Korona perui  penkkarit – Kaarinan lukion abit siirtyvät lukulomalle vähin äänin

0
Kaarinan lukion abit Julia Koivumäki ja Nguyen Huy kokevat, että penkkareiden peruminen oli ainoa oikea ratkaisu, vaikka se harmittaa monia. – Olisi hienoa kokea keväällä lakitus salissa. Toivottavasti koronatilanne helpottaa siihen mennessä, Koivumäki haaveilee.

Tavallisesti tähän aikaan vuodesta Kaarinan lukiolla valmistellaan penkkarijuhlaa ja maalataan lakanoita. Tänä vuonna abiturientit siirtyvät kuitenkin lukulomalle koruttomasti ja penkinpainajaiset jäävät ensimmäistä kertaa Kaarinan lukion historiassa järjestämättä.

– Tämä on ollut itselleni koronavuodessa kaikkein ärsyttävin asia. Olen odottanut penkkareita yläasteelta asti, Kaarinan lukion abitoimikuntaan kuuluva Julia Koivumäki harmittelee.

Päätös penkkareiden perumisesta tehtiin tammikuussa vallitsevan koronatilanteen takia. Myös monissa muissa kaupungeissa on päädytty samaan ratkaisuun. Opetushallitus on linjannut, että lukiokoulutuksen järjestäjät päättävät penkkareiden järjestämisestä paikallisen epidemiatilanteen mukaisesti.

Kaarinan lukiossa abeille teetettiin mielipidekysely siitä, pitäisikö penkkarit järjestää etänä. 70 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että jättää penkkarit väliin mieluummin kokonaan.

– Luulen, ettei porukalla ole nyt oikein energiaa muuhun kuin valmistautua tuleviin kirjoituksiin. Etäpenkkarit eivät olisi kuitenkaan sama asia kuin oikeat penkkarit, joihin kuuluu olennaisena osana lavashow, rekka-ajelu ja yhteisöllisyys, abitoimikuntaan kuuluva Nguyen Huy kuvailee.

Tällä hetkellä Kaarinan lukiossa mietitään, voisiko alkukesällä lakkiaisten yhteydessä järjestää jotakin penkkarityylistä ohjelmaa abeille.

Riski palata lukiolle

Kaarinan lukiossa on opiskeltu koko lukuvuosi hybridimallilla, mikä tarkoittaa, että oppitunteja on järjestetty sekä etäyhteyksillä että lähiopetuksena. Rehtori Kimmo Laitisen mukaan etäopetus on abien osalta yritetty minimoida. Tammikuusta lähtien abit ovat olleet lähiopetuksessa ja 1. ja 2. vuoden opiskelijat etäopetuksessa.

Tällä viikolla lukuloman aloittavalle Julia Koivumäelle etäopetus on sopinut hyvin.

– Arvosanani on jopa vähän parantuneet, ja olen saanut enemmän aikaiseksi. On jokaisesta itsestä kiinni, miten hyvin jaksaa opiskella etänä. Kaikille se ei sovi, hän toteaa.

Koivumäki olisi jatkanut etäopetuksessa mielellään myös alkuvuoden, koska lähiopetuksessa koronatartuntojen riski kasvaa.

– Pidän aika isona riskinä, että abien piti palata lähiopetukseen juuri ennen ylioppilaskirjoituksia. Pahimmassa tapauksessa koronatartunta voi pilata kirjoitukset ja siirtää valmistumista vuodella, hän pelkää.

Nguyen Huy taas opiskelee mieluummin luokassa kuin ruudun välityksellä.

– Tykkään keskustella asioista ja olla vuorovaikutuksessa opettajien kanssa. En ole oppinut etäopetuksessa ehkä ihan niin tehokkaasti kuin normaalisti.

Molemmat abit kiittelevät, että opettajat ovat olleet hyvin tavoitettavissa ja auttaneet tarvittaessa myös etänä.

– Osalle opiskelijoita voi kuitenkin olla korkeampi kynnys pyytää apua etäyhteyden välityksellä kuin luokassa, Ngueyen Huy huomauttaa.

Poikkeusvuosi ei näy arvosanoissa

Kaarinan lukion abit ovat rehtori Laitisen mukaan ottaneet etäopetuksen tosissaan. Arvosanoissa ei ole havaittu suuria muutoksia verrattuna edellisiin vuosiin tai opiskelijan aiempiin suorituksiin.

– Putoamisvaarassa oleviin ollaan aktiivisesti yhteydessä ryhmänohjaajan ja opiskelijahuollon taholta, hän kertoo.

Yle uutisoi (4.2.), että abit ovat kevään ylioppilaskirjoituksissa eriarvoisessa asemassa, koska osassa kunnista lukiota on voitu käydä lähiopetuksessa koko lukuvuosi. Ylioppilastutkintolautakunta ei huomioi etäopetuksen vaikutuksia ylioppilaskokeissa. Vaatimukset ovat samat etä- ja lähiopetuksessa opiskelleille.

– Ylioppilastutkinnossa arvosanat suhteutetaan koko ikäluokan arvosanoihin, joten kokonaisuutena arvosanajakauma pysyy epidemiasta huolimatta vakiona. Yksittäisten opiskelijoiden tuloksiin vaikutuksia saattaa olla, kuten muillakin henkilökohtaisen elämän asioilla, Laitinen arvelee.

Ylioppilaskirjoituksiin valmistautuminen on tänä keväänä poikkeuksellisen jännittävää, sillä kokeeseen osallistuminen voidaan evätä kokonaan karanteeni- tai eristyspäätöksen takia. Tällöin kokeet siirtyvät seuraaviin tutkintokertoihin. Abeille suositellaan ennen kirjoituksia 14 päivän omaehtoista karanteenia.

Laitinen muistuttaa, ettei ylioppilaskirjoituksiin kannata ladata liikaa paineita.

– Ylioppilastutkinnon kokeita voi uusia, joten oman osaamistason näyttäminen on myöhemminkin mahdollista.