Kamelinvillaa ja puukuitua: Omat huonot kokemukset saivat Elina Selinin perustamaan vuodevaateyrityksen luonnonmateriaaleista

0
Elina Selin on huomannut, että eri maista tulevat tyynyt voivat olla hyvinkin eri mallisia. Tämä tyyny on pitkulainen.

Piikkiöläinen Elina Selin perusti viime syksynä nettikaupan, joka on erikoistunut luonnonmateriaaleista tehtyihin vuodevaatteisiin, lakanoihin ja muihin tekstiileihin, joissa ei ole käytetty turhia kemikaaleja.

– Yhtenä materiaalina on puuvilla, joka on yleisin käytetty luonnonkuitu. Se ei juuri koskaan allergisoi, siinä on hyvä kosteuden imukyky ja se on helppo hoidettava, Elina Selin sanoo.

Puuvilla on omiaan myös kylpyhuonetekstiileihin, kylpytakkeihin ja pyyhkeisiin, juuri imukykynsä vuoksi.

Selinin ja hänen puolisonsa perustaman Na2rel-nimisen nettikaupan tuotteissa on kuitenkin käytetty myös eksoottisempia luonnonmateriaaleja.

– Esimerkiksi tässä peitossa on käytetty kamelinvillaa, Elina esittelee juuri saapunutta lähetystä.

– Lisäksi käytämme hamppupuuvillaa, lampaan villaa, alpakan villaa, lyocellia eli puukuitua sekä silkkiä, Elina luettelee.

Silkki Elinan oma suosikki

Kaikki luonnonkuidut ovat peräisin kasveista tai eläimistä. Yhteistä niille on sähköttömyys, hengittävyys ja itsepuhdistuvuus.

Alun perin yrityksen oli tarkoitus myydä esimerkiksi meriheinästä ja hevosenjouhista tehtyjä patjoja, mutta koronaepidemian vuoksi patjojen saatavuus on ollut huono. Parhaillaan pohdittavana on, voitaisiinko yrityksessä valmistaa luonnonkuituisia patjoja myös itse.

Yritys sai hiljattain luomutuotteita lapsille myyntiin, ja luomun osuutta on tarkoitus kasvattaa.

– Oma suosikkimateriaalini on silkki. Olen aina ollut vähän huono nukkuja, niin että illalla minua palelee ja aamuyöstä saatan kylpeä hiessä. Silkkipeiton kanssa tätä ongelmaa ei ole, koska se sekä lämmittää että viilentää, Elina kertoo.

Kemikaaliherkkyys lapsesta asti

Selin ajautuikin perustamaan nettiyrityksen omien kokemustensa innoittamana. Ennen yrittäjän uraa hän työskenteli sairaanhoitajana.

– Tajusin vasta aikuisena, että minua on vaivannut kemikaaliyliherkkyys lapsesta asti. Flunssat vaivasivat jatkuvasti. Tämä johti myös homealtistukseen, monesta eri paikasta, Elina kertoo.

Keinomateriaaleja sisältävät tyynyt saivat hänen korvansa kutiamaan ja nenän tukkoon. Asiaa pahensi se, että vuodevaatteiden pesuun käytetyt pesuaineetkin oireiluttivat.

Oireet helpottivat, kun Elina etsi ja löysi luonnonmateriaalit ja tuoksuttomat ja allergisoimattomat pesuaineet. Niitä hän kauppaa nyt yrityksessään. Piikkiön Luodontien varrella sijaitsevan kodin alakerrassa on yrityksen välivarasto.

Perheeseen kuuluvat myös puoliso ja poika. Elinan ajatuksena oli aluksi erikoistua nimenomaan lasten vuodevaatteisiin, mutta niissä olisi luultavasti ollut liian pienet markkinat.

– Konkreettinen sysäys joka tapauksessa oli, kun poika syntyi kolme vuotta sitten ja hänelle etsittiin vuodevaatteita. Vaahtomuovipatja allergisoi minua niin, että en pystynyt nukkumaan samassa huoneessa. Siitä tämä kiinnostus luonnonmateriaaleihin lähti.

Myös sairaalatekstiiliyritys

Elina on ollut yrittäjänä aiemminkin. Sairaanhoitajan työn ohessa hän perusti kollegansa kanssa jo aiemmin MEdisain-nimisen yrityksen. Se on piikkiöläinen terveydenhuollon tekstiilituotteita valmistava yritys, joka on erikoistunut kirurgisten operaatioiden jälkeen käytettäviin olkavarrenkannattimiin.

Tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa, ja käytännössä ne ompelee ja kokoaa Elina Selin. Yhtiökumppani tekee edelleen sairaanhoitajan työtä.

– MEdisain syntyi ihan sen vuoksi, että kirurgit harmittelivat sairaalassa, etteikö tosiaan löytyisi ketään valmistamaan parempia olkavarrenkannattimia. He olivat tyytymättömiä silloisiin saatavilla olleisiin saksalaisiin kannattimiin, Elina kertoo.

Pää nollataan pyöräillessä

Elinan mukaan hänen oireensa ovat helpottuneet huomattavasti, mutta välillä tulee huonompiakin jaksoja. Ne jaksaa, kun peruskunto on hyvä.

– Kevät ja syksy ovat pahimpia, koska ilmassa on niin paljon luonnonhomeita.

Elina on harrastanut tiiviisti kilpapyöräilyä ennen lapsen syntymää. Nyt, kun aika on kortilla monestakin syystä, hän on keskittynyt lähinnä ratapyöräilyyn.

– Urheilua en voi jättää. Sen parissa on pakko päästä nollaamaan pää aika ajoin.

Teksti: Kylli Salo