”Kellumme kohti ääretöntä ja näemme öitä”– Karoliina Niskanen vetää runofestareilla työpajaa

0
33-vuotias Karoliina Niskanen on vetänyt usein rap-työpajoja. – Etänä tämä on ensimmäinen kerta. Tästä tulee ihan mukava haaste, hän kommentoi. Hän on valmistunut näyttelijäksi teatterikorkeakoulusta, ja hänen ääntään kuuluu myös useista äänikirjoista.

Kaarinasta kotoisin oleva rap-aristi MC Kajo eli Kalle Niskanen on usein esiintynyt ja vetänyt rap-työpajoja Kaarinassa. Viime vuosina kaarinalaiset ovat havahtuneet siihen, että hänellä on myös lahjakas isosisko: Karoliina Niskanen , rap-nimeltään Lehmä.

– Kalle innostui rapista jo nuorena, kun taas minä suuntauduin ensin teatteriin ja proosan kirjoittamiseen. Löysin rapin vasta aikuisiällä, Karoliina taustoittaa.

Kumpikin heistä muutti aikuisiällä pois Kaarinasta. Karoliina asuu tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla.

Tulevilla Kaarinan runofestareilla Karoliina vetää rap-työpajaa. Mitä työpajassa tehdään?

– Harjoitusten ja improtekniikoiden avulla herätellään omaa alitajuntaa ja omia sisäisiä tarinoita ja tunteita, etsitään omaa freestyle-moodia, sen mukaan, mikä tuntuu oikealta juuri siinä ryhmässä, selittää Karoliina.

– Yleensä aluksi lämmittelemme sanaleikeillä sekä etsimme, mikä tunne on eri kohdissa kehoa. Tai annan yhden lauseen, jota pitää jatkaa ilman, että pysähtyy miettimään. Lisäksi opetan, mitä tarkoittaa vaikkapa tuplariimi, multiriimi ja alkusointu ja miten tavutus rapissa toimii.

19.2. eli juuri runofestareiden alkaessa Karoliinalta ilmestyy Spotifyihin, Youtubeen ja muihin suoratoistopalveluihin pitkästä aikaa uusi biisi, Viimeiset hitaat -kappale, josta on lainaus tämän artikkelin otsikossa.

– Biisi käsittelee maailmanlopun tunnelmia, dystooppista pelkoa ja sitä, mikä ihmisessä on kauneinta lopunkin hetkellä. Kappale yhdistää valssia, poppia, rockia ja rappia, Karoliina kuvailee.

Syksyllä WSOY:n omistama Bazar Kustannus julkaisi hänen esikoisromaaninsa Tilhi.

Karoliina kertoo, että hän ja Kalle ovat lapsesta saakka tehneet paljon luovia projekteja. Kotona luettiin ja kuunneltiin paljon musiikkia, ja myös heidän isänsä kirjoitti runoja.

– Nyt korona-aikana taiteen merkitys korostuu entisestään, jotta saisi käsiteltyä omia tunteita. Taide on tapa nähdä ja käsitellä maailmaa, sitä, mitä tapahtuu, Karoliina miettii.