Etäpalaveriin iglun sisälle: Lumihanget muuttuivat Voivalassa tiiliksi

0
Voivalan iglu iltavalaistuksessa, jonka esikuvana on revontulet.

Voivalaan Karpanmäen luonnonpuiston lähettyville on noussut huikea rakennelma: lumesta tehty iglu, jonka sisälle mahtuu aikuinen mies vaikkapa tekemään etätöitä.

Iglun on pystyttänyt kaarinalaisessa yrityksessä työskentelevä it-konsultti Jouni Marttila.

– Työstän mielelläni lunta, aina kun sitä on. Viime talvenahan ei pystynyt rakentamaan lumesta mitään, Marttila kommentoi.

– Tein ensin tavallisen lumikammin, mutta se painui kasaan vesisateiden jälkeen. Sen jälkeen lumista tuli kuitenkin niin paksut, että niistä oli helppo sahata tiiliä iglua varten. Yleensä näin paksua kovaa lunta ei synny.

Lumikammi on käytännössä lumikasa, jonka on annettu seistä jonkin aikaa, jotta se tiivistyy, ja sen jälkeen siihen kaiverretaan luola. Iglut taas rakennetaan paloista inuiittien mallin mukaan.

Marttila on kiertänyt Lapissa sekä Suomessa että Ruotsin puolella, ihaillut lumirakennelmia ja kerännyt ideoita. Nyt hän pääsi testaamaan ideoita käytännössä.

Kolme kättä tarvitaan

Marttila sahasi kovasta hangesta lumenpalasia. Työhön käy lapio, käsisaha tai pitkä leipäveitsi. Erityisen toimivaksi hän vinkkaa kirvesmiehen pistosahaa.

Alkuun tiilet ovat suorakulmaisia. Kun holvi alkaa yläosastaan kaartua, tiiliä täytyy muotoilla. Vaikein on sahata ja asentaa holvin katon viimeinen pala, mutta se lukitseekin sitten rakennelman turvalliseksi.

– Kyllähän tämä oppimista vaati. Tämä oli ensimmäinen iglu, jonka olen rakentanut, Marttila kertoo.

Apuna oli Marttilan 8-vuotias poika.

– Iglua rakentaessa tarvitaan oikeastaan kolmea kättä. Kahta tiiltä täytyy pitää, ja kolmatta nostetaan ylös. Työ onnistuu yksinkin mutta on helpompaa apulaisen kanssa.

Iglun seinät ovat 20–30 sentin paksuisia.

”Hiukan lähti lapasesta”

Iglu on Marttilan mukaan turvallinen rakennelma: sen romahtamisesta ei ole vaaraa niin kauan kuin pakkaset jatkuvat. Ilmojen lämmetessä se tulee ennen pitkää alas.

Marttila aikoo kokeilla iglua ainakin etäpalaverin pitämiseen. Hän on jäädyttänyt itselleen jo työpöydän ja -tuolin, ja iglussa on sisävalaistus. Lumella on hyvät akustiset ominaisuudet, ja iglussa voi jutella muiden kuulematta.

– Täytyy katsoa, josko siellä tulisi nukuttua vielä yökin. Makuualusta ja lämmin makuupussi vain tarvitaan.

Iglu sijaitsee perheen kodin vieressä, mutta sitä saa Marttilan mukaan käydä katsomassa.

Maanantaina Marttila asensi igluun revontulivalot, ja seuraavaksi hän ryhtyy miettimään iglulle omaa äänimaisemaa.

– Hiukan tämä on lähtenyt lapasesta, mutta täytyy käyttää hyväksi lumia, kun niitä kerrankin on! Marttila naurahtaa.

Marttila vinkkaa, että samalla tekniikalla saa tehtyä lumilinnoja eikä tarvitse odotella suojalunta.

Jouni Marttila ja hänen 14-vuotias tyttärensä ottivat artikkelin kuvat.