”Täyttyvätkö kaikkien Facebook- ja Instagram-sivut ehdokkaiden kannanotoista? ”Ehdokashankinta helpointa perussuomalaisilla

0
Kevään kuntavaaleissa ratkaistaan, ketkä pääsevät päättämään Kaarinan asioista seuraavat neljä vuotta.

– Koronan vuoksi perinteisiä vaalitoreja ja -tapahtumia ei voi järjestää. Vaalit painottuvat varmasti paljolti sosiaaliseen mediaan, miettii Åsa Gustafsson Kaarinan RKP:sta.

– Se voi olla sekä positiivista että negatiivista. Täyttyvätkö kaikkien Facebook- ja Instagram-sivut ehdokkaiden kannanotoista?

Kuntavaalit ovat edessä 18.4., ja vaalityötä tehdään koronan vuoksi uudessa tilanteessa. Perinteinen ja sosiaalinen media ovat ehdokkaille lähes ainoa väylä tavoittaa äänestäjiä ja käydä heidän kanssaan keskusteluja. Tungosta on varmasti luvassa.

– Somessa laulaminen ei ole lähellekään samaa kuin torilla, mutta kyllä tässä pikkuhiljaa opitaan! nauraa Juuso Ranne SDP:stä.

”Tulevaisuus tarvitsee tekijänsä”

Kuntavaalien ehdokaslistat lyödään lukkoon 9.3. Parhaillaan puolueiden paikallisjärjestöt haalivat riveihinsä innokkaita kaarinalaisia, jotka haluaisivat tulla mukaan vaikuttamaan yhteisiin asioihin, erityisesti siihen, mihin kaupunki käyttää tai ei käytä veroeurojaan.

Vaikka Kaarinalla on tulevana valtuustokautena edessä tukalia päätöksiä, jotta kaupungin talous saadaan oikaistua ja sote-muutos maaliin, uusien ehdokkaiden hankinnan ei Kaarina-lehden kyselykierroksen perusteella ole koettu olevan kovin pahasti vaikeampaa kuin aiemminkaan.

Vaikeimmaksi ehdokashankinta oli koettu vasemmistoliitossa ja keskustassa. Helpoksi työtä kuvailtiin ainoastaan RKP:ssa ja perussuomalaisissa.

Perussuomalaisilla ehdokkaiksi on tarjoutunut selvästi aiempaa enemmän ihmisiä.

– Innostusta on ollut ihmisillä, jotka eivät aiemmin ole olleet aktiivipolitiikassa mukana. Nyt he haluavat tulla vaikuttamaan heille tärkeisiin asioihin, iloitsee Maija Huhti, aiemmalta nimeltään Marja-Liisa Kujanpää.

Tulevat kuntapäättäjät pääsevät vaikuttamaan vaikkapa siihen, miten yrityspaikkakunnalla tuetaan yrittäjiä ja miten vastataan Kaarinan väestön nopeaan kasvamiseen.

– Sillä, ketkä yhteisistä asioista päättävät, on kriisin jälkeen erityinen merkitys. Tulevaisuus tarvitsee tekijänsä, sanoittaa SDP:n kunnallisjärjestön puheenjohtaja Sari Hukkanen.

– Kuntalaisen arkeen eniten vaikuttavat päätökset tehdään paikallispolitiikassa, muistuttaa Kimmo Hollmén (kesk.).

Ruuhkavuosia elävien ääni ei kuulu

Puolueista kerrotaan, että eniten ehdokkuuttaan harkitsevia on mietityttänyt ajankäyttö: riittääkö oma aika kunnalliseen päätöksentekoon?

– Olisi tärkeää saada varsinkin lapsiperheiden näkökulmia mukaan, mutta perheellisten on vaikeaa mieltää luottamustehtäviä jo valmiiksi kiireiseen perhearkeen, kommentoi Jaana Shelby kristillisdemokraateista.

