Hovirinnan parkkialueet yhdelle yhtiölle vai kymmenille taloyhtiöille? ”Ilmainen nautintaoikeus loppuu joka tapauksessa”

0
Hovirinnan pysäköintialueiden sähköt ja valaisimet ovat pääosin 1970-luvulta. Remonttia tarvitaan pian, sillä nykyisten taloyhtiöiden sähköliittymien kapasiteetti riittää vain pienille lohkolämmitinmäärille. Kunnollisia mahdollisuuksia sähköautojen lataamiseen ei ole. Jos pysäköintialueita hallinnoisi vain yksi taho, sähköremontti olisi helpompi ja nopeampi toteuttaa.

Hovirinnan pysäköintialueet ovat monin paikoin pimeät ja huonokuntoiset. Puunjuuret ovat nostaneet asvalttia, valoja tarvittaisiin lisää, osa autokatoksista pitäisi korjata.

Epäselvää kuitenkin on, kuka katokset korjaisi ja kenen rahoilla. Maat ovat kaupungin, mutta rakennelmien ja infran omistussuhteet ja vastuujaot ovat epäselvät.

Alueen taloyhtiöt ovat pitäneet 1970-luvusta saakka pysäköintialueita käytössään kirjavin ja satunnaisin sopimuksin, eikä kaikista ole sopimuksia lainkaan. Nyt, kun muutostöitä pitäisi tehdä, varmuutta ei ole, kenen vastuulla eri alueet lopulta ovat.

Kaarinan kaupunki on yrittänyt saada tilanteeseen tolkkua ja lähestyi asiassa isännöinti-, kiinteistöhuolto- ja siivouspalveluja tuottavaa Maininki Kiinteistöpalvelut Oy:tä. Ajatuksena on, että kaupunki vuokraisi pysäköintialueet Maininkiin perustettavalle tytäryhtiölle, joka ryhtyisi kunnostamaan ja hallinnoimaan Hovirinnan pysäköintialueita.

– Yhtiön osakkaina olisivat pysäköintialueiden taloyhtiöt, selventää Maininki Oy:n toimitusjohtaja Timo Laaksonen.

Vältetään jälkipuheet

Kaupunkikehityslautakunta ei kuitenkaan vielä tehnyt päätöstä pysäköintialueiden vuokraamisesta Mainingin tulevalle tytäryhtiölle. Lautakunta palautti joulukuussa yksimielisesti asian uudestaan valmisteluun.

– Tahtotila on, että Hovirinnan pysäköintialueet saadaan järjestykseen, mutta on parempi tehdä nyt lisäselvitykset, jotta vältetään ikävät jälkipuheet, toteaa lautakunnan puheenjohtaja Tero Kuusisto (kok.), joka ehdotti asian palauttamista.

Hän halusi selvityttää vaihtoehdon, että kaupunki myisi maa-alueet suoraan taloyhtiöille. Silloin kaupunki voisi jättää kokonaan Hovirinnan parkkialueet murheistaan.

Kuusisto piti myös ehdotettua Mainingin vuosivuokraa – 690 euroa – varsin vaatimattomana.

Timo Laaksonen ei kuitenkaan pidä pysäköintialueiden myymistä eri taloyhtiöille parhaimpana ideana vaan painottaa, että kehittämisen kannalta alueesta pitäisi vastata yksi taho. Varsinkin alueen uusi sähköistys ja kaapelointi on työlästä, jos maanomistajia on kymmeniä.

Nykyiset sähköt on vedetty 1970-luvulla ja vaativat uusimista sekä varautumista sähkö- ja hybridiautoihin. Yksi yhtiö pystyisi hoitamaan projektin ketterämmin. Lisäksi alueen ilme saataisiin yhteneväiseksi.

Laaksonen toivoo myös, että johonkin kulmaan saataisiin sähköoperaattorin pikalatauspiste sähköautoille.

Mainingin väkeä on käynyt ottamassa mallia Varissuolta, ja Hovirinnassa on pidetty työpajoja.

Kustannukset nousevat joka tapauksessa

Ennakoitavissa on, että kaikki taloyhtiöt eivät mielellään luovu saavutetusta edusta eli siitä, että pysäköintialueita on saanut käyttää vastikkeetta tai hyvin pienellä korvauksella. Mitä asiassa päätetäänkin, taloyhtiöiden kustannukset nousevat nykyiseen verrattuna.

– Ei parkkialueita enää ilmaiseksi voi käyttää. Se nautintaoikeus valitettavasti loppuu, ynnää Laaksonen.

Lautakunnassa koettiin myös, että tehdyistä selvityksistä ei käynyt riittävästi ilmi, onko taloyhtiöitä kuultu riittävästi. 26 taloyhtiöstä kaksi ei ole Mainingin osakkaina, jolloin vaarana on, että näiden yhtiöiden ääni ei kuulu. Asiaa selvitellään seuraavaan lautakunnan kokoukseen.