Kun yksinäisyys on huvitus rakkauden keskellä – Tove Janssonin näytelmä tulee Kaarina-Teatteriin

0
Kaarina-Teatterin näytelmässä seurataan, kun kaksi taiteilijapersoonaa, Jonna (Piia Leppämäki) ja Mari (Mari Backman), ottavat mittaa elämästä. Lisäksi lavalla esiintyvät vaihtuvissa rooleissa Fiona Syren, Anne Rinne, Hannu Rinne ja Jarmo Kujala.

“Sillä lailla, sanoi Jonna, hienoa, mainiota, verkko ei irtoa ja jollei se irtoa niin se ei irtoa. Minähän huopaan ympäri, kyllä minä huopaan!”

– Jos joku joskus on käynyt rakastamansa ihmisen kanssa kalastamassa tilanteessa, jossa kaikki ei mene ihan putkeen, tästä kohtauksesta varmasti löytää itsensä, nauraa Mikko Rantanen.

Hän ohjaa parhaillaan Kaarina-Teatteriin näytelmää Kaksi naista ja meri. Se perustuu Tove Janssonin vuonna 1989 julkaistuun teokseen Reilua peliä.

Ensi-illan oli tarkoitus olla helmikuussa. Ajankohta siirrettiin kuitenkin koronaepidemian vuoksi syksyyn.

“Kyllä tuli hiljaista, sanoi Jonna. Mitä sanot, eikö vain ollutkin aika hieno ukonilma? Hyvin hieno, sanoi Mari. Paras mitä meillä on ollut.”

Tove Janssonin kirjoissa henkilöt ovat usein suuren katastrofin partaalla. He toimivat nyrjähtäneen maailman keskellä eriskummallisilla ja hämmentävän samastuttavilla tavoilla. Koronapandemian keskellä Tove Janssonin kirjat tarjoavatkin paljon lohdutusta.

Kaksi naista ja meri -näytelmässä suurta katastrofia ei ole, vaan Jansson esittelee hetkiä naisparin arjesta. Kirjailijan tapa katsoa elämää on pienesti vinksallaan, sellaisella lämpimän nyrjähtäneellä asteella, jossa tutut asiat näyttävät uusilta mutta ovat turvallisen arjen ympäröimiä.

– Jansson kirjoittaa arkipäiväisistä asioista, joita kaikki kohtaamme, ja löytää niistä asioita, joita ei olisi tullut ajatelleeksi, miettii Rantanen.

– Lisäksi hän on ratkaisukeskeinen ja sydämeen pureutuva kirjailija. Hänellä on malttia nivoa katkenneet langat yhteen.

Tarina pohjaa Tove Janssonin (1914–2001) omaan elämään. Rantasen mukaan näytelmä toimiikin kiinnostavana parina kirjailijasta kertovalle elokuvalle, joka tuli elokuvateattereihin viime vuonna.

Kaksi naista ja meri -näytelmää on aiemmin esitetty Suomessa vain kerran. Näytelmää ei tiukkojen tekijänoikeuksien vuoksi saa helposti työn alle.

“He tulivat takaisin aivan toiselta ilmansuunnalta eikä saari näyttänyt hiukkaakaan samanlaiselta kuin tavallisesti.”

Rantanen on Kaarinasta kotoisin oleva 45-vuotias teatteriohjaaja, joka on vaikuttanut ennen kaikkea Turun seudulla. Vuoden alussa hän muutti Uuteenkaupunkiin.

– Ajattelin, että täytyy hiukan tuulettua, ennen kuin joudun gubbekotiin! Olen muutaman vuoden käynyt Uudessakaupungissa lomailemassa, ja huomasin, että tämähän on sellainen paikka, jossa viihdyn, hän kertoo.

Harrastajavoimin ylläpidetty Kaarina-Teatteri pysyy kuitenkin hänen kotiteatterinaan. Hän aloitti siellä 10-vuotiaana Eino Leinona.

Uudestakaupungista on tarkoitus löytää ohjaustöitä. Toistaiseksi Rantasen kalenteri on ollut koronaepidemian vuoksi varsin tyhjänä. Useimmat teatteriprojektit ovat peruuntuneet koronarajoitusten vuoksi.

– Positiivisuusarkki on ollut aika tyhjä. Täytyy kuitenkin ajatella, että tämä on vain väliaikaista.

Myös näytelmän harjoitusten kanssa on koronan vuoksi ollut melkoista säätämistä.

“Jonna jatkoi: Asia on varmasti niin, että laittomuudella on omat lakinsa.”

Tove Janssonin elämänviisauden määrä on ihastuttanut sekä hänen lapsille että aikuisille suunnatussa tuotannossaan. Mikähän elämänviisaus tässä näytelmässä on kolahtanut ohjaajaan eniten?

– No koko näytelmähän on yksi elämänviisaus! kommentoi Rantanen.

– Mutta nyt kun kysyt, eniten on kolahtanut tämä, jonka Mari sanoo näytelmän loppupuolella: “Uusi huikaiseva ajatus alkaa hahmottua minulle. On olemassa mahdollisuus yksinäisyyteen omassa rauhassa. Se on melkein kuin huvitus, mistä voi nauttia, silloin kun on rakkaudella siunattu.”

Artikkelin lainaukset Tove Janssonin teoksesta Reilua peliä.