Kaarina ja Destia löysivät sovun Lakari-kiistassa – Asukkaiden vastustus teki Kaarinasta maksumiehen

0
Littoisten monitoimitalolle oli syksyllä 2016 kokoontunut runsas joukko ihmisiä, jotka ovat huolestuneita Lakarin kierrätysasemahankkeesta. Arkistokuva Tapani Mehtonen

Kaarinan kaupunki ja Destia ovat päässeet sopuun Lakarin maankaatopaikka-aluetta koskevassa kiistassa. Sovintosopimuksen mukaan Kaarinan kaupunki maksaa Destialle 255 000 euron edestä korvauksia, eikä maa-alueita vuokrata Destialle.

Destia vaati vielä viime kesänä kaupungilta 2 miljoonan euron korvauksia sopimusrikkomuksesta. Vahingonkorvausvaade koski Lakarin maankaatopaikka-alueella sijaitsevien määräalojen vuokraamista Destialle. Destia suunnitteli alueelle maa-aineisten kierrätyspaikkaa.

Destia ja Kaarinan kaupunki solmivat esisopimuksen tontin vuokraamisesta vuonna 2015. Vuokrasopimuksen ehtona oli, että Destia saa alueelle ympäristöluvan ja Kaarinan kaupunki saa maisemointilupaan jatkoaikaa vuoden 2035 loppuun saakka.

Aluehallintovirasto myönsi Destialle ympäristöluvan. Myös kaupunki haki jatko-aikaa omalle luvalleen, mutta perui hakemuksensa ja halusi neuvotella mahdollisuudesta vetäytyä sopimuksesta, koska hanke aiheutti asukkaissa niin voimakasta vastustusta. Kaarinan kaupungin nykyinen maisemointilupa Lakariin on voimassa vuoden 2021 loppuun saakka.

Vahingonkorvausvaateessaan Destia katsoi, että Kaarinan kaupunki on yrittänyt tahallisesti vetäytyä esisopimuksesta peruuttamalla voimassaolevaa ympäristölupaa koskevan jatkoaikahakemuksensa. Destian mukaan jatkoaikahakemuksen peruuttaminen oli keinotekoinen yritys irrottautua molempia osapuolia sitovasta esisopimuksesta. Kaarinan kaupunki on kiistänyt sopimusrikkomuksen.

Kaupunginjohtaja Harri Virta pitää solmittua sovintosopimusta tyydyttävänä. Vaihtoehtona olisi ollut asian ratkominen oikeusteitse.

– Faktaa on, että Destialle on aiheutunut tästä prosessista kustannuksia. Tämä sopimus on pitkälti sen mukainen, jota kaupunki esitti aikoinaan halutessaan irtaantua sopimuksesta, hän kommentoi.