Karuselliin, napakelkkaan, baanalle tai jääpalikkalinnan tekoon

0
Halkaisijaltaan Hovirinnan rannan jääkaruselli on 26 metriä leveä. Sitä pyöritetään vetämällä vetoliinoista. Kuvan lähetti Juuso Ranne.

Pakkaskelit ja lumet ovat innostaneet lukuisia kaarinalaisia järjestämään hauskaa talvitekemistä ihmisille. Sääennusteiden perusteella nuoriso pystyy tulevalla hiihtolomalla ainakin jonkin verran nauttimaan ihmisten uurastusten tuloksista.

Littoistenjärvelle on ilmaantunut napakelkka ja Hovirinnan rannalle näyttävä jääkaruselli. Kummankin puuhamiehinä on ollut Kaarinan SDP:n väkeä.

Tosin tiistaina jääkarusellista varoiteltiin, että juuri nyt mukana kannattaa pitää jäänaskaleita ja varautua mahdolliseen kylmään kylpyyn. Harkinnassa on, että uusi karuselli ilmaantuisi vielä toiseen paikkaan.

Yrityksistä Willa Volax Kuusistossa on myös tuonut rannalleen napakelkan sekä avannut kilometrin mittaisen mutkittelevan luistelubaanan, joka on vapaasti käytössä. Lisäksi paikalla on hiihtolomaviikolla muuta, maksullista ohjelmaa, kuten pilkkikoulua.

Piispanristillä ja Kuusiston linnanraunioilla sekä Raadelmassa kiertävät vapaaehtoisten tekemät hiihtoladut.

Hovirinnan rannalla voi hiihtolomalla osallistua jääpalikkalinnan tekemiseen, jota koordinoivat NaturKraft Folkhälsän sekä Kaarinan kaupunki. Palikat on tuotava itse mukana: vettä ja esimerkiksi vesiväriä ja kukkia laitetaan maitopurkkiin ja annetaan jäätyä ulkona.

Palikat saa muurattua toisiinsa, jos väliin laittaa hiukan lunta tai vettä.

Myös Voivalan rannassa rakennellaan vapaaehtoisvoimin jääpalikkalinnaa.

Kaupunki varoittaa, että Hovirinnassa uimarannan kohdalta ei kannata lähteä jäille, sillä jää on siellä heikkoa avantouintipaikan pumpun vuoksi.

Littoistenjärven jään paksuutta voi arvata helmikuun loppuun

LC Littoinen arvuuttelee jälleen, miten paksu Littoistenjärven jää on 15.3. järven eteläpäässä.

Arvaaminen on maksullista, ja maksuilla rahoitetaan yhdistyksen hyväntekeväisyystyötä. Viime vuosina summa on käytetty ala-asteen päättävien koululaisten stipendeihin.

Yhdistys järjestää arvauskilpailun nyt 43. kerran.

Jään paksuus on arvattava millimetrin tarkkuudella. Jää mitataan poliisin valvonnassa. Arvausaikaa on 28.2. asti.

Viime talvi oli poikkeuksellinen: jäätä ei ollut lainkaan. Tänä talvena pakkaskelien myötä jäätä on mitattavaksi saakka.

Vuonna 2003 jäätä oli huima 71,9 cm ja vuonna 2011 paksuus oli 56,5 cm. Vuonna 2019 jäätä oli 41,6 senttimetriä.

Arpoja saa hankittua yhdistykseltä, ja tarkempia tietoja löytyy esimerkiksi LC Littoisten Facebook-sivuilta.