Mielipitei: Kirjalansalmen sillalla on kiire

0

Väyläviraston tieliikennejohtajan Pekka Rajalan mukaan on liian aikaista sanoa, aikooko Väylävirasto hakea rahoitusta Kirjalansalmen sillalle (TS 16.12.2020 ja 17.12.2020). Mikä on liian aikaista?

Sillan huono kunto on ollut tiedossa jo lähes kymmenen vuotta. Asianomainen taho tuntuu olevan välinpitämätön tai Väylävirastossa ei ymmärretä asian vakavuutta. Miksi on kestänyt näin kauan aikaa alkaa suunnittelemaan?

Kyse on Suomen tärkeimmästä tieyhteydestä. Sen kautta kulkee suurin osa Suomen rakennusteollisuuden betonista ja eristevillasta sekä metallirakenteista. Lisäksi tiellä kulkevat ambulanssit sekä palo-, poliisi- ja puolustusvoimien ajoneuvot. Kokonaisliikenne sillalla on päivässä noin 70 raskaasti kuormattua rekka-autoa, parisenkymmentä linja-autovuoroa, satoja työmatkalaisia omilla autoilla, kesäaikaan tuhansia mökkeilijöitä, matkailijoita ja pyöräilijöitä.

On käsittämätöntä, kun sanotaan, että jos joutuu laittamaan sillan ajokieltoon, se voidaan korvata lossilla tai ponttonisillalla. Miten luullaan yli 70-tonnisten rekkojen pääsevän yli ja rantapenkerettä ylös Kuusiston puolella talviliukkailla? Jouduttaisiin tekemään mittavia maansiirtotöitä ja louhintaa ennen kuin reitistä saisi liikennekelpoisen. Sillä rahalla saisi rakennettua jo paljon uutta siltaa.

Jos nykyinen silta uhkaa mennä ajokieltoon ennen uutta siltaa, paras ja halvin tapa olisi rakentaa tuenta meren pohjasta siltakannen keskikohdan alle siltakanteen kiinni. Sen tulee olla teräksinen ja riittävän lujarakenteinen sekä helposti purettavissa.

Suomessa siltoja on rakennettu ja suunniteltu jo niin paljon, että sen ei pitäisi kovin vaikeaa olla.

Kaarinan ja Paraisten kaupungit laativat lausunnon, jossa Kaarinan osalta totesimme, ettei uuden sillan rakentamiselle ole estettä. Lausunto annettiin jo yli 4,5 vuotta sitten, eli aikaa on ollut.

Tarvittaessa Turun ja Helsingin välisen Tunnin junan hankkeen, jossa ajallinen hyöty matka-aikaan olisi vain puoli tuntia, saisi siirtää ajassa kauemmas.

Lauri Lempiäinen

Kaarinan seudun perussuomalaiset