Monet ehdokkaiksi harkitsevat ovat pohtineet myös, pääseekö kuntapäättäjä oikeasti vaikuttamaan asioihin ja miten koneisto käytännössä oikein toimii.

Julkisuus­myllytykseen?

Monia on arveluttanut julkisuus ja poliittisen päätöksenteon repivyys.

Istuvilta valtuutetuilla ei tulekaan houkuttelevia sanoja Kaarinan päätöksenteosta.

– Monta yötä olen miettinyt, että nyt heivaan, kommentoi Kaarinan kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja 32 vuotta Kaarinan politiikassa vaikuttanut Matti Alander (kok.)

Sama kokemus on ensimmäistä kautta valtuustossa vaikuttaneella Timo Virkkulalla (sd.).

– Poliittinen päätöksenteko on ollut yllättävän repivää. Sen sijaan, että haettaisiin ratkaisuja, etsitään vihollisuuksia. Neuvottelujen tilalla ovat myrkylliset somekirjoitukset.

Samaa viestittivät monet Kaarina-lehden yhyttämät päättäjät: satuttavia kommentteja on tullut sekä toisilta päättäjiltä ja omastakin puolueesta, virkamiehiltä että kuntalaisilta.

– Keinot asioiden toteuttamiseen ovat rajalliset, ja lähes aina joudutaan jostain tinkimään, ja sitä eivät kuntalaiset aina ymmärrä, harmittelee Pentti Kallio vasemmistoliitosta.

Lisäksi valtakunnan ja maailman politiikassa on tällä hetkellä raadollisia esimerkkejä siitä, miten rajuun myllytykseen poliitikko saattaa joutua.

Toisaalta toisenkinlaisia kokemuksia löytyi. Kaarinan päättäjien yhteistyön oli koettu sujuvan positiivisemmassa hengessä kuin takavuosina, ja kaikille päätöksenteossa mukana oleminen on ollut antavaa ja palkitsevaa.

– En ole kokenut poliittisia tehtäviä raskaaksi nyt enkä aiemmin, pikemminkin kiinnostavina, haastavina ja innostavina, kommentoi Hannu Rautanen (vihr.)

– Kaarinassa on valtuutettujen kesken hyvä henki. Kaikki aidosti tahtovat kaupunkilaisten hyvää. Siihen joukkoon on ilo kuulua, kommentoi Shelby.

– Parasta Kaarinan päätöksenteossa on ollut yhteiset tavoitteet, yhteisen ratkaisun löytäminen ja sen tuottaman ilon näkeminen, miettii Juuso Ranne (sd.).

Haluatko ehdokkaaksi?

  • Jos harkitset Kaarinan valtuustoon pyrkimistä, lisätietoja kannattaa kysellä seuraavilta tahoilta.
  • Kokoomus: Kari Friman, kari.friman@kaarina.fi, puh. 050 444 9795.
  • SDP: Kiinnostuksen voi ilmoittaa kenelle tahansa Kaarinan SDP:n edustajalle, kotisivujen kautta (www.sdpkaarina.fi) tai sähköpostilla (jahonen@hotmail.com).
  • Vihreät: Jukka Lampikoski, puh. 040 170 5455, jukka@lampikoski.com.
  • Perussuomalaiset: kaarinanseudunperussuomalaiset@gmail.com, puh. 040 3658006.
  • Vasemmistoliitto: Matti Kapanen (matti.kapanen@kaarina.fi, puh. 0443553666) tai Pentti Kallio (pentti.kallio@kaarina.fi, puh. 0505052789).
  • Keskusta: Kimmo Hollmén, kimmo.hollmen@kaarina.fi, 040-5561809, tai kuka tahansa keskustan valtuutettu.
  • KD: Jaana Shelby, shelby.jaana@gmail.com, 044 503 6867.
  • RKP: Åsa Gustafsson, asa.gustafsson@kaarina.fi, puh. 040 565099.
  • Siniset: Veli-Matti Virtanen, puh. 0408285666, veli-matti.virtanen@kaarina.fi.