Muistokirjoitus: Olavi Kuikka 17.6.1928 – 23.12.2020

0

Isämme Olavi Kuikka kuoli Turussa 23.12.2020.

Hän oli syntynyt savusaunassa 17.6.1928 Impilahden pitäjässä Koivuselässä, nykyisen Venäjän puolella, ja varttui Pitkärannassa, mistä hänen perheensä joutui kahteen kertaa evakkona pakenemaan maailmansodan melskeitä eri puolille Suomea.

Olavin setä kannusti häntä määrätietoisesti opiskeluun. Hän suoritti ensin kansakoulun opettajan tutkinnon Rauman seminaarissa ja sai myöhemmin teknisen opettajan pätevyyden. Leikkisänä ja huumorintajuisena miehenä hän osallistui seminaarissa leikkikurssulle, jota veti Eeva Lento , josta tulikin hänen vaimonsa.

Kymmenen vuotta sodan jälkeenkin loimaalaisia puhutti, kun ”Lennon Eeva menee ryssän kanssa naimisiin”. Vihkiminen tapahtuikin sekä luterilaisessa että ortodoksisessa kirkossa.

Nuori pari muutti pian Kaarinaan, missä uusi koulu tarjosi työpaikat ja opettajien asuntola lapsille leikkikaverit. Olavi oli jo perustanut Loimaan Palloseuran, ja Kaarinaan perustettiin vielä Kaarinan Pojat. Eevan keksi seuralle nimen.

Jalkapallo oli Olavin elämässä todella keskeisessä roolissa. Jo Laatokan rannalla syntyi kipinä jalkapalloon, kun saksalainen vääpeli Muller piti lapsille jalkapallokoulua. Kunnan nimettyä kaksi vuotta sitten Kaarinan jalkapallokentät hänen mukaansa pysyi asiasta kertova kirjoitus aina hänen pöydällään.

Kaarinaan perustettiin yksi maan ensimmäisistä kokeiluperuskouluista, jossa Olavi toimi opettajana.

Opettajien pitkät kesälomat mahdollistivat kesämökkeilyn, ensin Säkylässä ja myöhemmin Särkisalossa.

Karjalaiseen sosiaalisuuteen ja muiden lämpimään kunnioittamiseen perustuva elämänasenne avasi monta ovea. Olavi oli yhtä aikaa aktiivinen Lions Clubissa ja Suomi–Neuvostoliitto-seurassa, mikä ei ollut tavallinen yhdistelmä. Koulussa pojat olivat todenneet ”On se Kuikka kova kommunisti”. Jokin luokittelu kaiketi piti antaa.

Opettaja oli myös itse ahkera opiskelija. Hän hankki ensin venäjän ja myöhemmin Espanjassa espanjan kielen taidon. Venäjän kieltä hän hyödynsi olemalla monilla Palloliiton matkoilla matkanjohtajana ja Moskovan olympialaisissa matkaoppaana.

Isämme saavutti 92 vuoden iän, mikä perustui oman terveyden vaalimiseen esimerkiksi joka-aamuisten joogahetkien avulla. Hänet siunattiin Turun ortodoksisessa kirkossa läheisten läsnä ollessa vuoden 2020 viimeisenä päivänä.

Elina Niemi,

Petri ja Sakari Kuikka

Olavi Kuikan lapset