Kaarinan torille ilmestyi yön aikana “pulkkamäki” – milloin päästään hiihtämään?

0
Kaarinan torille oli ilmestynyt tiistaiaamuna valtava lumikasa. Saku Uutun työpäivä rakennustyömaalla peruuntui lumimyräkän takia, joten hänellä oli aikaa touhuta lumessa parivuotiaan Lucaksen ja vuoden ikäisen Alexian kanssa.

Kaarinassa päästiin viime viikolla vihdoin talviliikunnan makuun, kun talkoovoimin jäädytetty Kirismäen kenttä avattiin loppiaisena luistelijoille.Myös keskusliikuntapuiston, Piikkiön liikuntahallin ja Littoisten luistelukentillä riitti viikonloppuna luistelijoita, vaikka kenttiä ei ollut virallisesti edes avattu. Työnjohtaja Kari Sulan mukaan luisteluun vaaditaan noin kolmen sentin jääkerros, kun nyt jäätä oli paikoin vain sentti.

– Meille tuli heti palautetta, että kentät ovat huonossa kunnossa. Kai ne ovat, kun jäädytys on vielä kesken, Sula naurahtaa.

Ihmisillä on selvästi patoutunut tarve päästä ulkoilemaan nyt, kun monet sisäliikuntapaikat on suljettu koronarajoitusten takia. Intoa lisää se, ettei viime talvena päästy Kaarinassa sen paremmin luistelemaan kuin hiihtämäänkään.

– Moni lapsi on voinut saada jo edellisjouluna lahjaksi luistimet, mutta pääsee testaamaan niitä vasta nyt. Sen takia emme raaskineet häätää luistelijoita pois, mutta jokainen luistelee omalla vastuullaan. On selvää, että terät tylsistyvät, jos jään alta paistaa hiekka, Sula muistuttaa.

Parikymmentä luistelukenttää

Kaarinan luistelukentät aukeavat virallisesti ensi viikolla, ellei sääennustuksissa tapahdu suuria muutoksia. Jäädytys on Sulan mukaan aloitettu lähes kaikilla Kaarinan noin 20 luistelukentällä. Talkoolaisten hoidossa olevat Harvaluodon ja Rauhalinnan kentät olivat Kaarinan kaupungin verkkosivujen mukaan käytössä jo maanantaina.

Koulun kentistä Hovirinnan koulun kenttää ei tänä vuonna jäädytetä rakennustyömaan takia. Valkeavuoreen jäädytetään uusi luistelukenttä Saaristotien varteen, koska vanhan kentän paikalle rakennetaan palloiluhallia.

Kenttien jäädytys aloitettiin Kaarinassa heti uudenvuoden jälkeen, mutta pienillä pakkasilla jäätä syntyy hitaasti. Alkuviikolla jäädytys keskeytyi lumimyräkän takia. Jäädytystä päästään jatkamaan loppuviikolla, kun pakkanen kiristyy ja lumet saadaan aurattua kentiltä pois.

Juoksuradalle hiihtolatu

Tällä hetkellä näyttää lupaavalta, että Kaarinassa päästäisiin myös hiihtämään ensi viikolla. Kaarinan kaupungilla ei ole käytössään lumitykkejä, joten latukone pääsee matkaan vasta, kun luonnonlunta on riittävästi. Perinteisen tyylin hiihtolatu vaatii Sulan mukaan 10 sentin lumikerroksen ja luistelutyyli 15-20 senttiä lunta.

– Haasteena on, ettei lumi sada maahan tasaisesti. Vaikka aukeilla paikoilla olisi paksu kerros lunta, metsässä voi olla silti lähes paljaita kohtia. Suunnittelimme, että ajaisimme ainakin keskurin juoksuradan ympärille hiihtoladun. Koululaiset pääsisivät siihen kokeilemaan hiihtoa, jos ei muualle pääse, Sula kertoo.

Kaarinan kenttien ja latujen tilanteen voi käydä tarkistamassa verkosta Jää- ja latuinfosta, joka löytyy kaupungin verkkosivuilta Liikunta ja ulkoilu -linkin takaa. Luistelukenttien pukukopit pysyvät suljettuina koronarajoitusten takia ainakin 24. tammikuuta saakka.