Korona on haitannut kolmasosaa Kaarinan yrityksistä – Silti vuonna 2020 paikkakunnalla aloitti enemmän yrityksiä kuin lopetti

0

Varsinais-Suomen maakuntaennuste 2021 kertoo, että 30% kaarinalaisista yrityksistä kokee liiketoimintamahdollisuuksiensa vähentyneen koronaepidemian vuoksi. Sen sijaan 30%:in mielestä koronalla ei ole ollut vaikutusta omaan liiketoimintaan.

9% kaarinalaisista yrityksistä on pysäyttänyt toimintansa tai pienentänyt sitä koronaepidemian vuoksi. 3% on löytänyt kokonaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia. 1% yrityksistä on lähtenyt uusille urille.

Uusia yrityksiä syntyi Kaarinassa viime vuonna enemmän kuin yrityksiä lakkautettiin: uusia yrityksiä perustettiin 236, toimintansa lopetti 192 kaarinalaisyritystä.

Yhteensä Kaarinassa on 2420 yritystä.

Covid-19-pandemian myönteisinä seurauksina yritykset ovat nähneet uudet innovaatiot ja yritystoiminnan kehityksen, vertaisavun ja yhteisöllisyyden, etäkäytäntöihin rutinoitumisen sekä ja automaation kehittämisen. Kielteisiä seurauksia ovat olleet lomautukset ja irtisanomiset, tulevaisuudenajattelun lamautuminen ja näköalattomuus sekä tietenkin kassakriisi ja konkurssi.

Pandemiasta eniten kärsineitä toimialoja ovat olleet palvelualat, esimerkiksi parturikampaajat ja taksiliikenne, matkailu- ja ravitsemuspalvelut sekä tapahtumajärjestäjät.

Hyötyjinä ovat olleet peli- ja ohjelmistoala, kaupan ala, kodintekniikka, puutarha-alan liikkeet, rautakaupat, verkkokaupat, verkkokauppa-alustat sekä logistiikka ja kuljetuspalvelut.

Kaarinan Kehitys esitteli tietoja tammikuussa Kaarinan työllisyystoimikunnalle.