Kaarina-talon kivetyksistä jätettiin käräjäoikeuteen haastehakemus

0
Kivetykseen jäi korjausten jälkeen liian leveä sauma, joka tuottaa kiusaa pyöräilijöille.

Kaarina-talon edustan epäonniset kivetykset saivat uuden luvun. Kuntec Oy ei hyväksynyt teknisen lautakunnan elokuussa niistä tekemää päätöstä, vaan on jättänyt Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen haastehakemuksen.

Kaarina-talon edustan kivet alkoivat lohkeilla terävin paloin pian asentamisen jälkeen, kesällä 2018, sillä ne oli ladottu liian tiiviisti. Kivetys ei kestänyt lämpölaajenemista ja painumista. Kivetystä on korjattu sen jälkeen takuutyönä.

Elokuussa 2020 tekninen lautakunta katsoi, että korjaustyöt ovat riittävät urakan vastaanottoon, mutta takuuaikana tulee vielä korjata kivetyksen ja pyörätien välinen rako kapeammaksi ja seurattava, ilmaantuuko saumatäytteisiin korjattavaa.

Kuntec veti nyt kaupungin oikeuteen urakkasopimuksen suoritusrikkomuksesta.

Kuntec esittää, että urakka oli vastaanotettu jo vuoden 2019 puolella, sillä silloinen kaupungininsinööri Risto Saari, joka oli sopimuksissa nimetty kaupungin yhteyshenkilöksi, on allekirjoittanut vastaanottoasiakirjan.

Kaupungin näkökulmasta Saarelle ei tätä vastuuta kuitenkaan kuulunut, vaan hän ainoastaan esitti urakan vastaanottamista tekniselle lautakunnalle.

Käytännössä Kuntec ei siis tunnusta urakan vastaanottamisessa teknisen lautakunnan päätösvaltaa.

92 000 euroa maksamatta

Kuntec esittää oikeudelle, että Kaarina ei ole maksanut viimeistä maksueräänsä, marraskuulle 2019 päivättyä 92 000 euroa, edes osaksi. Lisäksi Kuntec vaatii korvaamaan asiamies- ja oikeudenkäyntikulunsa, joita on tällä hetkellä vajaa 4000 euroa.

Kuntecin mukaan Kaarina ei ole yksilöinyt, minkä Kuntecin virheen vuoksi kaupunki on jättänyt laskunsa maksamatta. Lisäksi olisi pitänyt huomioida, että Kaarinan olisi ensisijaisesti pitänyt käyttää takuuajan vakuutta, 18 400 euroa, jonka Kuntec oli kaupungille jättänyt.

– Tuo 92 000 euroa on urakan viimeinen maksuerä, joka urakkasopimuksen mukaan maksetaan, kun työ on valmis, vastaanotettu ja takuuajan vakuus jätetty. Nämä ehdot eivät ole täyttyneet, joten emme ole tätä viimeistä maksuerää maksaneet, selittää Kaarinan tekninen johtaja Jyrki Haapasaari.

Kaupungin vastine ei ole julkinen

Lautakunta oli käsitellyt urakan vastaanottamista marraskuussa 2019 mutta palautti sen silloin useita kertoja valmisteluun. Kaarinan kanta kivetyksistä annettiin vasta elokuussa 2020. Välissä kaupunki yritti hieroa sopimusta Kuntecin kanssa. Neuvotteluita hidastivat Kuntecin henkilöstövaihdokset.

Tekninen lautakunta antoi tiistaina vastineensa oikeudelle. Vastine ei ole julkinen.