Muistokirjoitus: Pekka Matikainen 1944–2020

0

Kaarinalainen insinööri Pekka Johannes Matikainen menehtyi vaikean sairauden uuvuttamana 17.12.2020.

Jo koulun alaluokilla ilmeni, että Pekalla oli poikkeuksellista lahjakkuutta matematiikassa. Teknillisessä opistossa opettajatkin kysyivät häneltä neuvoja.

Valmistuttuaan insinööriksi Pekka erikoistui lujuuslaskentaan. Ensimmäisessä työpaikassaan Deltamarinella Pekka kehitti Finnjet-laivayhtiölle autokannen, joka kesti enemmän painoa kuin edelliset ja oli halvempi valmistaa.

Yhteistyö Scanclimberin kanssa alkoi 1990-luvun alussa, jolloin hän suunnitteli ensimmäisen mastotyölavan ja teki samalla ensimmäiset 3D-kuvat ohjekirjaa varten. 3D-suunnittelu oli tuohon aikaan poikkeuksellista. Pekka kehitti yksityishenkilönä oman 3D-suunnittelu-ohjelmiston, mikä oli ja on edelleen harvinaista.

Monet Pekan projektisuunnitelmat saivat kansainvälistä julkisuutta sekä palkintoja, kuten Eiffel-tornin korjausprojekti, 290-metrinen IB-tower ja 150-metrinen neljän pilvenpiirtäjän projekti The Fennel Kuala Lumpurissa sekä Suomessa hissi Posivan (Olkiluodon) ydinjätteen 500-metriseen hissikuiluun.

Pekan älykkyys ilmeni loogisena ajatteluna, erinomaisena muistina ja visuaalisina taitoina. Kun hänelle antoi ongelman ratkaistavaksi, niin ei aikaakaan, kun tyhjälle paperille oli ilmestynyt ratkaisu, joka ei muille ollut tullut edes mieleen. Pekan mukaan parhaat ideat tulivat yöllä, saunassa, pyöräillessä tai bussissa.

Pekka oli usean henkilön mielestä paras suunnittelija, joka tiedettiin. On pitkälti Pekan ansiota, että Scanclimber on tänä päivänä johtava mastolavavalmistaja maailmassa.

Pekka ei saavutuksillaan kehuskellut, mutta ilme kirkastui, kun hänelle kertoi, miten suunnitelmat paperilla olivat käyneet toteen ja asiakkaat toisella puolen maailmaa olivat tyytyväisiä. Pekalla oli loistava huumorintaju, ja vielä viimeisinä päivinään hän jaksoi naurattaa meitä sairasvuoteellaan. Hän auttoi aina mielellään muita.

Pekka on poissa, mutta hänen muistonsa elää paitsi sydämissämme myös ympäri maailmaa hänen suunnittelemissaan uskomattomissa rakennusprojekteissa.

Minna-Mari Kauppi-Talo, Pekan sisaren tytär, ja Kimmo Koskensalo, Scanclimber Oy