Mielipitei: Uuden vuoden paukuttelun pitäisi jäädä historiaan

0

Uusi vuosi 2021 menee kovaa vauhtia eteenpäin edelleen poikkeuksellisissa oloissa. Siitä huolimatta vuosi vaihtui perinteiseen tapaan raketein ja paukutteluin.

Olen itsekin tykännyt seurata uuden vuoden tunnelmissa rakettien ilottelua, mutta mitä enemmän olen oppinut niiden vaikutuksista, sitä vähemmän niitä seuraan. Ihmisen hetken ilolla on vakavia seurauksia.

Sekä kotieläimet että luonnon eläimet kärsivät. Omista kissoista huomaan kovan paukuttelun äänien pelottavan tutussakin ympäristössä. Luonnon eläimiä jopa kuolee tähän ihmisen ilotteluun.

Ihmisillä on terveydellisiä syitä, joiden vuoksi paukutteluista on heille merkittävää haittaa.

Tämä hauskanpito roskaa, ja näitä roskia löytyy pitkään luonnosta ja ympäristöstämme. Niistäkin on terveydellistä haittaa erityisesti luonnon eläimille.

Lisäksi ilotulitus on turhaa materiaalin kulutusta, ja on jo nyt selvää, että ilotuliteala on yksi auringonlaskun aloja. On tärkeää tukea alaa vaikka laservaloja käyttävien tapahtumien järjestämiseen.

Kaarina voi olla etujoukoissa tässä siirtymässä ja lopettaa ilotulitteiden käytön kokonaan. Meillä on muita vaihtoehtoja juhlistaa vuodenvaihdetta kuin ampua ympäröivän luonnon kiusaksi rahaa taivaalle.

Emme elä Kaarinassakaan yksin, vaan täällä elää lukuisia muita lajeja, joiden oikeudet on myös otettava huomioon kestävän elämäntavan turvaamiseksi.

Maarit Snellman (vas.)