Kaarinan yrittäjien tuore puheenjohtaja haaveili jo lapsena omasta autokorjaamosta

0
Kaarinan Motonet-korjaamon yrittäjä Johanna Metsämäki on tällä hetkellä kotona elokuussa syntyneen Minka-tyttären kanssa. Liedossa asuva perhe etsii uutta kotia Kaarinasta.

Kaarinan Yrittäjien tuore puheenjohtaja Johanna Metsämäki (os. Helle), ei ollut työskennellyt päivääkään autokorjaamossa ennen kuin hänestä tuli korjaamoyrittäjä. Oma autokorjaamo oli lapsuudenhaave, jonka toteutuminen ei tuntunut aikuisiällä realistiselta.

– Isäni on aina korjannut autoja itse, ja olen pienestä tytöstä asti ollut hänen mukanaan. Viisivuotiaana ostin omilla rahoillani veljeltäni ensimmäisen crossimopon. Minua on kiehtonut aina kaikki, missä on moottori, Motonet Korjaamo J&J Kaarinan 34-vuotias toimitusjohtaja kuvailee.

Motocross-harrastuksesta huolimatta Metsämäki päätyi kuitenkin aivan toiselle alalle. Ensin hän kouluttautui hierojaksi ja myöhemmin merkonomiksi. Puoliso Janne oli palkkatöissä merkkikorjaamoissa, mutta yhteisenä unelmana pariskunnalla oli yrityksen perustaminen.

– Mietimme erilaisia vaihtoehtoja, muttemme oikein keksineet, mitä haluamme tehdä. Yhtenä päivänä selasin Facebookia ja sieltä tuli vastaan kysymys, että haluatko ryhtyä korjaamoyrittäjäksi Motonettiin. Luin ilmoituksen läpi ja totesin miehelle, että tässä on se meidän juttumme.

Keväällä 2018 Johanna ja Janne Metsämäki tuli Kaarinan Motonet-korjaamon yrittäjiä.

Naisena miesten joukossa

Pariskunnan työnjako autokorjaamolla on, että Johanna vastaa hallinnollisista asioista, kuten johtamisesta ja markkinoinnista. Janne vastaa teknistä puolesta.

Korjaamon alkuaikoina Johanna Metsämäki työskenteli korjaamolla myös työnjohtajana, mikä edellyttää autojen tekniikan ymmärtämistä.

– Ymmärrän varmaan enemmän kuin suostun tunnustamaan. En ole hallin puolella ole asennustöissä, mutta varmaan pystyisin perusasennustöitä tekemään, hän toteaa.

Naiset ovat autoalalla edelleen harvinaisia, mutta Metsämäki ei koe, että hänen osaamistaan olisi vähätelty. Ainoastaan muutaman kerran on käynyt niin, että asiakas on pyytänyt Johannaa hakemaan paikalle jonkun miehen, koska on ajattelut, ettei nainen voi ymmärtää riittävästi autoista.

– En ole loukkaantunut siitä. Jos asiakas on tyytyväinen, että saa asiaan jonkun toisen mielipiteen, sitten haetaan paikalle sellainen henkilö, kenen kertomana hän suostuu sisäistämään asian. Sehän on vain hyvää asiakaspalvelua.

Metsämäki vertaa autojen korjaamista ongelmien ratkomiseen. Kiehtovimpia ovat hänen mielestään vaativat viankorjaukset, joissa ei pystytä suoralta kädeltä sanomaan, mikä autossa on vikana.

– Olen luonteeltani ongelmanratkoja. Töissäkin sanon aina, että meillä ei ole ongelmia, ainoastaan haasteita, jotka pitää selvittää.

”Ehdin jo kieltäytyä…”

Tällä hetkellä Metsämäki on äitiyslomalla kesällä syntyneen vauvan kanssa. Kun Karoliina Heiskanen ilmoitti luopuvansa Kaarinan Yrittäjien puheenjohtajuudesta, Metsämäen ensimmäinen ajatus oli, että hän ei puheenjohtajaksi lähde.

– Ehdin jo kertaalleen kieltäytyä, mutta ei siihen paikalle suoraan sanottuna ollut hirveästi tunkua. Kypsyttelin ajatusta mielessäni. Vaikka elämässäni on tällä hetkellä aika paljon kaikkea muutakin, minulla on ehdottomasti halu uudistaa yhdistyksen toimintaa.

Uuden puheenjohtajan suunnitelmissa on järjestää entistä enemmän matalan kynnyksen tapahtumia, jotka houkuttelisivat paikalle myös uusia kasvoja. Haasteena on, että vaikka yhdistyksessä on monta sataa jäsentä, tapahtumissa käyvät yleensä samat henkilöt.

– Olen myös itse ollut se henkilö, joka ei käynyt tapahtumissa, koska olin aina töissä. Parasta, mitä yrittäjäyhdistys on minulle antanut, on ollut kuitenkin toisten yrittäjien tapaaminen. Yrittäjät ovat usein niitä ihmisiä, jotka painavat pitkää päivää ja tekevät intohimoisesti töitä oman visionsa eteen. On ollut ihana löytää muita samalla tavalla ajattelevia ihmisiä, hän kuvailee.

Lenkkarit jalkaan ja unelmaa kohti

Metsämäki visioi, että yhdistys voisi järjestää tapahtuman myös yrittäjyydestä kiinnostuneille. Hän rohkaisee kaikkia yrittäjyydestä haaveilevia menemään tavoitetta kohti.

– Mielestäni liian paljon hoetaan, että täytyy verkostoitua ja kerätä oikeita ihmisiä ympärilleen, että voi saavuttaa unelmansa. Ei oikeasti tarvitse. Usko omaan ideaasi ja pystymiseesi: sinä olet se tyyppi, joka voi toteuttaa sinun unelmasi!

Yksinkertaisin keino tavoitteen toteuttamiseen on pilkkoa se osiin ja ruveta tekemään. Asioiden vatvomisen sijaan Metsämäki kannustaa miettimään, mitä voisi tehdä unelmasi edistämiseksi jo tänään.

– Jos tavoitteena on maratonin juokseminen, kannattaa laittaa lenkkarit jalkaan ja lähteä lenkille. Se ei auta, että katsoo Tukholman-maratonia telkkarista, hän vertaa.