Kaarinan koronatilanne huononee yhä, ja rokotuksetkin takkuilevat

0
Tiedossa olleet uudet koronatapaukset Kaarina-lehden julkaisupäivinä.

Kaarinan koronatartuntojen määrä jatkaa kasvuaan joulun hyvän tilanteen jälkeen. Uusia tapauksia kertyi viime Kaarina-lehden julkaisun jälkeen 24.

THL:n mukaan Kaarinan koronatartuntojen kokonaislukumäärä on tällä hetkellä 229.

– Tartunnat ovat useista eri lähteistä, eli yhteisiä nimittäjiä ei ole, kuten ei ole ollut aiemminkaan, kertoo Kaarinan avosairaanhoidon ylilääkäri Rita Arjonen .

Tosin osa uusista tapauksista on todettu ihmisillä, jotka ovat olleet jo valmiiksi karanteenissa altistuttuaan koronalle.

Pääasiassa koronavirus on yhä Kaarinassa työikäisten tai nuorten sairaus, ja sitä sairastetaan melko lievin oirein.

Piispanlähteellä tartuntoja

Viime viikolla Piispanlähteen yläkoululla kävi ilmi niin monta koronatartuntaa niin nopealla tahdilla, että viikonloppuna koko koulukiinteistö päätettiin sulkea 7.2. asti. Erityiskoulua lukuun ottamatta Piispanlähteen yläkoululaiset ovat nyt etäkoulussa.

– Tilanne herätti sen verran huolta, että varmuuden vuoksi koulukiinteistö suljettiin kokonaan – jos koulussa esimerkiksi olisi supertartuttaja tai ärhäkämmin leviävä virusmuunnos.

Vielä ei pystytä sanomaan, oliko tällaisesta kyse.

Piispanlähteellä oli viime viikon aikana kuusi vahvistettua tartuntaa. Lisäksi Piikkiön yhtenäiskoululla oli yksi. Piispanlähteellä altistui 79, Piikkiössä 16.

Tällä viikolla yksi koronatartunta on todennettu ainakin Piispanlähteen alakoululla. Altistuneita on 20, ja heitä testataan parhaillaan.

Kaarinassa kolmanneksi eniten

Lukijat ovat ihmetelleet, miksi Kaarinassa ei tehdä joukkotestauksia oireettomien koronaviruksen kantajien kartoittajiksi. Arjonen vastaa, että Kaarinassa niitä kyllä tehdään, esimerkiksi silloin, kun jossakin kaupungin yksikössä on tartunta. Joukkotestauksista päätetään tapauskohtaisesti.

Lisäksi lukijat ovat toivoneet Kaarina-lehden kirjoittavan siitä, että Kaarinassa on Varsinais-Suomessa kolmanneksi eniten koronatapauksia, Turun ja Salon jälkeen. Kaarina on Varsinais-Suomen kolmanneksi suurin kunta, joten sinällään sijoitus tilastoissa on luonnollinen.

Asukaslukuun suhteutettu luku kertoo paremmin siitä, miten vakava tilanne Kaarinassa todella on muihin kuntiin verrattuna.

THL.n mukaan sataatuhatta asukasta kohti Kaarinassa on tammikuun kahden ensimmäisen viikon aikana todettu 94 koronatapausta. Muualla Varsinais-Suomen kunnissa on todettu merkittävästi suurempia määriä: Laitilassa 396 tapausta, Turussa 158, Raisiossa 112, ja Kaarina tuli neljännellä sijalla.

Jos Turkua ei oteta lukuun, naapurikuntiin verrattuna Kaarinan asukaslukuun suhteutettu tilanne on kuitenkin huono. Liedossa oli todettu tammikuun kahden ensimmäisen viikon aikana sataatuhatta asukasta kohti vain 30 uutta koronatapausta, Paimiossa 28 ja Paraisilla 7.

– Muistutan, että kasvomaski ei tee autuaaksi. Mikäli maskia koskettelee eikä välissä pese käsiä, levittää virusta omilta kasvoilta pinnolle ja pinnoilta omille kasvoille. Maskia tärkeämpiä koronaviruksen estäjiä ovat hyvä käsihygienia, kokoontumisten välttäminen ja turvavälien pitäminen, painottaa Arjonen.

Joukkorokotuksiin ei vielä päästä

Entä mikähän Kaarinan koronarokotusten tilanne on?

– Surkea, vastaa Arjonen.

– Pystymme seuraavat viikot antamaan vain tehosterokotuksia. Ellemme saa lisää rokotteita, hoivakotien asukkaiden rokotuksia pystytään jatkamaan vasta viikolla 7.

Useilla rokotevalmistajilla on tällä hetkellä toimitusvaikeuksia, ja samoista ongelmista kärsii koko Suomi.

Kun rokotteita aletaan saada isompia määriä, Arjosen mukaan Kaarinalla on kuitenkin valmius polkaista joukkorokotukset saman tien käyntiin.