Ura Basketin Arttu Mannelin: ”Matkan huipulle pitää olla hauska”

0
Arttu Mannelin on mukana kolmen joukkueen valmennuksessa. Menossa divarijoukkueen harjoitukset.

Huikeaksi kutsuu valmennuspäällikkö Arttu Mannelin Ura Basketin tilannetta sikäli, että pelaajan viemiseksi huipulle kaikki on kunnossa. Joukkue Korisliigassa, kakkosjoukkue divari B:ssä ja A-juniorijoukkue, jonka pelaajat harjoittelevat edellämainituissa miesten joukkueissa.

Silti matkalla huipulle ja ammattilaiseksi on haasteita. Monen asian pitää mennä hyvin, ei vain kehittymisen kannalta, mutta myös lajin jatkamisen takia. Pienessä lajissa lopettamiskynnys on matalampi kuin lajeissa, joissa liikkuu suurempi raha.

– Koriksen pitää uran loppuun saakka olla hauskaa. Kuten Dennis Rodman sanoi Michael Jordan -dokumentissa Last Dance: hän pelaisi ilmaiseksi, mutta ottaa rahan tästä muusta touhusta.

Hauskaa pitää olla, ihan sama mikä taso. Huipulla hauskuus tulee kovasta harjoittelusta, josta oppii nauttimaan. Eri ikäisille hauskuus on eri asioita, sanoo Mannelin, joka myös valmentaa Damion Dantzlerin apuna seuran edustusjoukkuetta, Jukka Valpolan apuna divarijoukkuetta ja kantaa itse päävastuun A-pojista.

Ammattilaisella ammattimainen asenne

Ura Basketin kasvateista Ville Kaunisto, Matti Nuutinen ja Emir Sulejmanovic ovat päässeet maansa maajoukkueisiin. Matti Nuutinen palasi täksi kaudeksi kasvattajaseuraansa Kreikan, Ranskan, Romanian ja Espanjaan ammattilaisvuosiensa jälkeen.

Mannelin nostaa merkkinä ammattimaisesta asenteesta Nuutisen kyvyn tuoda joukkueeseen hyvinä ja huonoina hetkinä huumoria ja kyvyn tartuttaa sitä muihinkin.

– Matti ei sekuntiakaan ole epäammattimainen. Hänellä on se asenne, joka tuossa pitääkin olla. Samalla hän myös löytää hetket hermostuakin ja vaatia itse kultakin parempaa työtä.

Kehitys tapahtuu epämukavuusalueilla

Vaikka koripallosta puhutaan, näkee Mannelin valmennuksessa ykkösasiana kasvatustyön, sen seikan, että valmentaja toimii aina vanhempien apukasvattajana. Tämä on lähtökohta.

– Juniorivalmennuksessa pitää ehdottomasti kannustaa pitkiin valmentaja- ja urheilusuhteisiin. Kyllä koutsin pitää tuntea perhe, tietää, minkälainen koululainen nuori pelaaja on. Koulumaailmassa muuttuu niin moni asia, mennään ala-asteelta yläasteelle, opettajat vaihtuvat. Pitää olla joku aikuinen, joka pysyy vakaana. Meillä pitkät valmentaja-pelaaja-suhteet ovat toimineet tosi hyvin.

Kehitystä tapahtuu mukavuusalueen ulkopuolella, kun tehdään uusia asioita, jotka joskus ovat hankalia. Lievässä epämukavuudessa auttaa Mannelinin mukaan hyvä pelaaja-valmentaja-suhde.

Vaatimustasoa voi olla paljon, jos huomaa, että lapsi tai nuori pelaaja kestää sen ja nauttii siitä ja näkee, että siitä on hyötyä. Pelaajaa kasvatetaan yksilöksi, joka pystyy ottamaan vastaan palautetta ja kehittyy. Tästä on hyötyä koko elämässä.

Koutsin myytävä tylsät asiat

Oleellinen osa huipulle pääsyä on se, että harjoittelu, uni, lepo ja ravinto on tasapainossa. Koripallon suurimman tähden, 36-vuotiaan LeBron Jamesin onnistuminen johtuu pitkälti siitä, ettei hän ole loukkaantunut. Vartalo on hänen työkalunsa, ja hän pitää siitä hyvää huolta.

Silti henkiset asiat ratkaisevat paljon.

– Kun ryhdytään urheilijaksi, joutuu tekemään myös tylsiä asioita. Siinä tulee ilmi ihmisen ahkeruus.

Esimerkiksi pelaajat on opetettava nauttimaan isoista toistomääristä. Koutsina on myytävä ajatus siitä, että tää on maailman paras juttu.

Amerikkalaisvalmentaja Doug Collins on sanonut, että pelaajan aliarvostetuin ominaisuus on energia.

– Paljon saa anteeksi, jos hoitaa hommansa. On taso mikä tahansa, aina ilmestyy niitä, jotka tsemppaavat ja taistelevat loppuun asti, jännittäviä pelaajia, joita on mukava katsoa. Tapahtuu jotain, ja energia siirtyy katsomoon ja sieltä takaisin kentälle, sanoo Mannelin.