Annikki Alhon kolumni: Ystävyys antaa toivoa korona-aikana

0

Ystävyys ei katso ikää, varallisuutta eikä terveyttä. Se on sielujen kumppanuutta ja molemminpuolista arvostusta.

Italialaisen sosiologi Francesco Alberonin mukaan rakastunut ajattelee rakastettuaan lakkaamatta. Ystävät sen sijaan nauttivat yhteisistä hetkistä mutta unohtavat toisensa väliaikoina. Vaikka he tapaisivat toisensa uudelleen vasta vuosikymmenten jälkeen, juttu jatkuu siitä, mihin se viimeksi jäi.

Alberoni erottaa kaveruuden ystävyydestä sekä puhuu ikiystävistä, ystävätutuista, sukuystävistä ja uusystävistä. Uusystävät ovat kiinnostavia persoonia, jotka saatetaan tavata vasta kypsällä iällä. SPR:n ystävätoiminnassa on kysymys tästä. Kuluneena vuotena aktiivisia vapaaehtoisia ystävätoimijoita oli SPR:n Kaarinan–Piikkiön osastossa 56 ja heillä oli 62 uusystävää.

Ystävän puute on monelle kipeä asia, joten sitä pyritään peittelemään vaikkapa edustavalla kaveripiirillä, mitä edustaa esimerkiksi Facebook-kavereiden määrä. Sosiaalinen media ei kuitenkaan korvaa henkilökohtaista suhdetta.

Ystävien tapaaminen on kuluneen vuoden aikana ollut vaikeaa koronarajoitusten vuoksi. Kasvokkain tavatessa on täytynyt ottaa huomioon turvallisuussuositukset: etäisyys, maskit ja käsihygienia. On ollut ajanjaksoja, jolloin on voitu olla yhteydessä vain puhelimitse. Samanaikaisesti ystävää kaipaavien jono on kasvanut.

Onneksemme Kaarinan liikuntatoimi on kouluttanut ja kouluttaa ulkoiluystäviä. Tällä on ollut arvaamattoman suuri merkitys. Ulkoillen on voitu tavata ystäviä turvallisesti, mikäli ystävän kunto sallii.

Vapaaehtoiset ystävätoimijat ovat Kaarinassa tavanneet ystäviään vuoden 2020 aikana 1200 kertaa ja käyttäneet yhdessäoloon aikaa 1600 tuntia. Haastavinta on ollut hoitolaitoksessa asuvien kanssa, koska oli pitkiä aikoja, jolloin heitä ei saanut tavata lainkaan. Moni heistä on muistisairas, jolloin puhelinkontaktit ovat haastavia. Kun tilanne sallii, ystävyys on aloitettava uudelleen alusta.

SPR on järjestänyt poikkeusaikana verkkoystäväkoulutuksia. Verkkoystävät käyvät anonyymejä säännöllisiä keskusteluja ystävää pyytäneen henkilön kanssa. On tärkeää, että joku kysyy: ”Mitä sinulle kuuluu?” Tässä tilanteessa nykyteknologia puoltaa paikkaansa.

Ystävänpäivä lähestyy. Onko joku, joka kaipaa ystävää? Voitko sinä antaa hänelle ystävyytesi? Järjestämme seuraavan ystäväkoulutuksen etänä 2.3. kello 17.

Annikki Alho

SPR:n Kaarinan–Piikkiön osasto, ystävätoiminnan vastuuhenkilö