Iäkkäälle voi ostaa ystävän: Suomen ensimmäinen vanhusseurapalvelu etsii Kaarinasta uusia seuralaisia

0
Terttu Silver (kuvassa oikealla) muutti palvelukotiin viime maaliskuussa. Päivi Myllyoja vierailee hänen luonaan kerran viikossa. Yhdessä on juteltu ja kerrottu tarinoita elämän varrelta.

– Kun tyttäret puhuivat, että minulle on tulossa seuralainen, ajattelin ensin, että nyt ne kauppaavat minulle miestä! kommentoi 87-vuotias Terttu Silver .

Puolisoehdokkaasta ei kuitenkaan ollut kyse. Hänen luokseen Raisioon Hulvelan palveluasuntoihin oli pyydetty Seurana Oy:n ystävää.

Ystävä käy Silverin luona viikoittain pitämässä seuraa, Silverin Littoisissa Kaarinassa asuvien tytärten pyynnöstä.

– Meillä on vaikeuksia arki-iltaisin päästä käymään äidin luona, ja hän koki olevansa yksinäinen, kertoo Silverin tytär Kati Suupohja .

– Yritin ensin etsiä ilmaisia ystäväpalveluita, joita esimerkiksi SPR:llä ja kirkolla on, mutta sitä kautta ei kunnolla onnistunut. Korona-aikana ystäväpalvelut olivat tauolla.

Varma ystäväSeuranan asiakasvastaava Pipsa Pakarinen kertoo, että yleinen syy, miksi omaiset kääntyvät juuri Seuranan puoleen, on se, että Seuranan ystävät sitoutuvat varmasti käymään iäkkään tai muun yksinäisen luona.

Seuranan ystäväpalvelu on maksullista, ja seuralaiset saavat työstään palkkion. Asiakkaan luona käydään yleensä kerran viikossa, ja käynnin jälkeen Whatsapilla raportoidaan omaisille hänen kuulumisiaan.

Seurana perustettiin vuonna 2017, kun sen toimitusjohtaja Mirka Saarinen ei löytänyt 90-vuotiaalle, aktiiviselle papalleen seuralaista, jonka kanssa päästä ulos ja jutella. Silloin ei ollut sen enempää yrityksiä kuin yhdistyksiä, jotka olisivat tarjonneet ystäviä iäkkäille. Seuranasta tuli ensimmäinen.

Nyt Helsingissä päämajaansa pitävässä yrityksessä on neljä täysipäiväistä työntekijää, noin 40 seuralaista sekä asiakkaita ympäri Suomea.

Kaarinassa ei tällä hetkellä ole sen enempää Seuranan seuralaisia kuin vanhuksia, joiden luona käydä. Yrityksen toiveissa onkin, että kaarinalaiset havahtuisivat mahdollisuuteen.

Esimerkiksi hyväkuntoiset eläkeläiset saavat seuralaisena toimimisesta mukavaa tekemistä. Ruuhkavuosien keskellä elävät tai kaukana asuvat omaiset taas voivat luottaa siihen, ettei oma vanhempi tai isovanhempi joudu olemaan yksin.

Kiireetöntä yhdessäoloaTerttu Silverin luona käy Aurassa asuva Päivi Myllyoja . Myllyoja on eläkkeellä, joskin hän tekee jonkin verran myös keikkatyötä kotipalvelussa ja hoitoapulaisena. Seuranan seuralaisena hän käy neljän iäkkään luona: Turussa, Raisiossa, Paraisilla ja Forssassa.

– Eläkkeelle jääminen tuntui vaikealta, ja mietin, että jotain tekemistä pitää olla, viime kesänä Seuranassa aloittanut Myllyoja kertoo.

Parasta ja antavinta Myllyojalle on seuralaistyössä ollut se, että tietää ja saa tuntea oman työn olevan tärkeää.

– Nykyisin ihmisillä on jatkuva kiire, ja yksinäisiä vanhuksia on paljon. Kiireetöntä yhdessäoloa tarvitaan.

Yleensä vanhuksen kanssa jutellaan, ulkoillaan, pelataan korttia, tehdään pieniä askareita, käydään kaupassa ja kampaajalla. Ristikoita on täytelty yhdessä, ja saunaan on viety.

Sotaveteraani-asiakkaalle, jonka kuulo on heikko eikä hän näe lukea lehtiä, Myllyoja on etsinyt verkosta tietoja tämän nuoruuden ystävistä ja sotamiehistä. Sotaveteraani on lukenut niitä mielissään isolla tekstillä läppäriltä.

Moni asiakkaista muistisairaitaPipsa Pakarinen kertoo, että noin puolet Seuranan asiakkaista asuu hoivalaitoksissa, ja heistä lähes kaikki ovat muistisairaita.

Terttu Silverin muisti kuitenkin toimii erinomaisesti. Hän on puoleksi halvaantunut ja asuu siksi palveluasunnoissa.

– Tertulla on paljon parempi muisti kuin minulla! Hän on kaikesta ajankohtaisesta perillä, kommentoi Myllyoja.

Sen sijaan Hulvelan muilla asukkailla on muistisairauksia, ja Silver alkoi kaivata toisenlaista juttuseuraa. Juuri siksi Myllyojaa pyydettiinkin seuraksi.

– Aluksi mietin, riittääkö äidille ja Päiville keskusteltavaa, kun ovat toisilleen vieraita, mutta todella mukavan oloisesti tämä on mennyt, kommentoi Silverin tytär Kati Suupohja.