mennä myös pyörätuolilla.

– Kärry on ollut todella suosittu. Sään salliessa vanhuksia ajelutetaan metsätiellä ja lammen ympäri, Jarmo kertoo.

Varotoimilla kaupungin hoitokoteihin – Muistisairaan kanssa visiiri on parempi kuin maski

Kaarinan kaupungin ikäihmisten palvelujohtaja Seija Sjöblom kommentoi ikäihmisten tehostetusta asumisesta:

– Tapaamiset järjestetään joulun aikaan koronan sallimissa rajoissa joko asukkaan omassa huoneessa tai erillisessä tapaamistilassa. Kotilomalle on mahdollista päästä, jos sekä vanhus että muut perheenjäsenet ovat terveitä ja vanhuksen kunto sen sallii.

Säiden salliessa omaisia kannustetaan ulkoilemaan vanhusten kanssa.

Sjöblom muistuttaa, että vierailut tulisi aina sopia henkilökunnan kanssa etukäteen, jotta ne saadaan porrastettua ja ruuhkilta vältytään.

– Varotoimilla turvataan paitsi asukkaan perusoikeus tavata läheisiään myös perusoikeus terveyteen, hän painottaa.

– Muistisairaiden kanssa suosittelemme käyttämään maskin sijaan visiiriä. Olemme huomanneet, että kasvon liikkeillä ja ilmeillä sekä niiden näkemisellä on suuri merkitys muistisairaalle.

Monessa kaupungin hoitokodissa on myös videopuhelumahdollisuus. Muistisairaiden kanssa videopuhelut eivät kuitenkaan ole paras mahdollinen vaihtoehto, sillä videokuva saattaa hämmentää muistisairasta.