Hovirinnan ja Piispanristin lumen­aurauksista annettiin urakoijalle huomautus

0
Tiina Hänninen ja Ella leikkivät lumikasassa Kaarina-talon edessä tammikuussa.

Viimeviikkoisen Kaarina-lehden Tyrskähdyksiin oli lähetetty useita äkeitä palautteita Kaarinan lumenaurausten tasosta. ”Teknisen lautakunnan loistavat päätökset. Esim. lumiauraajien valinnat. Hovirinnassa oli sohjokaaos eikä auraajia missään”, oli esimerkiksi yksi kommentoija kirjoittanut.

Kaarinan tekninen johtaja Jyrki Haapasaari kertoo, että myös kaupungille on satanut negatiivista palautetta – kuten aina tavallista poikkeuksellisempien talviolosuhteiden jälkeen kaikissa kunnissa.

Pääosin asukkaiden moitteita on tullut siitä, miten myöhään asuntoalueiden päättyvät kadut on aurattu. Nämä kadut ovat auraajien kiireellisyysjärjestyksessä viimeisinä, joten ne joutuvat jatkossakin odottelemaan lumimyräköissä pisimpään.

Maantieteellisesti eniten tyytymättömyyttä tuli erityisesti Piispanristin ja Hovirinnan urakka-alueelta.

– Perustellusta syystä, toteaa Haapasaari.

Hänen mukaansa kaupunki puuttui asiaan, kun palaute huomattiin aiheelliseksi: urakoija hälytettiin välittömiin korjaaviin toimiin, ja myöhemmin annettiin huomautus.

– Kokonaisuusharkinnan perusteella kovempiin seuraamuksiin ei näyttäisi olevan syytä edetä, vaikka mitkään seikat, kuten suuri alue, taaja asutus, sattuma ja sopimustekniset seikat eivät näyttäisi selittävän näiden alueiden nousua palautteissa huomattavan yliedustetuiksi.

Tyrskähdyksissä kritisoitiin myös sitä, että talvikunnossapitoon valittu yritys sijaitsee kaukana Kaarinasta, jolloin auraajalla kestää aikaa päästä tositoimiin.

­– Hankintalaki ei salli paikallisten suosimista esimerkiksi rajoittamalla tarjoajat Kaarinaan ja ympäristökuntalaisiin, taustoittaa Haapasaari.

– Sen sijaan voimme perustellusta syystä edellyttää, että palvelu on saatavilla tietyllä varoajalla. Toisaalta sääennusteet ovat kohtalaisen tarkkoja muutaman tunnin päähän, joten esimerkiksi 50 kilometrin ajomatka liikennetraktorilla taittuu runsaassa tunnissa. Tällaisen matkan ei lähtökohtaisesti pitäisi olla ongelma.

Tämän talven urakoijat valittiin vuonna 2019. Viime talvi oli lähes lumeton, joten uudet urakoijat eivät saaneet silloin kokemusta Kaarinan auraamisesta. Nyt kokemus piti hankkia heti kättelyssä melkoisten lumituiskujen keskellä.

– Tasapainottelemme tyydyttävän katujen talvihoidon ja vastuullisen verorahojen käytön välillä, ylilaatua välttäen ja lakia julkisista hankinnoista noudattaen, Haapasaari ynnää.