Muutama tunti kuussavai täysipäiväinen työ?Katso täältä, paljonko luottamushenkilöllä kuluu aikaa

0
Kaarinan kuntavaali­ehdokkaaksi lähtemistä voi harkita 9.3. asti. Vaalit pidetään 18.4.

Paikallisilla puolueilla on vielä noin kuukausi aikaa löytää uusia kasvoja kevään kuntavaaleihin.

Kaarina-lehden kyselykierroksen perusteella ehdokkuutta harkitsevat ovat eniten pohtineet ajankäyttöä: kuinka paljon oman kotikaupungin luottamusasioiden hoitoon kuluu aikaa?

Selvitetäänpä asiaa. Kaarina-lehti teki uuden kyselykierroksen useille nykyisille aktiivivaltuutetuille Kaarinassa ja tiedusteli, miten paljon heillä kuluu tunteja päätöksentekoon.

Lopputulema oli selvä ja epäselvä yhtä aikaa: valtuutetuilla on mennyt päätöksenteon hoitamiseen aikaa muutamasta tunnista kuussa lähes toiseen päivätyöhön tavallisen työn rinnalla.

Päättäjä rajaa itse ajankäyttöään


– Niiden, jotka politiikkaan osallistumista pohtivat, on hyvä tietää, että itse voi rajata sen, kuinka paljon aikaa haluaa käyttää, selittää Hannu Rautanen (vihr.).

– Jos haluaa vain napinpainajaksi tai cv-ansion, silloin pääsee helpolla. Sen kun äänestää ryhmän mukana.

Samaa sanoo Mikko Aaltonen kokoomuksesta:

– Ei kannata pelätä sitä, että menee liikaa aikaa. Tosi paljon rippuu siitä, paljonko haluaa ottaa hommia itselleen. Jokaisesta ylimääräisestä tehtävästä voi kieltäytyä, ja aina saa varajäsenen paikalle kokoukseen, jos on tarve.

Tosin useimmat, joita Kaarina-lehti lähestyi, aloittivat vastauksensa sanoilla ”en oikeastaan ole hyvä esimerkki”. He itse olivat innostuneet ottamaan useita tehtäviä ja halusivat selvittää päätöksenteon alla olevat asiat juurta jaksaen, joten työmäärä on ollut sen mukainen.

Toisenkinlaisia luottamushenkilöitä on. Kimmo Hollmén (kesk.) kommentoi, että takavuosina oli kokouksia, joissa vieruskaveri otti vasta kokouksessa esityslistan ensimmäistä kertaa kirjekuoresta. Nyt, kun esityslistat ovat sähköisiä, ei vain enää pysty ihan suoraan näkemään, kuka päättäjä on oikeasti perehtynyt asioihin ja kuka ei.

Myös muita kokouksia kuin valtuusto


Valtuusto kokoontuu kerran kuussa tai harvemmin. Kokous kestää muutaman tunnin.

– Laiska valtuutettu voi minimissään käyttää aikaa vain valtuuston kokouksen verran, ellei ole kiinnostunut edes oman ryhmänsä kokouksista, toteaa Jaana Shelby (kd.).

Käytännössä valtuutetut kuitenkin kokoontuvat ennen valtuustonkokousta oman ryhmän kesken pohtimaan päätettävänä olevia asioita. Lisäksi esityslistaan perehtyminen vie ainakin muutaman tunnin, ja monet selvittävät vaikeita asioita vielä erikseen asiantuntijoilta ja ovat yhteyksissä kuntalaisiin kuullakseen, mitä ajatuksia kaarinalaisilla on. Lisäksi kuntalaiset ottavat usein itse yhteyttä päättäjiin, samoin paikallislehti ja muut mediat.

– Vähimmillään päätöksenteon asioihin menee aikaa noin 2 tuntia viikossa, kokousviikolla 8–10 tuntia, arvelee Katri Kapanen (vas.).

Mikäli pääsee jäseneksi esimerkiksi kaupunginhallitukseen tai ottaa jonkin puheenjohtajan tehtävän, mitään rajaa ei ole sille, miten paljon aikaa saa menemään. Esimerkiksi kaupunginhallitus kokoontuu lähes viikoittain. Puheenjohtajien kontolla taas on useita edustustehtäviä tapahtumissa ja tapaamisissa.

”Jäätävät talousarvioviikot”


Kuntapäättäjien tehtävät eivät jakaudu tasaisesti vuoden mittaan.

Heinäkuussa ja jouluna päätöksentekoelimet eivät kokoonnu ja luottamushenkilö voi viettää rauhassa lomaa.

Sen sijaan syksyllä talousarviokäsittelyn viikot ovat ”jäätäviä”, kuten Niina Alho (sd.) sanoittaa. Seuraavan vuoden budjetin hiomiseen käytetään useita työpäiviä. Lisäksi päätökset ovat silloin niin merkittäviä, että useimmat haluavat tehdä paljon omaa selvitystyötä.

Toisaalta päättäjien käsien läpi kulkee paljon muodollisia asioita, jotka eivät vaadi muuta kuin sen, että on kokouksessa paikalla.

– Pelkkänä rivivaltuutettuna pääsee aika vähällä, mutta jos intoa on ja aikaa haluaa käyttää, niin kyllähän tuosta kokopäiväduunin saa itselleen rakennettua, ynnää Mikko Aaltonen.

– Vaikka aikaa menee, työ on ehdottomasti niin mielenkiintoista, ettei minuutteja tai tunteja tule laskeneeksi, lupaa Åsa Gustafsson (r.).