Viisautta vai ylivarovaisuutta?

0

Kaarinan kaupunki tiedotti siirtävänsä 4.–9.-luokkalaiset loppulukuvuodeksi etäopetukseen. Koulun tiloissa työskentelevät tällä viikolla ainoastaan kaikkein pienimmät oppilaat sekä pienryhmät.

Päätös tuntui ensi kuulemalla hätiköidyltä. Uudellamaalla käydään koulua normaalisti, vaikka tartuntoja on moninkertaisesti Kaarinaan nähden. On katsottu, että lähiopetus on lasten hyvinvoinnin kannalta niin merkittävä asia, ettei sitä pidä ilman erityisen painavia syitä lamauttaa.

Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että Kaarina toimi viisaasti. Myös monet naapurikunnista ovat päätyneet Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmän suosituksesta samaan ratkaisuun.

Jokainen peruskoulun käynyt tietää, etteivät lomaa edeltävät viikot ole opetusmielessä niitä tärkeimpiä. Toki koulussa tehdään paljon muutakin arvokasta kuin opetellaan kertotaulua. Koulujen sulkeminen tuntuu kuitenkin tässä vaiheessa lukuvuotta melko pieneltä pahalta, jos sillä saadaan ehkäistyä koronan leviämistä.

Etäopetus aiheuttaa varmasti haasteita monissa perheissä. ”Tässä ratkaisussa ei ole ajateltu lasten hyvinvointia”, eräs äiti viestitti minulle tuohtuneena.

Itse uskon, että tällä päätöksellä turvataan aika monen kaarinalaisperheen joulu. Lasten hyvinvoinnin kannalta on oleellista, etteivät sairaalat ole jouluna ääriään myöten täynnä koronapotilaista ja henkilökunta ehtii auttaa muissakin hätätilanteissa.

Koulua on käyty koko syyslukukausi jatkuvassa epävarmuudessa. Nostan hattua opettajille, jotka ovat jaksaneet pyörittää kouluarkea samalla, kun puoli Suomea on ollut turvallisesti etätöissä. Henkisen jaksamisen kannalta on järkevää vetää henkeä nyt, kun etäopetuksesta koituu mahdollisimman vähän harmia.

Viime keväänä koulut olivat suljettuna kaksi kuukautta. En usko, että yhdenkään lapsen hyvinvointi on vaakalaudalla viiden päivän takia. Poikkeuksena ovat tietenkin ne lapset, joille koulu on ainoa turvallinen ja normaali ympäristö. Toivon, että heistä pidetään jotenkin huolta.