Korona lamaannuttaa Kaarina-Teatteria – Äärettömän ikävä tilanne, miettii uusi puheenjohtaja

0
Kaarina-Teatterin uuden puheenjohtajan, Pentti Kallion unelmarooli oli Jean Valjean Kurjat-näytelmässä vuonna 2016. Näytelmän dramatisoinut Minna-Stiina Saaristo kirjoitti roolin suoraan hänelle. Kallio on nykyään eläkkeellä ja oli aiemmin Kaarinan Työttömät ry:n toiminnanjohtajana. Kuvassa myös Erica Selin emäntänä.

Kaarina-Teatteria on kehuttu ammattilaistasoiseksi, maakunnan merkittävimmäksi harrastajateatteriksi. Teatteriin ajaa katsojia Oulusta asti, ja Kaarina-Teatterista on myös moni teatteriharrastaja ponnistanut ammattilaisuralle.

Koronavirus on kuitenkin nopeasti lamaannuttanut teatterin. Tappiota kertyi viime vuonna vajaa 40 000 euroa, kun Kahdeksan naisen ja Päällystakin kausia jouduttiin keskeyttelemään ja esittämään vajaille katsomoille. Teatteri on joutunut käyttämään vararahastonsa esitysten kulujen kattamiseksi.

– Ei tässä nyt ihan katastrofissa olla, mutta äärettömän ikävä tilanne on. Toiminnan lopettaminen ei ole uhkana, mutta rahatilanteella on vaikutus tulevaan tuotantoon, toteaa teatterin tuore puheenjohtaja Pentti Kallio .

Tänä vuonna ensi-iltoja onkin vain yksi. Teatterilla nähdään Tove Janssonin näytelmän lisäksi vain vierailevia ja harrastajavoimin ohjattuja esityksiä. Syksyyn aiottu Sukuvika siirrettiin vuoteen 2022.

– Lähivuosina meidän on keskityttävä näytelmiin, joista tulee runsaasti lipputuloja, jotta saamme taloutta paikattua, joten taiteellisimpia projekteja ei pystytä tekemään. Toivomme, että kaupunki pystyisi tulemaan enemmän vastaan, sanoo Kallio, joka tunnetaan myös vasemmistoliiton kaarinalaisvaltuutettuna.

67-vuotias Kallio aloitti uutena puheenjohtajana vuoden alusta. Hän on lyhyen ajan sisällä teatterin kolmas puheenjohtaja.

– Minua oli pyydetty monta kertaa, mutta aiemmin minulla ei ollut aikaa. Nyt on sen verran rauhallista, että päätin lähteä katsomaan johtokunnan työskentelyä myös puheenjohtajan näkökulmasta.

Aiempi puheenjohtaja Paula Rantanen halusi vetäytyä syrjään mutta jatkaa johtokunnassa.

Kallio on ollut mukana Kaarina-Teatterissa vuodesta 2000, siitä saakka, kun muutti Porista Kaarinaan. Hän toivoo kädenjälkensä näkyvän teatterissa yhdessä tekemisen ilona.

Hänen oma lempilajinsa on farssi.

– Farssin nopeatempoisuus ja rytmiikka pakottaa näyttelijän olemaan koko ajan hereillä, hän kommentoi.