Pahimus: Suosi suoma(a)laista

0
Kaarina-lehden maskotti ei ole pyhimys.

Pahimus selasi hämmästyneenä adventtina virsikirjaa. Tiedossa oli, että joissakin virsissä on tiukan teologiselta kannalta vähän sormien välistä katsottua tavaraa, mutta näin muhkeaa määrää Pahimus ei ollut tullut ajatelleeksi.

Virsikirjan sisällysluettelosta löytyy 77 suo-alkuista virttä! Suoma(a)laisten virsikirjaan ne eivät ole suotta päätyneet, joten Pahimus tutustui niihin tarkemmin.

Seitsemän virttä kertoo Suo-Herrasta ja yhtä moni suo-minusta. Kuudessa virressä lauletaan Suo-Jeesuksesta. Kolmessa virressä on Suo-Henki. Lisäksi löytyy Suo-Isä, suo-kaste, suo-kutsu, Suo-Poika, Suo-Pyhä, suo-ristinuhri, suo-usko, suo-vastustaja, suo-vihollinen ja suo-vilja sekä kaksi mainintaa suo-voimasta.

”Suo-Herra, armos loistaa” alkaa esimerkiksi virren 539 säkeistö 3.

Varhaisten kirkkoisien on täytynyt suhtautua todella suopeasti suoma(a)laisten suouskoon, suorastaan suojellen, jotta virsinikkarit ovat saaneet suoltaa näin monia suovirsiä.

Suotakoon siis suovirret suomimatta, mutta siinä kohtaa, kun joku väittää, että Johanneksen evankeliumi alkaa sanoilla ”Alussa oli – suo, kuokka ja…”, Pahimus kehottaa painumaan suolle.