Kaarinan koronaepidemia ei ole hiipunut eikä pahentunut – Koronarokotteita on annettu suhteessa enemmän kuin muualla

0
Tiedossa olleet uudet koronatapaukset Kaarina-lehden julkaisupäivinä.

Koronaepidemia pysyy Kaarinassa vakavana mutta ei ole lähtenyt kiihtymään entisestään. Viimekeskiviikkoisen Kaarina-lehden jälkeen Kaarinassa todettiin 27 uutta tapausta, melko saman verran kuin viikkoa aiemminkin.

Yhteensä Kaarinassa on THL:n tiistaisen mukaan ollut vahvistettuja koronatapauksia 256.

– Enimmäkseen uudet positiiviset testinäytteet ovat perheiden sisältä ja ihmisiltä, jotka olivat jo valmiiksi karanteenissa, kertoo Kaarinan avosairaanhoidon ylilääkäri Rita Arjonen.

Lisäksi uusimmissa Kaarinan luvuissa on mukana muutama muun maan kansalainen, jotka on testattu Kaarinassa.

Yksi uusista tartunnoista on Rinkelin vuoropäiväkodissa, jossa altistui 30 henkilöä.

Toistaiseksi Kaarina on säästynyt ikäihmisten ja muiden riskiryhmäläisten laitostartunnoilta.

3,4% kaarinalaisista rokotettu

Koronarokotuksia ei vielä pystytä antamaan isoille ihmisjoukoille, kertoo Arjonen. Tällä viikolla Kaarinassa pystytään antamaan vain tehosterokotteita ja ensi viikolla yritetään saada loput hoivakotien asukkaat rokotettua. Toivon mukaan sitä seuraavalla viikolla päästäisiin rokottamaan kotona asuvia iäkkäitä.

– Rokotustahti riippuu täysin rokotteiden saatavuudesta, johon emme pysty vaikuttamaan, Arjonen taustoittaa.

Kaarina-lehden lukijat ovat kummastelleet, miksi esimerkiksi Helsingissä on jo tällä viikolla pystytty rokottamaan kotona asuvia iäkkäitä. Arjosen mukaan samaa on ihmetelty myös Kaarinan ja koko maakunnan terveydenhuoltohenkilökunnan parissa.

THL:n tilastojen mukaan Varsinais-Suomessa on kuitenkin rokotettu suhteessa enemmän ihmisiä (3% väestöstä) kuin Uudellamaalla, jossa vain 2,2% asukkaista on saanut rokotteen. Pääkaupunkiseutu ei siis ole saanut suhteessa enemmän rokotteita tai ehtinyt pidemmälle kuin Varsinais-Suomi, vaan asukasrakenne vaikuttaisi siellä olevan sellainen, että kotona asuvien rokotuksiin on päästy aiemmin kuin muualla.

Kaarinassa rokotustilanne on hyvä muuhun Suomeen verrattuna: täällä on rokotettu suurempi osuus asukkaista (3,4% kaarinalaisista) kuin Varsinais-Suomessa keskimäärin tai koko maassa.

Koko maassa on rokotettu 2,6% väestöstä.

– Kaikki rokotteet, mitä olemme saaneet, olemme pistäneet heti jakoon, ja samoin olemme tiedottaneet heti siitä, mitä tietoa itse olemme saaneet koronarokotteiden aikataulusta, Arjonen toteaa.

Koronaa vähemmän kuin Turussa

Kaarinan ilmaantuvuusluku on viimeisen kahden viikon aikana ollut keskimäärin 136. Ilmaantuvuusluku suhteutetaan kuntien asukaslukuun: kuinka monta tartuntaa on sataa tuhatta asukasta kohti.

Asukasta kohti Kaarinassa on vähemmän tartuntoja kuin Turussa (suhdeluku 162) mutta merkittävästi enemmän kuin naapurikunnissa Liedossa (60), Paraisilla (46) tai Paimiossa (37).

Maakunnassa isoimmat suhdeluvut ovat Laitilassa (524) ja Raisiossa (166).