Eino Koskisen kolumni: Kaarinaan tarvitaan mopotalli

0

Kaarinassa on tarjolla monia harrastuksia yhdessä seurojen ja yhdistysten kanssa. Kuitenkaan yläkouluikäisten poikien toivotuinta harrastusta ei järjestetä.

Monille tulee mieleen yläkouluikäisten poikien harrastuksesta mopoilu sekä siitä syntyvät haitat: pitkälle yöhön jatkuvat mopopörinät asuinalueillakin, kuminpoltot siellä sun täällä, roskat ja jopa ilkivalta. Huhujen mukaan tämä ei ole uusi ongelma vaan että tällaisesta olisi valitettu vanhempienikin nuoruudessa.

Mopoilla päristelyn sijasta teinipoikien toivoma harrastus on mopojen korjaus (TS teemalehti 5.1.2021). Sitä vaikeuttaa se, ettei läheskään kaikilla moponkäyttäjillä ole paikkaa korjata ajokkiaan tai edes mahdollisuutta pestä sitä, työkaluista puhumattakaan. Esimerkiksi rivi- ja kerrostaloissa ei välttämättä suvaita puuhastelua mopojen kanssa.

Hyvä ratkaisu ongelmaan voisi olla kunnan ylläpitämä mopotalli. Se antaisi nuorille kokoontumis- ja korjauspaikan sekä mieluisaa tekemistä. Tämä voisi myös vähentää mopojen pärinää pihapiirissä, nuorien törttöilyä liikenteessä ja toisi turvallisuutta mopojen ollessa paremmassa kunnossa.

Ennakkoselvitykseni valossa Kaarinaan olisi mahdollista perustaa mopotalli jo olemassa olevaan rakennukseenkin. Myöskään vuokrahinnat tallitilaan eivät olisi mahdottomia.

Mopotalli ei ole uusi idea, vaan niitä on perustettu jo useaan kuntaan sekä kaupunkiin, kuten Kotkaan, Juukaan ja Mäntsälään. Lehtitietojen ja vastuuhenkilöiden mukaan näillä paikkakunnilla on tullut positiivista palautetta niin nuorilta kuin vanhemmiltakin.

Itse toin tätä asiaa esille Kaarinan nuorisovaltuustossa joulukuussa ja uskon, että lähdemme viemään asiaa eteenpäin. Toivon kaarinalaisten suhtautuvan myönteisesti hankkeeseen kohti pärinättömämpää huomista.

Eino Koskinen

Kaarinan nuorisovaltuusto